Na burze v Přerově jsem viděl prodejce budek Poláka který mi tvrdil že pro rozely pestré má budky o základně 30x30 cm. Myslíte že tak obří budky jsou vhodné pro rozely pestré? Vždyť já mám pro penanty a Barnardy budky 25x25cm. A nezdá se mi že by jim nevyhovovaly. Zpěváci 18cm , agosi a neofemy 15-17cm.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 12.06.2024, 16:12:31
No, určitě by neměly být rozměry nějak přehnané. Velikost budky by měla být tak adekvátní rozměry tak aby se tam vešla (ne jako průměr těla * 1,5 například - přijde mi v pohodě 1:1) + vevnitř to nemělo být jako velký prostorný obývák. V chovech se dělájí různý věci pro pohodlí, ale přitom to není kolikrát zapotřebí. Jestliže Rozela má průměrně kolem 30 cm ( včetně ocasu) tak budka 30x30 by měla být v pohodě a spíše bych to bral jako horní limit velikosti. Když už se chová nějaký živočich u nás doma tak proč mu nedát i trochu toho luxusu? S tím, že nemá nic přehánět a 35x35 už by mi taky přišlo až moc.
Když třeba přítelkyně měla ještě Zebričky pořídila budku asi 12x12 (možná i víc - rozměr si teď nepamatuji) a vím, že se tam vešly dvě bez problému (možná by se tam vešly i 3) a odchov byl v pohodě.
Jen dodatek. Před pár měsíci jsem byl na přednášce z jedné expedice a byla tam krásná fotka. Velká Ara vedle hnízda v kmeni stromu. Strom měl průměr jako tělo té Ary a otvor byl ještě menší a i tak se tam prý vešla. Pak ten pán co to ukazoval pak jen dodal, že v Zoo Praha mají hnízdo kam se vejdou dvě Ary a i tak se povedly odchovy.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 13.06.2024, 07:39:41
Luxus? Ptáci opravdu nepotřebují 4+1. Za mě je přiměřený rozměr pro rozely pestré 20x20cm a věřte že jsem je odchovával i v menších budkách i 6 mladých.V přírodě má každý pár dutinu kterou si sám uhájí a tak by jsme se k tomu měli postavit. Navíc v nepřiměřeně velkých budkách nevznikne mikroklima a v jarních měsících hrozí zastuzeni vajec. Chovu zdar.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.06.2024, 20:53:38
Nic z toho co jste napsal nebudu určitě rozporovat. Jak jsem na konci psal případ s těmi Ary, v přírodě jsou hnízda opravdu malé, že by člověk řekl, že se tam nemůže vejít. Zmiňoval jsem, že mi to přijde spíš jak horní limit ne jako ideální.
Samozřejmě, že pokud se chová v celoročních voliérách a jsou i venku odchovy tak je tam riziko zastuzení vajec. Ne každý je má ve venkovních volierách a ve vnitřních prostorách už by to riziko nemělo být skoro žádné.
Rosely pestré už nechovám ale dlouhé roky jsem je choval a odchovával v prkenné budce ležatého typu 30x25 cm a bez problému. Vyváděli 7 mladých. Rosely jsou absolutně nenáročné na budku, ležatá stojatá, přírodní, umělá je to jedno.