Já jsem měla dalmatina, pointera a borderteriéra. Samý lovečáky. Od mala jsme chodili na volno, já v přírodě s očima na stopkách. Všichni psi měli tendenci zvěř honit, pokud jim něco vypálilo před čumákem. Takže museli být pod dozorem a pod vlivem - dát včas na vodítko, případně včas zastavit - zařvat “ke mně ”nebo jak bylo zmíněno lépe “zůstaň” ! Povel “zůstaň” na dálku považuju za jeden z nejdůležitějších a nejpotřebnějších povelů. Dále “ke mně”, “nech toho” a “vypadni”.
V žádném případě bych nenechala psa jít po stopě. To bych vůbec netolerovala. Stopy jsou všude a furt. Okamžitě přerušit a převést na jinou činnost. Nenechávat si psa dělat co chce. Ať si běhá, pointer mi taky kroužil - ale na bezpečných a přehledných místech. Jinak běhal tam a ke mně, neustále. Vymezit psovi území, po kterém se může pohybovat - cesty.
V nepřehledných a zazvěřených místech mít psa pod dohledem nebo na šňůře. Neustále být v propojení. Svoboda vocaď pocaď. Přivolávat, prudit, věnovat se psovi. Neustále koukat po okolí. Pokud se pes má vyběhat, provádět s ním aktivitu. Nejhorší je, nechat psa na vycházce, aby se realizoval sám. Posilovat vztah. Neustálé úsilí a neustálá důslednost. V případě lovících excesů doufat, že dobře dopadnou, vyhodnotit a udělat opatření, aby se neopakovaly.
Já jsem to se všema psama zvládla, a že lovecký pudy měli hodně silný, bez obojku, jen usilovnou prací a důsledností. Když se jde na procházku se psem, jde se se psem. Tzn. věnuju se především psovi, jeho výchově a ovladatelnosti.