Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Barva úlů

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.06.2024, 10:07:22 xxx.xxx.171.178

Zdravím. 

Narazila jsem na článek, kde mimo jiné autor doporučuje úly barevně odlišit - pomalovat, aby se včely lépe orientovaly. 

Tak se chci zeptat na názor ostatních včelařů, má to opravdu vliv?

Tom50
Tom50 09.06.2024, 12:35:59 xxx.xxx.139.241

Absolutní nesmysl!! Stále opakovaný blud opisováním ze starších nesprávných zdrojů.

Blud o barevném rozlišení úlů pochází doby stacionárních zadováků. Mimochodem, ze stejné doby pochází dodnes v naší legislativě platná kra.ina o číslování úlů. Dokud se s úly nehýbalo a medník byl neoddělitelně spojený s úlem a dokonce se úly stavěly jako baterie o nejméně dvou úlech vcelku, pak by mohlo mít jak barvení tak číslování smysl. Ale jen pro včelaře, včelám nevadí ani 10 naprosto stejných úlů vedle sebe jak konstrukcí tak barvou!!!!

Po přechodu na nástavkové včelaření, kdy se přehazují nástavky mezi jednotlivými úly, pod vysoký nástavek se NĚKDY dává NN a někdy dva a někdy pod VN NN není, jindy je úl bez medníku a nebo taky může mít NN medníky 4 a výjimečně 5 a tak dále. A co třeba NN systém? Celé technologické postupy by bylo nemožné provádět při stabilním číslování, jak udělat přeleták? Přeložit vč do nástavků správné barvy A SPRÁVNÉHO ČÍSLA? Až mě děsí, že o mě a mém včelaření rozhodují a nařizují mi njeproveditelné nesmysly lidi, kteří se nenamáhají - NIC JE NENUTÍ - aspoň pochopit prazáklad. Mimochodem je jich plná veterina i ministerstvo a obávám se, že i Dol a Svaz.

V Amerických filmech jsou vidět pouze bílé úly, to kvůli teplu, přesněji slunečnímu záření. Já nejdřív nechtěl úly tmavé, také kvůli teplu a pak mi došlo (že nejsem Američan v jůseji), že pod stromy a jinam bych já včely nedal, na barvě nezáleží a jde víc o to, aby úly nějak splynuly s krajinou, či místem a nestrašily tam barevností oblíbenou nerozumnými dětmi a nebo černochy v Africe. A tak jsem z odstínu pínia přešel na mahagon nebo třešeň. Existuje barva, lazura, bezbarvá, kterou dle škály namíchá na barvu prodavač v obchodě. Tato barva úlů mi vyhovuje, ale jde jen a pouze o to, co se líbí mě a hlavně aby to nestrašilo v lese nebo u baráku.

Ono je to ale hlavně o povaze včelaře. Hračička, který má 3 úly a nazbyt času - myslí, že bude žít věčně a utrácí svůj čas nesmyslama, ten ať si to udělá jako u kolotoče. My ostatní barvíme úly jen proto, aby vydržely. I když konkrétně snaha o výdrž úlů je od jistého věku včelaře už trapně úsměvná. Hlavně když ví, že to po něm nebude v rodině nikdo dělat.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.06.2024, 12:55:13 xxx.xxx.171.178

Legrační. Teď to psali ve včelařovi. Já mám barvy ráda, až budu mít čas, tak budou jak omalovánky, ale říkala jsem si jestli to vůbec má jiný význam, než že by se mi líbily😃

Tom50
Tom50 09.06.2024, 16:01:50 xxx.xxx.139.241

Ano, nemají co psát, nemají autory. Ty nemají, stejně jako druhý časopis proto, že do tisku pustí jen to, co je pro ně ideologicky nezávadné a není moc moderní a například nedokazuje nevyvratitelnými argumenty, že Langstroth není nejlepší úl na světě a že není vše ze Západu nejlepší. A citovat Rusáky, jak si to troufnu jen já? Tak to se smí jen tady. Ze stejného důvodu mě majitel vyštval i z VF. Tedy spíš jeden admin nekompromisním mazáním a banováním za nesprávné názory.  Ale třeba časopis v sousední zemi ode mě taky už nechce nic, protože tvrdím věci, které nejsou liberální, tedy že je dobré cokoli, když někdo chce. Já spolu s nikým menším než byli Sókratés, Platón, Aristoteles a další tvrdím, že jsou věci správné a nesprávné, krásné a ohavné, šlechetné a podlé, slušné a neslušné a tak dál a tvrdím, že lidem nesmí být dána svoboda tak bezbřehá, aby ohavné stavěli na odiv a prosazovali neslušné, zvráceně bezohledně sprosté. Tím se vyznačuje liberalizmus a jako někdo kdysi sloužil ideologii bolševické, dnes lidi se stejně pokřiveným vnímáním světa adorují liberály. Předtím fašisty a předtím Císaře pána a před tím Inkvizici svatou…

Jo, taky si povšimněte, že šéfredaktor (on je tam sám, tedy šéf sám sobě) není včelař. Odešel do důchodu a už je tam zase, lepšího asi neseženou. No a prvním filtrem článků je on. Nevčelař. Až co se mu zdá dobré, dá do RR. Ale ta je složená asi z pradědů a nebo to spíš nečtou a když, tak pro stáří a možná demenci nechápou. Pak jsou v RR nesmiřitelní, kteří nepřipustí nic, co by neadorovalo Langstroth, případně Eurodadant.

Včelařství sice odebírám, asi to vyplývá ze členství ve Svazu. Někdy se nad obsahem i přistihávám, že jsem škodolibý, když čtu některé 50 a víc let překonané bludy. A ani nevím, zda je mi českých včelařů nějak líto. Kdo totiž chce, dobré informace si může najít. To já to měl před 50 lety horší. A našel jsem podstatné, proč někteří zůstávají “hloupí” dneska mi rozum nebere.

Mě vlastně časopis pomáhá hodně v tom, že když nečemu nerozumím, tak správnější je skoro vždy opak toho, co tam tvrdí. Mimochodem, stejně to mám se Seznam zprávy, Centrum a ostatním mejnstrýmem i vládou. V politice je vždy pravý oopak stokrát lepší, než co se oficiálně tvrdí. Vlastně proti bolševizmu žádný rozdíl. Jen si smíme cintat na vestu co chceme, zatím (ale naprosto zbytečně, mocipáni si udělají vždycky co chtějí). Jeneže internet si pamatuje všecko a tak třeba přijde doba…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.