Mate tu nekdo zkusenost s rupturou patni slachy? :((
Hachi vcera rano prohnal kocku (asi jen 10, max 20 metru), nekulhal, pak byl pres den “divny”, vecer uz mel problem sejit ze schodu, ale jeste se mnou v “pohode” posekal travu (chodi se sekackou). No a po vecernim venceni uz chodil po trech a odmital si sednout, protoze ho to bolelo.. Proste jen stal a nevedel, co si pocit :( Pri pokusech si sednout/lehnout na bolavou stranu vzdy vypisknul a zase se zvedl. Klidne vydrzel stat dvacet minut, nez to zkusil znovu. Kdys si lehnul pres druhou stranu, tak relativne dobre.
Dnes jsme byli u samozrejme u veta, po vysetreni pohmatem si mysli, ze to bude Achillovka (ma tam otok a je to bolestive), a ted cekame na RTG (ve ctyri). Tak se chci psychicky pripravit na to, co nas zase ceka :(
Jak jste dopadli?Veteránka má částečnou rupturu achilovky. Pokudvím,musí se urguntně operovat,sešít,sešroubovat se zevním fixátorem,později se šlacha zkrátí a už nejde nic
Zkušenost nemám, to mi asi chybí do sbírky. Tak chci jen povzbudit paničku Pumu, ať to není nic extra vážnýho. 🍀🌻Jak dopadl RTG, na co se přišlo? Hachi je fakt pes za všechny prachy…
Trix si dokázala přeříznout achilovku o kus umyvadla vyhozeného v trávě vedle cesty. Sešili jí to, nohu přišroubovali k vnější dlaze. Šlacha srostla krásně, ale měli jsme problém s kostí v patě, kde byl šroub. Nakonec jí ta kost z nohy vypadla (doslova) a je na ní trochu chromá, neujde tolik co dřív. Hodně jí pomohla laserové terapie.
Edit. Tu dlahu měla 6-8 týdnů snad? Dlouho. Plus pak rehabilitace, kvůli těm komplikacím se to protáhlo na půl roku.
Diky moc vsem za povzbudiva slova, nakonec to byl jen “plany poplach” - Hachi si nastesti “jen” natrhl sval, blbec.. Ale byly to zase nervy, nebudu lhat. Uz jsem se psychicky pripravovala na dalsi operaci..
Takhle ma ATB, prasky na bolest a proti zanetu, minimalne dva tydny klidovy rezim a dva dny ledovani.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 05.06.2024, 21:32:44
Takhle chudak odpadnul po narkoze.. Zatim ani neji, ale snad mu bude rano lepe :/
Blbec se nechtel nechat poradne vysetrit (vazne ho to bolelo, ale na druhou stranu s nim veterinar nemel ani moc trpelivost), takze nakonec dostal narkozu.. Ted menime kazde dve hodiny chladici gel a otok je mnohem mensi, tak se mu snad brzy ulevi..
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 06.06.2024, 02:54:34
Dobré ráno, doufám, že už je Hachimu o něco lépe, když mu tu nožku chladíte a taky doufám, že už narkóza vyprchala a baští, pije? Kolik těch narkóz doteď vlastně už měl? Má toho léčení už za sebou hodně, co jste v minulosti psala, chudák chlupáč. Kolik vlastně Hachimu je roků už? Snad bude čím dál lépe! 🌷🙏 držím palce, ať je brzo zase dobře!
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 06.06.2024, 05:13:58
Dobre rano,
Lepe zatim bohuzel neni :/
Mela jsem radost, ze chlazenim otok opadl, ale od cryr od rana si Hachi nelehl a jen chodi sem a tam, takze ma nohu zas jak bambuli.. :( A aby toho nebylo malo, tak jsem mu po objevu, ze ma prazdnou misku na vodu, dala ceratvou, kterou vyzahl skoro na posezeni, takze chodi a ublinkava vodu.. Samozrejme je teda bez vody, ale to by nebyl Hachi, aby to nevymyslel, takze se sel obslouzit do zachodove misy..
Jist samozrejme odmita, protoze je mu blbe, tak jsem do nej natlacila alespon nejake zerve (mazala jsem mu ho lzickou na cumak, takze ho olizal. Plus si vzal platek goudy. Snad mu bude brzy lepe..
Myslim, ze tech narkoz mohl mit uz tak 15. Delaly se ruzne RTG, CT atd. A je mu uz pet. Strasne to leti.
A mockrat dekujeme za podporu a prani ❤️
P.S. Konecne si lehnul! Konecne si treba budu moci na chvilku zdrimnout :D
Mela jsem radost, ze chlazenim otok opadl, ale od cryr od rana si Hachi nelehl a jen chodi sem a tam, takze ma nohu zas jak bambuli.. :( A aby toho nebylo malo, tak jsem mu po objevu, ze ma prazdnou misku na vodu, dala ceratvou, kterou vyzahl skoro na posezeni, takze chodi a ublinkava vodu.. Samozrejme je teda bez vody, ale to by nebyl Hachi, aby to nevymyslel, takze se sel obslouzit do zachodove misy..
Jist samozrejme odmita, protoze je mu blbe, tak jsem do nej natlacila alespon nejake zerve (mazala jsem mu ho lzickou na cumak, takze ho olizal. Plus si vzal platek goudy. Snad mu bude brzy lepe..
Myslim, ze tech narkoz mohl mit uz tak 15. Delaly se ruzne RTG, CT atd. A je mu uz pet. Strasne to leti.
A mockrat dekujeme za podporu a prani ❤️
P.S. Konecne si lehnul! Konecne si treba budu moci na chvilku zdrimnout :D
Já bych mu ubrala prostor(ohrádka). Aspoň na noc…určitě léky na bolest, oni jsou i na zánět, otok, teplotu a.t.d. + bych podpořila hojení…Curenzym Alavis.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.06.2024, 20:37:06
Vždyť Puma píše: “Takhle ma ATB, prasky na bolest a proti zanetu, minimalne dva tydny klidovy rezim a dva dny ledovani.”
Hachi, necourej, lehni nebo si najdi jinou pohodlnou polohu, kliduj, leduj, narkozu si už snad vydýchal. Týbláho, Pumo, pořád dumám, jak si pes při krátkým sprintu za kočkou může takhle zrakvit sval. Blbě vystartoval?
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 06.06.2024, 21:40:59
Ja prave vubec netusim, jak se mu to povedlo.. Trvalo to cele maximalne ctyri sekundy. Na louce, kam chodime cvicit (trava po kotniky) necekane zvedl kocku. Samozrejme za ni hned vybehl, jenze kocka byla nejaka pomala (normalne nema sanci, preci jen ma 45 kg), takze o to urputneji po ni sel. Skocil za ni do pole s nejakou obilninou (psenice? Jecmen?), cimz se mi na okamzik jeho telo ztratilo z dohledu, pak vidim kocku delat salto, pes vybehl z pole, zadne zaknuceni nic, a pak sel hned ke mne. Cestou domu nekulhal - az do odpoledne byl uplne v pohode.. takze vubec netusim, zda se nekde prastil, spatne slapl, .. proste nic.
Dnes vecer jsme nakonec jeli na veterinu znovu. Nejen, ze mu hematom zacal krvacet, ale jeste ke vsemu se mu nafouklo bricho. Veterinarce se to nelibilo, tak radeji udelala RTG, ale nastesti to je jen vzduch v zaludku. Jak je mu blbe a nezere, tak mu leky, co ma, nedelaji dobre.. Tak dostal injekci na zklidneni zaludku a omiprazol na dalsi dny.
Jinak jsem do nej dnes dostala alespon dve hrsti piskotu, dalsi dva platky goudy, jeden platek cheddaru, dve varena vajicka, jedno psi smoothie a pres dva obri platky sunky od kosti i trochu jeho normalni vecere, tak snad uz bude zitra jist alespon trochu vic. Ale je mu porad blbe, spi a nohu ma trojnasobnou :(( Nejpozdeji v sobotu jdeme na dalsi kontrolu a do te doby ledujeme.
Vetka doporucila jeste zabal z tvarohu, ale Hachi uz spi, tak ho zkusime az zitra, nebo pres noc, pokud budeme zase ponocovat. Zarim chladime gelovymi polstarsky.
Ja prave vubec netusim, jak se mu to povedlo.. Trvalo to cele maximalne ctyri sekundy. Na louce, kam chodime cvicit (trava po kotniky) necekane zvedl kocku. Samozrejme za ni hned vybehl, jenze kocka byla nejaka pomala (normalne nema sanci, preci jen ma 45 kg), takze o to urputneji po ni sel. Skocil za ni do pole s nejakou obilninou (psenice? Jecmen?), cimz se mi na okamzik jeho telo ztratilo z dohledu, pak vidim kocku delat salto, pes vybehl z pole, zadne zaknuceni nic, a pak sel hned ke mne. Cestou domu nekulhal - az do odpoledne byl uplne v pohode.. takze vubec netusim, zda se nekde prastil, spatne slapl, .. proste nic.
Dnes vecer jsme nakonec jeli na veterinu znovu. Nejen, ze mu hematom zacal krvacet, ale jeste ke vsemu se mu nafouklo bricho. Veterinarce se to nelibilo, tak radeji udelala RTG, ale nastesti to je jen vzduch v zaludku. Jak je mu blbe a nezere, tak mu leky, co ma, nedelaji dobre.. Tak dostal injekci na zklidneni zaludku a omiprazol na dalsi dny.
Jinak jsem do nej dnes dostala alespon dve hrsti piskotu, dalsi dva platky goudy, jeden platek cheddaru, dve varena vajicka, jedno psi smoothie a pres dva obri platky sunky od kosti i trochu jeho normalni vecere, tak snad uz bude zitra jist alespon trochu vic. Ale je mu porad blbe, spi a nohu ma trojnasobnou :(( Nejpozdeji v sobotu jdeme na dalsi kontrolu a do te doby ledujeme.
Vetka doporucila jeste zabal z tvarohu, ale Hachi uz spi, tak ho zkusime az zitra, nebo pres noc, pokud budeme zase ponocovat. Zarim chladime gelovymi polstarsky.
Keď vidím tú krv a opuch nohy, nie je to skôr flegmóna?
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 07.06.2024, 02:18:01
Určitě do Hachiho před práškama musíte dostat něco k jídlu a kdyby nechtěl vůbec žrát, přejděte na ATB v injekcích. On je Hachi je citlivější a taky alergik myslím, že?. Takové trable, s nežraním a prášky, jsme měli s předchozím běloušem a toho tak bolel ten žaludek, že nevzal ani piškot, které byly jinak jeho top. Maso nechtěl, NIC nechtěl.
Já z toho tenkrát byla hotová, že ho nezvládnu píchnout. Měla jsem z injekcí od dětství fóbii, omdlívala jsem. A s běloušem jsme to zvládli, překonala jsem to a momentálně jsem po orto operaci a do břicha si dnes budu píchat už 27 injekci a ještě jich tam dost mám. 🤦♀️
Nenechte to prosím dlouho, kdyby nechtěl nic baštit 🙏 a obklad s tvarohem je úžasnej, to je pravda a je supr, že jste neváhala a ještě v noci mu to zabalila. 👍💪
kdyby se teď rozdávaly medaile za obětavost a statečnost, dělíte se s Aluškou o první místo a zlatou medaily máte obě 🥇 …..no těch adeptů na medaile je tu hodně 😀
Nechtělo by to krvavý místo radši vyholit, aby to bylo celé přehlednější? Kdyby se to změnilo, ať je to hned vidět. Určitě by teda radši chtěl oholit od Vás než od vet…si tak myslím podle Vašich psaní…
Nemala práve. Preto to asi až tak nezaberalo. Ale kombinácia ranka+veľký opuch, zvlášť ak je mäkký, tak tam snáď nie sú žiadne pochybnosti o flegmóne. Tiež si myslím, že by vyholené miesto malo byť vyholené, takto ani veľmi nie je poznať, aká hlboká je rana. Duplom, ak bol pes na vyšetrenie prispatý.