Mezitím se začaly trochu vybarvovat mladí, můj odchov po přírodní samici a samci pastelino. Z barevného složení mladých jsem byl mile překvapen, první hnízdění bylo totiž jedno jen přírodně zbarvené mládě, štěpitelné na pastel.Na foto mladí z druhého hnízda ve stáří 13-15-16 dnů.
Liliankama se zabývám jen asi půl roku, takže ceny, které mohu poskytnout jsou od jiných, úspěšnějších chovatelů u nás i v zahraničí. Štěpitelný na zelený pastel mi byl nabídnut za 1500kč, zelený pastel ze Slovenska za 3tis, pastelino snad více a lutino letos ve Zwolle 200eur. Jo, a přírodní kus se dá pořídit již do tisícovky.
Gratuluji k nádherných mladým pane Šiška. Ta VAše samice tedy rozhodně štěpí.Jinak jak budete pokračovat? Přeci jenom mít v ruce dvě lutina, to už se musí pracovat skvěle.Budete pářit s přírodními a pak štěpáky pářit, aby padaly lutina?
Prozatím mám zájem zůstat v zelených a žlutých pastelech a testnout, jak je to s lutinama co se týče životnosti - vitality mladých. Měl bych mít už odchovaný jeden kus štěpitelný na pastelino, a nyní snad dva pastelino v hnízdě s lutinem. Rodiče všech mých původních, tedy pastel. samce a dalších tří zelených byli přírodní, stejně tak rodiče toho nově pořízeného lutina. To skýtá dost možností, když uvážím, že mám nyní 5 kusů, k sobě nepříbuzných a 4kusy odchovů, spřízněných jen se dvěma svými rodiči. Takže by měli přicestovat do chovu zelení štěpitelní na zelený pastel.Je to cesta celkem rychlá a finančně nejmíň náročná. Takže přibude štěpák a asi jeden pastelino.
" stará"samice musí zákonitě štěpit, jen bych to snáze pochopil, kdyby nebyla po přírodních.Je to hodně náhod nebo štěstí najednou. Zdravím
Tři dny po nafocení těchto snímků se dostavila smůla, dva nejstarší již občas pobývali mimo budku a toho nejmladšího, pastelového jedince, rodiče tak vehementně pobízeli k opuštění budky že ho zranili na hlavě a přes veškerou moji snahu a péči následně uhynul. Vedla snad rodiče k tomuto činu chuť znova zahnízdit?
Ahoj Honzo, to co popisuješ byl přesně ten případ. Mlládě bylo v takovém šoku, že téměř nedalo nakrmit.Zbylá dvě jsem odstavil od rodičů, protože odstavení jen chovné samice mělo za následek, že samec přestal krmit úplně. Takže nyní je obě dle potřeby a možnosti 3až4x denně dokrmuji, a dnes jsem pozoroval zvýšený zájem o předložený klásek senegalu.
Koukám, že jsem nevloži fotku toho kostřece lutino, tak to napravím.