Dnes jsem si všimnul něčeho, co, mám za to, stojí za zapamatování.
V plemnáči se ztratila matka. Něco tam bylo špatně. Nic si nepíšu a když, tak křídou na úl a někdy to déšť neumyje. Někdy ano…
Hledal jsem matku, nenašel, je to tak 2 týdny? Nevím, smyl déšť. Nosily pyl, ale plod tam žádný nebyl. A být měl když nosily pyl. OK, někdy trvá déle než se mladá rozklade.
Před asi pěti dny spousta plodu, ale larvy mi připadaly nějaké vypasené, bylo to dolouho, prostě bylo skoro jasné, že tam jsou trubčice a že to bude hrboplod.
Dneska jsem to zrušil, ano, mělo to hrboplod. Postupoval jsem podle starých knih, podle předků = maminky. Odnesl jsem úlek asi 15 metrů a jednotlivé rámky otřásl a ometl do kpřiv. Teorie je, že trubčice, když mají ty zduřelé pohlavní orgány, nemůžou létat a pěšky domů ne trefí. “Obyčejné” včely nevadí, ty nebezpečné nejsou. Spojit s něčím, co matku má se neradí, trubčice by jí mohly rochnout. Tak kopřivy = jasná volba.
Jenže jsem zapomněl dát na místo plemenáče jiný osazený plemenáč, aby se navrátilky měly kam vžebrat. Na podsatavci se ihnhed začal tvořit chumel včel a některé se začaly stěhovat do plemenáče o metr dál na stejné koze. Tam je teprve matečník, tedy není tam kladoucí matka a vžebrávání se obešlo bez problému. Jenže by se včely dovnitř stěží mohly vejít. Tak jsem v rychlosti, ve snaze rychle řešit nastalou situaci, popadl relativně slabší plemenáč z druhého konce podstavce, kde už klade nová matka. Dal jsem ho na místo vysypaného. Ihned se celá čelní stěna pokryla včelami, většina včel se nastěhovala na přední stěnu plemenáče. Po asi 10 minutách jsem usoudil, že tahle posila bude stačit a vrátil úlek s oplozenou matkou na svoje místo. Včely se jistě pomalu nastěhují do nového domova.
Je to nově zřízené stanoviště a před úly (plemenáči) je “černý úhor”, prostě není tam tráva po zplanýrování terénu. Tudíž je na zemi dokonale vidět všechno.
A konečně přijde pointa:
Včely z čelní stěny se začaly pomalu vžebrávat. Ale najednou strážkyně popadly jednu včelu do klubka a na zemi jí umordovaly. Pokračovalo vžebrávání a najdenou zase jednu nepustily a zabily. Po dvou hodinách mír a klid a před úlkem zůstaly tři zabité včely.
Proč několik desítek, spíš stovek včel vpustily a tři včely ne?
----------------------
Tohle ode mě nebyl promyšlený pokus. Hnalo se na bouřku, tlačil mě čas a dost jsem improvizoval. Ve skutečnosti jsem já, starý praktik, jednal zbrkle, nepromyšleně (to by se mi dít v mém věku po tolika letech včelaření nemělo!), tudíž asi docela trapně. Nicméně když už jsem udělal několik chyb, je nutné z toho vytěžit co se dá.
1 - roky se mi zdá to sypání trubcokladného vč do kopřiv jako nebetyčná kravina
2 - kdo kdy postulovat tu báji o bezletnosti trubčic?
3 - proč včelstvíčko s kladoucí matkou pustily všechny cizí, jen ne tři včely?
4 - proč včelstvíčko s nouzákem včely vpustilo bez “vraždy” několika včel?
----------------------
První dvě otázky současně odpovídají samy na sebe.
3 - zdá se, že trubčice létat umí a právě ty včelstvíčko nepřijalo.
4 - včelstvíčku bez kladoucí matky je asi celkem šumák jestli se k nim stěhuje trubčice.
Prosím kolegy o zhodnocení, co se to u mě asi tak mohlo stát? Dedukuji správně a nebo, ač nejsem soudruh a už vůbec z NDR, dělám někde ve svojí úvaze chybu?
----------------------
Mám za to, že můj dnešní poznatek je dobré si dokonale zapamatovat. Totiž k ad 1 - Mohlo by se zdát, že “kopřivy” = blbost. Jenže mnozí vyzkoušeli, že když se trubcokané vč přidá, i přes noviny ke vč s kladoucí matkou, může se stát, že jí trubčice zabijí a tak se to zásadně neradí. Z toho by ale vyplývalo, že kopřivy jsou správně, jen je nesprávný předpoklad bezletnosti trubčic. Ovšem když posilované vč má na výběr a dostane možnost “špatné” včely nevpustit je to pepší, než prosté spojení. Je to tak?
Pak nemůžu jinak než že jednoznačně doporučuji “kopřivy”.
Nebyl bych to já abych si neposteknul, že přesně tyhle věci by měl zkoumat výzkumák plný tak zvaných vědců a ne se pakovat na lécích proti roztoči, který úhyny včelstev nezpůsobuje. Kdž jsem na to přišel já a nezávisle na mě i BG, proč ne vědcostuti? Opravdu na to nepřišli a nebo hrajou betla aby mohli žít z distribuce léčiv a hlavně aby nemuseli přiznat, že 40 let vyzkoumávají nesmysl? Já ještě nezapomněl, že nejen naši “vědci”, ale celosvětoví netušili 30 let, že bojují s úplně jiným roztočem než je Varroa Jacobsoni Oudemans. Tak mu, když na to konečně přišli, dali jméno Varroa Destuctor a nějak se zapomněli omluvit. Natož aby odškonili ty, kterým plošně v hysterii 80 let trávili včely. Nebo se omluvili za 40 let idiotské buzerace a konečně zrušili zimní měl. A když už sběr zimní měli funguje, všichni to umí a mají na to prostředky u svých úlů, tak by mohli ze zimní měli místo brouků hledat mor. Ale z moru nejsou prachy, že ne, morové včely se neléčí donekonečna, že ne, ty se zničí a není trvalý zdroj prebend.
A tak dále. Ani slůvko omluvy, sebereflexe, jak je někdo může brát vážně?