Mám takový dotaz. Mám akvárium, 200l. Chovám 4 skaláry, sumečky, sekavce, asncistruse. Před 6lety mi někdo dal samici modrého čichavce. Všem se daří dobře,jsou až tlusté. Všem je minimálně 8 let. Před 2lety jsem dostala pár perleťových čichavců. Samice uhynula před rokem,další jsem nepořizovala. Samec vypadá špatně,je hubený, zdá se apatický. Ostatní ryby jsou v pohodě,jako před jejich příchodem. Nijak je nehoní, naopak,samec byl občas dost dominantní. V čem by to mohlo být? Tyto ryby se mi moc líbí, ráda bych ještě nijaké měla,ale nechci je trápit. Prosím o názor.
Můžou to být paraziti třeba…jak má ryba sníženou imunitu, třeba špatnými podmínkami, stářím, tak se to může rozjet, ale je to takový hádání z křišťálové koule…
Před 2lety jsem dostala pár perleťových čichavců.
Čichavec perleťový se dožívá cca 10 let…jde o to, jak staří byli ti čichavci, když jste je dostala…samice uhynula loni, tak možná už staré ryby dožívající…
Osobně bych samce minimálně izolovala a eventuelně pokud neplave, nepříjmá potravu, tak možná i utratila…nevím, jestli by mělo smysl nějak ho léčit.
Děkuji za ochotu. To si také říkám jestli už to nebylo stářím, přesný věk mi nikdo nedokázal říct. Ještě mám jeno malé akvárko tak bych mohla izolovat samečka.
Děkuji za ochotu. To si také říkám jestli už to nebylo stářím, přesný věk mi nikdo nedokázal říct. Ještě mám jeno malé akvárko tak bych mohla izolovat samečka.
No jestli už ryba není moc “do života” tak bych raději humánně utratila, než izolovala a čekala až chcípne. Ono ta izolace má z mého pohledu smysl, když mám nějakou naději, že se ryba vyléčí. Ona ta izolace sama o sobě je pro rybu taky stres…najednou je v cizím prostředí, často v holobytě….a stres se zase může podepsat na imunitě….