»
Odpověď na příspěvek uživatele
JirkaP z 03.09.2024, 08:08:31
Jde to přehodit, tedy jestli to umožňuje dno. Jenže se důkladně zamyslete. Když Teď pootočíte celý nástavek, jedno jakým směrem, kde najednou bude vzhledem k hnízdu česno? Ony si celé léto rychtují česno na levé straně plástů a když to pootočíte proti hodinám tak jsou najednou přední boky rámků vzadu. Nebylo by lepší se prostě naučit ovládat TS? Ale klid, je začátek září, když jim to přehodíte nepo.erou se, nemůžou vám nakopat řiť. Jen z toho budou zmatené a bude to pro ně chvíli šok a chaos. Naštěstí jsou na to adaptované. Za miliony let vývoje došlo bezpočtukrát k vyvrácení suchého poloshnilého stromu, který ze svislé polohy byl najednou šikmo opřený o jiné stromy a při tom se mohl pootočit a navíc najednou nebyly plásty ani svisle. Nebo mohl padnout úplně na zem a vč to často přežilo. Zrovna tak se muselo stát mnohokrát, že byla nad sebou v jednom stromě dvě vč, shnilá “přepážka” mezi vč byla včelami rozebrána (jako vykusují polystyren nebo hobru) a vč se spojila. Myslím si, že se tyhle věci stávaly, on jeden milion let je fakt dlouhá doba a o včelách se má za to, že mají za sebou vývoj mnoho milionů let dlouhý. Patrně díky tomu jsou včely hodně blbovzdorné a měly ohromné rezervy. Díky měnícím se vnějším vlivům způsobeným člověkem - postřiky, mikrovlny, smog a další vlivy a přírody - klimazměna, mizí jejich pomyslná rezerva, jedou na hranici možností, ale není to na nich vidět. Pak stačí nepatrný stres nebo souběh 2-3 nepatrných stresů a vč podlehne virům. Podle mě jde o stresy tak nepatrné, že méně rozumní včelaři nemůžou pochopit, proč jim vč padla když dělají všechno naprosto stejně jako děda a dokonce v úlech po dědovi, ale dopřejou jim víc cukru protože děda ne, že na něj neměl. To taky. Ale on se cukr za komančů často nedal sehnat. Zažil jsem, že soudruh vedoucí v obchodním domě Jednoty vydával 5 kg cukru na osobu a den, přesněji na rodinu, všechny ve vsi znal. A tvrdil, že to je nařízení Strany aby se na každou soudružku, co potřebovala zavářet, protože v krámech bylo ho.no a když něco měli tak zavařeniny dělali soudruzi hlavně v lahvích 3,8 litru, tedy v okurkáčích. Kdo nezažil, neuvěří.
A to je to, co se tu snažím už roky vysvětlit, že se podmínky mění a my s tím nemůžeme nic dělat. Jediné co můžeme my dělat je nepůsobit včelám stresy. A třeba je nezabíjet po desítkách a spíš stovkách prostavbami mezi patry nástavků. Včely mrtvolky rozeberou a vynosí a mohly by dělat něco jiného a i vývoj a vychování těch zbytečně pozabíjených včel stál včelstvo nějaké zásoby, energii, péči a tudíž by se to dalo za celý rok spočítat na kila medu, který by bývaly mohly ty pozabíjené včely nanosit. To je jedna stránka věci, lidem snad ještě snadno pochopitelná. Ale, víme jak je včelstvu když “ví” že má najednou v úle několik set rozkládajících se mrtvolek? V úle vše funguje chemicky, na vůních a tam včely nepochybně dokonale vnímají i pach smrti. Nidy nikoho z těch idio… ani nenapadlo třeba tohle - já o tom nikdy nic nečetl ani neviděl video. A od toho má člověk morálku a etiku, že nemusí být kandidát věd, ale mělo by mu být Bohem nebo Přírodou dáno vědět bez přemýšlení, které věci včelám nesmí nikdy dělat. Tedy co je jediná správná cesta a co je JEDINÝ SPRÁVNÝ názor.
-------------------------
O plastovém programu jednoho blázna vím, že dělá úly bez včelí mezery a nikdo mu to nezakáže. To by třeba ti hnusní komunisti ale nedovolili!!!! Ti měli Státní normu, přesně se to jmenova Československá Státní Norma - ČSN a všichni jsme si byli jistí, že cokoli vyrobeného státním podnikem, a lhostejno zda v Aši nebo Čirnej pri Čope, bylo na desetinu milimetru stejné. Potíž byla v tom, že to státní podniky nestíhaly a lidi si skoro všechno dělali sami. No a protože vedle lidových koumáků je většina bl, tedy svobodných občanů, vznikaly stovky tisíc úlů “co kus to originál”.
Ale když tohle všechno víte, jste ozbrojen a víte čemu se napříště vyhnout. Už jste někdy jistě slyšel o Danajském daru. Tak to je váš oddělek.
Tady vidíte vy a ostaní jaký nesmysl jsou plastové mezistěny. Vysvětlím proč je soudruzi kapitalisti na Záopadě ve velkovčelařstvích dělají. Jim se vyplatí protože:
Kapitalista, jak se tady u nás říká profík, jde jen po zisku hlava nehlava. Spočítá si kolik by stála obměna díla a vyjde mu, že to nejde, protože by neobstál v konkurenci a nebo by se nenažral dost rychle. Tak zavede plastové M a nikdy dílo nemění. Včely, když už mají košilkami moc zmenšené buňky, samy je okoušou až ke dnu, ne ale dno, a postaví nové buňky. Takový plást pak pak tloustne uprostřed tam, kde byla jak vosková nebo plastová M. Viděl jsem plásty, měl jsem v ruce a viděl jsem mnoho obrázků takových plástů (původně vosková M) s tlouškou prostředka asi 10 mm. To je podle mého odhadu asi 50, kožná 100 cyklů a možná i víc. Pak to kapitalista celé vyhodí a ušetřil desítky a spíš velké stovky cyklů s očištěním rámku po jeho vyvaření, opravě drátků, jejich napínání, zatavování M, skladování velmi křehkých a zranitelných mezistěnových rámků a tak dále a tak dál - jedním slovem kapitalizmus a kapitalistická honba za ziskem za každou cenu. Možná je v těch zemích, kde se takto včelaří a hobbíci tam vůbec nejsou a nebo pár promile vč u hobbíků a zbytek ve velkopodnicích, fabrika, která z vyhozených rámků s plastovým jádrem něco vyrobí a možná saje dotace na recyklaci - ve velkém se vyplatí recyklovat i toto. To ale nevím jistě, tak bych to směřoval v těch podmínkách já. To, co jsem viděl já bylo ze Zélandu, kde je jediná fabrika pro celou zemi, kam se prodají celé rámky i se dřívím. Fabrika to rozdtí, vyzíská vosk, ze dřevodrti vyseparuje kov a plasty a vše na něco zpraciuje a je to jediná fabrika co tam vyrábí mezistěny. Přednášející říkal, že z drti z rámků se vyrápí palivo, vynikající a velmi žádané peletky.
Mockrát jsem varoval před napodobováním etalonu profesionálních včelařství v Západní cizině našimi, z drtivě drtivé většiny hobby včelaři. Pokoušet se napdobovat Západ, Ameriku, Langstroth (160 let zastaralý) je stejně hloupé, jako radit sportovnímu rybářovi aby neseděl na břehu rybníka jako hlupák a nečekal na jednoho kapra, který většinou ani nezabere, ale jako ožralý Rusák hodil do rybníka granát a má ryby hned, najednou, už zabité a některé už vykuchané a vyhozené na břeh. Tak stejné je napodobovat Západ ve včelařině. Kdo si tohle neumí v našich podmínkách uvědomit, neměl by včelařit.