Dobrý den. V neděli mi jeden včelař daroval (vnutil jsem mu aspoň 700Kč) oddělek s kladoucí matkou na 6 rámcích. Odd jsem přerovnal do nového úlu (VN) a na radu včelaře doplnil soušemi, které mně půjčil a večer před setměním zakrmil 5 litry roztoku 1:1 (Použil jsem tu krabici Samla, co doporučil Tom, je levná a přesně pasuje do NN. Diky za tip!) To stejné jsem udělal i u druhého odd, který mám už asi měsíc – doplnil zapůjčenými soušemi a zakrmil 5 litry roztoku. (Tento odd byl doposud na 7 rámcích + přepážka ve VN a podněcoval jsem ho v cca 3 denních intervalech asi 1 litrem). Včera, když jsem přišel z práce, tak byl kolem těchto 2 oddělků mrak včel (asi slídivost?). Překvapivě celkem klid byl okolo třetího úlu, kde mám ten květnový roj. Ten jsem nekrmil, jen podnítil asi 1 litrem. Toto včelstvo má podle mě zásob celkem dost. Stihli si nanosit, nic jsem jim samozřejmě nebral a občas je podněcuji malými dávkami. Má už i několik rámků v “medníku“, který pak půjde dolů jako KK. Udělal jsem tedy chybu v množství krmné dávky? Má se dát jen takové množství, které je oddělek schopen třeba za noc zpracovat? A co doplnění těch 5 souší … to asi taky nebyl dobrý nápad a měl jsem jim tam dát přepážku a doplňovat postupně. Děkuji za případnou radu.
Asi jste se upsal, mezi zítřkem a zářím je celý srpen! Dejte G co nejdřív.
Vylízat rámky se dávají vč odjakživa, ale chytří je dají až těsně před tmou. Zrovna tak je lepší krmit těsně před tmou. To se dá při pár vč snadno realizovat, kdo má vč hodně tak musí zariskovat.
Je dobré spojit několik věcí do jediného vyrušení. Jenže vše musí proběhnout rychle, reálně hrozí rabovka. Dle mého je lepší jeden den uspořádat plodiska, mít připravené G a hned je tam, jak zamýšlíte, dát. Někde tu píšu o mokrých plátýnkách. Znovu si to přečtěte, rozmyslete si předem co jdete udělat a pak to v klidu, ale rychle a plynule udělejte.
Na medník na vyčištění velký pozor, musíte ho mít dobře zajištěný proti slídilkám. Taky pozor na ulepený smetáček (peroutku) od medu, na potřísněné rukavice, rozpěrák a čelisti kleští, i tak malé plochy jako jsou hroty kleští rajcují slídilky.
Jestli přes vší opatrnost začnou slídit, umí být skutečně velmi otravné, je lepší práci odložit na další den. Chlapi dělají chybu, že v klidu udělají 2-4, někdy i 7- 8vč a na stan zbývá třeba jen pár vč, 2-3 a chtějí to dodělat. To rozhodně neradím. To si může začátečník lajsnout až získá zkušenosti. Vás se to ale asi netýká se třemi vč, měl byste to zvládnout dobře.
I když se něco podělá a nedopadne, vždycky je nutné si pak v klidu sednout, analyzovat práci krok za krokem a přijít na to, kde se stala chyba a odkdy nastal problém.