Aktuálně: 3 522 inzerátů216 908 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

Tom50
Tom50 26.11.2024, 19:37:12 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 26.11.2024, 18:46:13

Proboha proč by začala klást? Martine, klid, trubci se dožívají několik měsíců, jistě už říjní nejsou a proč si je nechávají netuším, ale rozhodně to není tím, že by vám matka začala klást a tohle by byli mladí, právě vylíhnutí trubci. Třeba šli právě ven umřít.

A rozum do hrsti. I kdyby matka začala klást, tak co? Vysíříte to? Prostě věřte přírodě, tak rychle rezistence nevzniká. Rezistence je výsledek dlouhodobého, myslím, že několik let trvajícího porušování všech myslitelných zásad. Hloupí se musí strašit aby se snažili o bezplodost, ale já už roky nezkoumám zda v tuhle dobu plodují. Prostě udělám vše tak, jak se má a dál je to Vůle Boží.

A jde to říct ještě jinak. Ony anomálie nějak řeší příroda. Buď to bude mez matky, nebo si vymění matku a bude to mít na jaře hrboplod a nebo se nestane nic a naopak z toho bude nejlepší včelstvo bez starostí. Vzpomínáte, že jsem opakovaně psal, že mám se slabými zimními včelstvy a dokonce záložními matkami vynikající zkušenosti a že je s nimi méně práce, než se silnými kmenovými?

goro
goro 27.11.2024, 13:35:39 xxx.xxx.202.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 26.11.2024, 18:46:13

Tome to musíš čítať “s porozumením" Drašar píše múže to znamenať … teda ak najdeš mŕtvolku trubca neznamená to automaticky bezmatečnosť, ani živý trubec…ale to ti písal už Tom,  proste trubec automaticky neznamená bezmatečnosť, môže znamenať že ich včely dlhšie chovali, pretože v neskorú jeseň plánovali tichú výmenu matky.. v každom prípade ak sa matka nestihla plnohodnotne v jeseň spáriť s trúdmi tak naozaj môže byť na jar problém…ale ako sa vraví, jeden trubec bezmatečnosť nerobí..😉…občas sa tiež nájdu rodiny, ktoré si pár trubcov chovajú celú zimu len tak, “kdyby neco”  

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.11.2024, 13:53:56 xxx.xxx.62.226

Já nacházím v některých včelstvech trubce každý rok, asi jsou opatrnější😃. Naštěstí zatím vždycky vyzimovaly vpořádku. 

Martin83
Martin83 27.11.2024, 18:30:39 xxx.xxx.126.199

Zase jsem o něco chytřejší🙂. Četl někdo prosincové včelařství???? Doporučuji stranu 416-417 a poté 429 ta stránka je super je tam popsán kreténismus VÚVč po přečtení jsem nechápavě kroutil hlavou, to nemá obdoby!!!

goro
goro 30.11.2024, 17:04:23 xxx.xxx.202.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 27.11.2024, 18:30:39

Martin u vás sa stále šlachí “kraňka”…. Čo to je?…takáto včela , včela kraňská sa chová len v Slovinsku!… to čo vy šľachtíte je zmeska, taká  česká vsehochut … u nás slovenskí chovatelia matiek z toho elegantne vybruslili, chovajú a šlachtia SLOVENSKÚ KRAŇKU….  Je to paradox, žiaden chovateľ nemôže rozchováť original slovinskú kranku, môže si ju doviesť len na pripárenie v chove…teda v chove “slovenskej kraňky” 

a este ti niečo poviem k včele buckfast… v tom kláštore, kde ju brat Adam vyšlachtil dodnes chovajú včely a predávajú matky včelárom v okolí…LENŽE NECHOVAJÚ MATKY BUCKFAST..😆… včelmajster povedal, že chovajú “miestne matky a včely, chovajú a rozmnožujú to čo je prispôsobené a zžité s okolím kláštora” …to Buckfast vraj nie je…

Tom50
Tom50 01.12.2024, 12:17:46 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 27.11.2024, 18:30:39

Tak jsem si přečetl názor pána ze str. 429, článek Šmída jsem nečetl (asi budu, nerad, muset - nečtu od něj nikdy nic a vím proč). Za dlouhých zimních večerů se vám i dalším pokusím vysvětlit jak to je. Jak to bylo s povolením Kraňky jsem zažil jako dítě a nevěřil bych, že se dožiju úplně stejně ZIŠTNÝMI MOTIVY vynucované “politiky” Dolu a Svazu. Stojí za tím pár lidí, obecně se takové skupiny nazývají cizím jménem. Tím ale přece není řečeno, že je ústav i Svaz špatný.

Když mojí zemi ovládali neřádi, měl jsem jí pořád rád a neopustil bych jí. Pořád se to opakuje. Máma (1920) pamatovala Masarykovu demookracii, kdy doslova chcípali na vsi hlady a nemohla jméno Masaryk nebo Beneš ani cítit a podobné osypky měla i z demokracie (nemýlila se). Pak počkali rodiče až odtáhli i němečtí okupanti a táta se nedožil, že zmizeli Sověti. Že komoušové nezmizeli a jsou tu pořád, vidí každý den co den a že se na mě jejich horší totalita povalí ze Západu bych nikdy neuvěřil. 

Ale já pořád věřím v lepší příští. Pořád je to moje zem a chci aby byla od neřádů vyčištěná a to stejné bude u Svazu a ústavu. Dřív se ale stane něco jiného, jen já k tomu přispět nehodlám.

Tom50
Tom50 02.12.2024, 10:18:45 xxx.xxx.139.250
Martin83:

Zase jsem o něco chytřejší🙂. Četl někdo prosincové včelařství???? Doporučuji stranu 416-417 a poté 429 ta stránka je super je tam popsán kreténismus VÚVč po přečtení jsem nechápavě kroutil hlavou, to nemá obdoby!!!

Tak jsem se prokousal oběma Šmídovými články. Nenašel jsem v nich z faktického hlediska nic špatného, naopak, je to jeden z nejlepších jeho textů, není s čím polemizovat, prezentuje svůj názor a jiný člověk může mít názor jiný. 

Jedině zbožštění a stále se opakující bezbřehá adorace tehdejšího šéfa Dolu mě nenechala v klidu. A vždy a ve všem platí, že jak je někdo nebo něco takto adorované a vnucované jako modla, je to vždy známka toho, že autor lže e nevěří tomu sám a proto to pořád opakuje, čím méně tomu sám věří, tím na větší odiv staví zbožňování. To za prvé. Já si ale pamatuju co se říkalo mezi lidmi a připomínám, že Brenner byl o generaci starší než můj táta a parta lidí, kam patřili mí rodiče, se s ním znanala a měla jiné informace. Ano, byl pro ně velkoéu autoritou. Jasně, tvrdili to rodiče a jejich přátelé a tak je třeba to brát s rezervou. Časem jsem ale v Pyšelích narazil na tehdz už stařičkého pana Hnátka a ten mi to, byli jsem u něj s Petrem, v plném rozsahu potvrdil, znal Brennera osobně také. A konkrétně vy Matrine vidíte nějaké nesrovnalosti v knížce o Brenneráku a pan Hnátek nám tvrdil, že Brennerovi Svaz a Dol nedovolili zveřejnění tak, jak to napsal, ale musel do toho zabudovat nějakou politiku a pochvalu socializmu a musel do toho zabudovat další úlitby režimu a musel měnit i míru. Je nutné si uvědomit, že jeho knížka Nástavkový úl vznikla v době velkého politického uvolnění (ano, pozor na kontext doby) a že nástavkový úl byl imperialistická pavěda, protože jak by mohlo být dobré cokoliv, co pocházelo z USA, bašty kapitalizmu? Všimněme si roku vydání té knížky. Za Husáka by už nevyšla.

V Kostce zopakuju svojí zkušenost s Kraňkou. 

Táta žil v JBC, kam jakýsi lesník, neodsunutý Němec, kterého museli pouštět do Rakouska za rodinou, přivezl někdy po roce 1960 pod drakonickým trestem matky Kraněk v kapse saka. Chlapi kolem už nežijícího pana Kremla měli nad Jabloncem oplozovačku, kde úspěšně rozchovávali čistokrevné matky. Táta při návštěvách, kdy jezdil za mnou, mámě vyprávěl jak úžasná včela to je. První dvě matky jsem dostal v roce 1967, bylo mi 11 a ve skutečnosti to bylo v režiji mámy. Pak se k nám další dva roky chodila dívat spousta lidí na ty zázračně hodné včely, kterým MU zoufale nestačil (dodnes nechápu proč je dala na 24 když měla víc úlů 30) a místní vysloužilý truhlář narychlo dělal tenkostěnné medníky k MU, protože tento úl měl je jeden medník na 12 rámků 39x24 a v pevném plodišti měl 13 rámků 39x24. Kraňce zoufale nestačil. Výnosy jak od několika včelstev a opakuju, neuvěřitelná mírnost. V místě, kde jsem žil, se chodilo do včel ve dvojich teplákách, kabátě a byly dny, že zuřivé bastardizované včely, původně včela tmavá, útočily na kuklu tak, že jsme peroutku používali jako stěrač u auta, aby vůbec bylo z kukly vidět ven. Najednou se u včel pracovalo v tričku a šortkách, bez kukly a rukavic.

A ředitelem Dolu byl adorovaný soudruh, ale tuhle úžasnou včelu sem nedoporučil a tak jí stát nepovolil.

Za povšimnutí stojí, že se opakuje, po více než 50 letech, naprosto stejná situace a Svaz s Dolem a tudíž stát zarytě brání Kraňku a nechce ani slyšet o jen pouhé diskuzi o BF. Ta se osvědčila a osvědčuje tak moc, že se tu nakonec prosadí stejně, jako před půlstoletím Kraňka. Akorát tu bude ten rozdíl, že dnešní “soudruzi”, co drží Kraňku neustoupí a budou za směšné kašpárky až do hořkého konce.

A ještě přesněji. S Kraňkou je to jako s demokracií. Ona na našem území vlastně Kraňka není, jsou to nějaké kříženky s převahou genů K, stejně, jako tu byly kříženky s převahou genů včely tmavé. A Svaz pořád bojuje o co nejčistší Kraňku, ale lid ukazuje, že úplně čisté není nic a že je potřeba něco lepšího, vhodnějšího v dané chvíli pro dané lidi a i za cenu, že to holt nebude pasovat do předem nalajnované ideologie.

----------------------------

K článku na straně 429. Předem si uajsněme, že Včelařství, aby budilo zdání objektivity, povolí nějakou opozici či kritiku. Ale jen takovou, jakou RR v rámci svazovo-dolské doktriny schválí. Tudíž já ničemu, co je v tomto časopise, nevěřím na 100%, vždy za tím je ještě něco jiného. Obecně se tomu říká “čtení mezi řádky”.

Z článku, mimochodem nicneříkajícně podlézavě pokorného ladění, vypíchnu jediné sdělení o pomačkaných matkách úžasných vlastností. Nikdo by takové matky nezničil a udělal by všechno pro zachování té unikátní geneticky upevněné pozitivní odchylky. Jedině, že by to mělo nějaký velmi negativní vedlejší efekt a tak včelmistr pomačkal matky asi rád, aby se ctí sám vycouval z nějaké slepé uličky.

Michal-Š
Michal-Š 04.12.2024, 21:36:14 xxx.xxx.1.25

Měl bych dotaz na výrobu pevného dna. Prkna, která tvoří dno, mohou být sražená k sobě na tupo? Nebo je vhodnější nějaké pero-drážka? Každé prkno je fixováno k bočním lištám, nebo třeba jen ob jedno prkno?

Tom50
Tom50 04.12.2024, 22:43:20 xxx.xxx.139.250
Michal-Š:

Měl bych dotaz na výrobu pevného dna. Prkna, která tvoří dno, mohou být sražená k sobě na tupo? Nebo je vhodnější nějaké pero-drážka? Každé prkno je fixováno k bočním lištám, nebo třeba jen ob jedno prkno?

Tak si nejprve ujasněme základ. Prkna budete používat vzduchosuchá, budou tedy mít asi 12 % +-. Vždy všude píšu, že vše u úlu musí být pravou ven (nikdy se nesmí U ÚLU prostřídávat strany prken). Pak by se i u dna muela prkna orientovat pravou ven, tedy dolů. Ovšem tady je výjimka, asi jediná při stavbě úlu. Prkna orientujeme pravou nahoru, tedy do úlu. Proč? Protože prkno se vždy příčně prohne a když by byla prkna dna pravou dolů, vytvořila by korýtka, ve kterých by se držela kondenzační voda a o to rychleji by dno shnilo. My ale potřebujeme opak, aby se dna uprostřed každé jedno vyboulila a tím z něj stékala případná kondenzovaná voda. Do spár mezi prkny a někdy až vykape ven.

Prkna se srazí volně natupo, žádné pero drážky ani polodrážky, nic takového. Ano, když pak v létě dno vyschne, udělají se i 2 mm a i širší “fuky”. Nevadí to, stejně na dně leží podložka a včely to zanesou propolisem a mělí, nečistotami (pod podložkou se tam taky umí držet housenky zavíječe, čert to vem). Pak, když dno zvlhne, je jasně vidět jak prkna ve spárách vytlačila materiál mezi prkny.

Svlaky, máme jen dva boční - předek je volný pro česnový klín a zadek je volný pro obsluhu podložky. Ovšem dno leží na dalších dvou svlacích přesně pod svlaky horními. Vepředu je nutné to stejně silnou lištou zaslepit, aby unavené včely nepodlézaly pod leták. Tam, pod úlem, je v časném jaru zima, někdy trochu průvan a včely pak padají na zem pod podstavcem a už se nevzpamatují. Že je tam druhý den nenajdeme? Nenajdeme, protože je uklidí sýkorky a jiní pěvci a co zbyde v noci drobní hlodavci, ježci a další tvorové.

Svlaky horní vytvářejí podmet a ten musí být vždy 18 mm a tak používám latě 18x20 mm, na spodní svlaky stačí latě vysoké například 15 mm a široké též 20 mm. Mám na to na desce z kusu nábytkové dřevotřísky jakousi formu, nebo spíš přípravek, kam položím dolní svlaky, na to naskládám natupo prkna dna a vše sešiju sponkovačkou, aby to bylo fixované v požadované poloze, forma je dokonale pravoúhlá. Pak na to přijdou horní svlaky, ty také přišiju sponovačkou a pak předvrtám díry pro vruty, stačí 3 a 3 (dávám raději po 4 i 5), ovšem neprošroubovaná prkna musí držet sponkami. Používám zásadně vruty se zahloubenou hlavou a tak se musí díry osadit tak, aby hlavy právě zapadly. Vruty jsou pak takové, aby dosáhly až do spodních svlaků. Jestli jsou prkna dna 20 mm, horní svlak je 18 (ale je zahloubený a to někdy “ujede” malinko hlouběji) a spodní svlak je 15 mm, pak je vrut 50 moc dlouhý a je lepší zvolit vrut 45 mm.

Dobré je před sešroubováním dno vyndat z formy, svlaky vzájemně stáhnout truhlářskými svorkami a teprve pak sešroubovat. Potom je to na věky jak se říká, ve skutečnosti jen do doby než svlaky shnijí. I tak ale váha nástavků spočívá na vrutech a i když jsou už svlaky načnuté, dno pořád slouží účelu. Z uvedeného podrobného popisu je jasné, že dna nejsou nikde nijak lepená, vše jen na sraz a jen volně.

Kvůli kočování a skladnosti úlů na autě se nedělaly letáky. Já ale letáky dělám široké asi 100 mm. Můje nástavky mají vnějšek 462 a novější 465 mm a tak dno je o leták delší, tedy asi 560 mm, na šířku je logicky přesně jako úl = 462(5). Na dvou nebo i 5 mm zase až tak nesejde.

-------------------------------------

Dno je nutné natřít dvakrát napouštěcí fermeží napůl smíchanou s přepáleným jedlým olejem ze smažení řízků. Pokud ho nemám, zahřeju fermež lněnou a smíchám s napouštěcí fermeží (někdo na VF tvrdil, že v Makru koupil Brolio, přepálil a bylo to prý výrazně levnější než fermež). Napouštěcí fermež je naředěna benzínem aby lépe vsakovala. Takto natřené dno "uschne" po prvním nátěru (podle počasí a tepla) asi za 2 dny, druhý nátěr schne asi dvojnásob. Pak je nutné dno natřít nějakou olejovou barvou, logicky ne vodou ředitelnou, to dá rozum. Lazury typu Luxol jsou jalové, na nátlak ekoteroristů už neobsahují látky chránící dřevo před hnilobou a tak je to zbytečně drahé. Když už se Luxol použije, musí být nejméně dva, lépe 3 nátěry, dokud to neudělá lesklý, jakoby “mokrý” povrch.

Nátěr by sice měl být co nejsvětlejší, používal jsem odstín pinia. Pak se mi ale nejvíc osvědčila červeno zrzavá barva mahagonu a nebo lépe třešně. Moje úly musí vždy stát pod stromy - nikdy ne ve včelíně nebo pod umělou střechou - a tudíž až tak tmavší barva úly nepřehřívá, slunce na ně nemůže. Stromy jsou ale listnaté a tak v předjaří úly osvícené jsou a slunce úly ohřívá. Po olistění přímý osvit samočinně zmizí.

V popisu výroby dna jsem si dovolil dovysvětlit spoustu dalších, podle mě důležitých souvislostí.

Michal-Š
Michal-Š 05.12.2024, 07:35:58 xxx.xxx.1.25

Díky Tome, ještě bych poprosil o komentář ke schovávání čel prken. Z popisu je jasné, že to nepoužíváte. Myslím tím nějakou drážku v bočních stěnách dna, aby čela prken nebyla vystavena větru a dešti. Předem dekuji.

Ještě Edit: mám jen stolní kotoučovou pilu, žádnou frézku.

Tom50
Tom50 05.12.2024, 08:20:50 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 05.12.2024, 07:35:58

S tím se nijak netrapte. Dno je nejnamáhanější část úlu ve smyslu hniloby a jakmile toto uděláte, nebude to snadno vysychat a o to rychleji to shnije. Hnijí vždy svlaky, prkna vydrží víc. Proto to nelepím aby bylo možné vyměnit svlaky, případně krajní prkna dna. Trpí letákové, ale víc asi zadní prkno dna. 

Sehnal jsem poškozené palubky. Prostě do balíčku 10 ks palubek širokých 90 mm a dlouhých 1.200 mm někdo píchnul vysokozdvižkou (bylo jich hodně, asi 40 balíčků a i jiných délek). Vyřadit bylo nutné třeba 10%, ale cena byla jen 20% ceny původní, balené v igelitu, do něčeho nateklo a došlo jen ke změně barvy a šlo to do výprodeje. Když by ve velkoobchodě byl známý, byla by to doslova výhra. Dají se sehnat i jiné výhodné koupě. 

Běžně se dá použít stavební řezivo, ohoblování je lepší, ale když by nejhůř bylo…

Prostě dno není na zbytek života, je to ultraqlaciná a velmi jednoduchá věc. Když je úplně nejhůř, dá se použít kus dřevotřísky z vyřazeného nábytku. Když je to laminované trpí to jen na hranách. Když se na tom nezimuje, vydrží takovéto nouzové “letní” dno i 5-7 a i více let (dřevěné asi 12-15 let max).

---------------------------

V autě mám neustále bedýnku s různými lajsničkami, hlavně loučkami. Rychle potřebuju oddělek aby se nevyrojily? OK, na předem připravený čtverec dřevotřísky jen položím loučky tlusté 8 mm tak, aby vzniklo provizorní dno, s podložkou a přístupem zezadu se netrápím (ale i to lze snadno udělat). Dobré je lajsničky přichytit hřebíčky aby zůstaly ve správné poloze.

Mám i podstavce, že to je plocha z prken a ne jen dvě líhy. Improvizované dno s pomocí rámkových louček se dá vytvořit i z podstavce výše popsaného typu (ne z líhového). Skuliny nevadí, velmi rychle si je zadělají, nesmí ale být větší než asi 3,5 mm. Podobný čtverec dřevotřísky poslouží místo deklu, na to kus starého lina a dvě cihly a je nouzový improvizovaný “úl”, na světě, teď hned když je potřeba a jak rychle se dá improvizace sestavit, stejně rychle se demontuje až poslouží a oddělek je přeložený do “správného” úlu. Není u ruky lino? OK, v autě se snadno uveze rolička největších odpadkových pytlů a přikrýt se to dá třeba tím pytlem. Místo stropní tvrdé folie, která nedoléhá na HL rámků, mám všude igelity ukořistěné zadarmo v Lidlu - proložky cukru. I tím se dá přikrýt úl, má to dostatečný rozměr.

A tak dále. Je nutné umět si vždycky se vším poradit. A u výroby úlů myslet na to, že to neděláme na věky, ale že to jsou prvky střednědobé spotřeby. Konkrétně popsané dno je tak levné, že není nutné ho sofistikovaně komplikovat.

----------------------------

A ještě materiál. Mě se nejlíp osvědčil smrk na všechno. Vychvalovaná vejmutovka shnije nejrychleji a z borovice by nemělo být u včel vyrobené nikdy nic. Prý včelám smrdí (tvrdili mi předkové) a roj se prý do borovice sám nikdy neusadí. Svlaky i zadní zástrčku dna dělám s oblibou z olše, vydrží asi jako smrk, možná déle. Spodní svlaky jsem dělal z akátu a už nedělám. Akát už nemám a hlavně, dno shnilo a přežily to jen ty spodní svlaky a tak zbytečná komplikace. Ale, výše popsané laciné (výprodejové) palubky jsou z borovice a tak jsou dna z borovice a včely nic neříkaly. Palubky mají vyfrézované žlábky na rubové straně bez ohledu na orientaci prkna, pak se dají do dna palubky také bez ohledu na orientaci prkna.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.