»
Odpověď na příspěvek uživatele
Kouty z 28.05.2024, 13:42:31
Na začátek vám dám jednu radu. Stejnou, jako jiným. Neřešte marginálie, netrapte si mozek podružnostmi. To vše kolem věku matky, její kondice a počtu kladení vajíček poznáte poměrně rychle a snadno. Já se dodneška fakt nebyl štont naučit, kolik že vlastně klade matka vajíček denně. To není ani tak odvislé jak je stará, jako spíš jak dobře je oplodněná a hlavně v jaké kondici je včelstvo. Když bude za úlem lempl, ignorující prazákladní potřeby zdravého vitálního včelstva, ani supermatka z hyperchovu za nebetyčné peníze žádné divy nepředvede. A naopak, kdo se postará o maximální zásobení, pohodu a harmonii včelstva, tam i celkem průměrná matka odevzdá vynikající výkon. A nakonec včely samy nejlépe poznají, když něco není jak být má a chtějí se vyrojit a nebo pak později udělají TV. Rojení kvůli nekvalitě matky poznáme tak, že nenarazí 30 matečníků, ale jen několik, často 2-3 jako při TV. Jenže TV na jaře vždy skončí vyrojením. Samosebou mě tady někteří budou asi chtít opravovat, ale je to moje celoživotní zkušenost = na jaře na TV nevěřit a matku raději vyměnit sám. Když jinde píšu, že nemám vlastně roje, neí to superúlem, stanovištěm a tak podobně. Je to tím, že nevěřím na nesmysly a jdu vždy nejraději na jistotu.
------------------------
Začněte nastudováním odborné terminologie, to je skutečně absolutní prazáklad, pak vám bude ihned každý rozumět. K vaší královně přidám příhodu ze svých asi 24 let.
Dělal jsem ve fabrice s jedním pánem, bylo mu nad 50, včelařem a pán si chtěl pořád povídat o včelách. Moc jsem nechápal jeho styl včelaření, už tehdy jsem byl vymezený proti míře 24. Měli jsme doma obě a tudíž bylo srovnání. Kdo to nevidí, neuvěří. Ale to jsem odbočil.
Pán mi jednou vykládal, jak vyhazoval mateřáky. Z úcty ke staršímu a ze slušnosti jsem rozpačitě neutrálně kýval, ale ve skutečnosti jsem netušil, co dělal. Představoval jsem si, jak dělá silné oddělky a původní včelstva, asi i s úly vozí na skládku a tam je snad vyhazuje? To asi ne, asi mele nějaké nesmysly, jenže prostě úcta ke staršímu…
Ten doveda likvidoval rojové matečníky. Když mi to došlo a sdělil jsem mu, že jsem mu nerozuměl, děl ten dobrý muž doslova: “to máš jedno, chytrej se dovtípí”. No a asi nejsem dost chytrej, já například mezi pojmy monstrance, defenestrace a menstruace prostě vidím nebetyčné rozdíly. Ale ano, mnoho lidí funguje jako že holikny - hodinky a má za to, že “chytrej se dovtípí”. Já tak chytrej tedy rozhodně nejsem, nedovtípím se.
----------------------
Než jsem sesmolil svou radu, dokonale to vystihl a vysvětlil pan kolega Tom4.