Aktuálně: 3 713 inzerátů209 721 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Lihnuti hus

H.K. (neregistrovaný) 23.05.2024, 07:38:22 xxx.xxx.27.144

Zadam zkusene chovatele o nejake rady na lihnuti hus v lihni. Zajima me na co si davat pozor, jak mit nastavene hodnoty teploty a vlhkosti jestli vlhcit vodou s octem jak sem se nekde docetl a jestli vlhcite rozprasovacem kazdy den nebo mate jen misky s vodou na dne lihne.

eena
eena 23.05.2024, 11:04:04 xxx.xxx.231.241

Záleží veľa od liahne…Hlavne treba kontrolovať teplotu v liahni - zvlášť teplomerom v liahni - nespoliehať sa na ten od výroby zabudovaný - bývajú ozaj veľké rozdiely. A moje ozaj chabé skúsenosti - čím viac sme na to “dlabali” tým lepšie ☺. Ale my sme liahli len pre zábavu - syn si pred pár rokmi želal pod stromček liaheň - tak sme to skúšali. Naj úspech sme mali minulý rok keď som nečakala nič (v podstate som ani nechcela nič odchovávať) - hus nanosila 7 vajec - zima ako v ruskom filme - tak sme vajcia vzali - mali ich asi dva týždne v komore - že polovička ich vyfúkne a budú na kraslice. Potom chlapom preplo, že dajme ich vyliahnuť - tak ich strčili do liahne - teplota celú dobu 38 stupňov, voda iba v priehradke liahne. Prvé tri dni vypnuté otáčanie, potom sme zapli otáčanie. Po desiatich dňoch presvietili - všetky “plné”. Potom sme boli štyri dni na lyžovačke - liaheň si fungovala sama. Dolievali sme iba vodu do priehradiek a občas (fakt občas) zo zvedavosti pozreli. A výsledok - sedem húsat. Rosili sme iba posledný deň - čistou vodou. Predtým sme robili všetko možné - nemožné podľa literatúry aj rád na fórach a výsledky boli horšie. A ak som vlhčila tak vždy iba čistou vodou - ten ocot neviem - hlavne na začiatku nezmäkčil by škrupinu až moc? A veď v prírode tá hus tiež nemá teplomer, vlhkomer, ocot a pod…. Tento rok si u nás vysedela sama - zo 7 vajec päť - to je zas iný náš pokus. A to sme jej neboli vajíčka pozrieť ani raz - fakt sme skúsili nechať to prírodne - aj gunára sme pri nej nechali - strážil ju celú dobu. A krásne si húsatká spolu vodia - a strážia lepšie ako SBS. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.