Ahoj, protože jsem čerstvá chovatelka tří želv (chovám teprve dva roky - T. marginata, T. hermanni a T. horsfieldi) ráda bych ti trošku poradila. Pokud je jedním z tvých kritérií vybrat si želvu, která nemusí zimovat, mohla by ses poohlédnout např. po želvě ostruhaté (Geochelone sulcata)- ale pozor dorůstá až 70 cm.
Z mých vlastních zkušeností však přežívají dobře i mé želvy z mírného pásma bez zimování. Ledničku bych ti rozhodně nedoporučovala, moje želva stepní to vydržela 14 dní, ale neustále otevírání a rozsvěcení jí vybudilo k procházkám po ledničce a bylo po zimování. Navíc je v zimě čilejší než během celého roku, spíš u ní v létě probíhá silněji letní "zimování" tzv. aestivace. A znám i jednoho zkušeného chovatele, který má dospělé kusy a kvůli tomu, že nemá vhodně podmínky rovněž nezimuje. S námitkou, že to želvám zkracuje život ještě tak úplně dokázáno nebylo, tvrdí se však, že pak nemají zájem o rozmnožování (to z vlastní zkušenosti taky nemůžu tak jistě potvrdit, protože moje horsfieldka pravidelně přepadává svoje menší kámoše a neustále doráží - sexuální apetit jí rozhodně nechybí. Odpověď na 2) Já jsem své želvy kupovala různě, ale rozhodně bych se vyhnula různým burzám. Nerada bych dělala reklamu, ale prvotřídní mládě želvy vroubené - T. marginata jsem koupila ve zverimexu. Ceny jsou tam o něco vyšší, ale kvalita řekla bych zaručena (je to samozřejmě kus od kusu, ale řekla bych, že se tam prodávají dobré želvy). Stručný přehled cen - ž. zelenavá, stepní a T. graeca - 1 800,-, ž. vroubená - 2 500,-, želva ostruhatá - asi 3000,-. Prodávají se tam tak roční mláďata, což by byl optimální věk (krunýř je již částečně "zatvrdlý"). A co se týče té nepřítomnosti žádný problém. I když se udává krmit každý den a běžně je to tak správné 2-3 dny bez tvé přítomnosti a krmení hravě zvládnou. Doufám, že si vybreeš nějakou pěknou želvičku a budeš z ní mít dlouho radost.
Hlavně věnuj hodně času výběru - zkontroluj tvrdost krunýře, počet drápů - musí být komplet, poslechni si dech jestli nesípe a nemá zaděláno na zápal plic - nezaměň však se vztekáním, když želvu držíš ve vzduchu a jí se to moc nelíbí - i když je to někdy těžký. Měj se hezky a hodně štěstí při nákupu. Ahoj. Zuzka