Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 21.08.2024, 14:15:07
Tak to byla asi ta kůžička, i jak píše Horsana. Ale byly jsem prostě překvapená, jak moc musím do toho křepelčího ťuknout. Na rozdíl od slepičího.
Neboli bych se nebála, že je liliputka rozšlápne. A pamatuji, jak někdo ještě na IF psal, že to tak udělal. Křepelčí vejce pod liliputku. Bez problémů. Jenom slepička zpočátku koukala, protože to vypadalo, jako když kolem ní létají čmeláci. Ale zvládla to.
Inkubace křepelek píšou 16-18 dní, slepice nějakých 21 dní, ale vím, že pod kvočny se dávala na iF i husí vejce a s úspěchem vyseděly i odvodily, kde inkubace píšou kolem 30 dní 🙂
No, ono vlastne k oplodneniu vajíčok bude potrebné mať aj kohútika a to neviem, či chcem dievčatám urobiť, boli z neho celkom na nervy.
Možno ak, tak kúpim dievčatá aj s kohútikom, nejaké.
Alebo ako to vlastne funguje? S kohútikom-prišelcom? Toho nezmasakrujú?
Kamoška mi rozprávala hororovú story, ako za noc prepelice vyďobali kohútikom oči, takže to musela oddeliť komplet a to vraj kúpila netriedené a oni sa poznali, pravda, prepelice drží v nejakej skrinke s poličkami, skrinka je na ležato…
Tak dala kohútiky do výbehu k morským prasiatkam, tam prosperujú a má kľud.
Tak, nemusíte koupit křepelice s kohoutkem, můžete si koupit pouze násadová vajíčka 🙂 Třeba když budete vědět, že ta liliputí kvočna je spolehlivá a vydrží sedět 🙂
Bojím se, že zmasakrují cokoli, na co nejsou zvyklé od mala.
“morským prasiatkam” nemůžu se přestat rozplývat nad tím názvem, to je boží 😍
V chate mi chýbali dve prepelice, tie pôvodné. Proste, neboli, zmizli, aj som ich oplakala.
Moje prikrmované predátory ma sklamali, jediné, čo mi napadlo bolo to, že ich niečo proste uchmatlo preč, pod strechou je na to priestoru habadej.
So slzami v očiach som pre istotu išla spočítať súdružky, čo sú pod sieťovinou, malo ich byť jedenásť.
Rátam, rátam…12…znovu…12. Vysmrkala som sa, utrela si slzavé oči, rátam-prepelíc je 13!
Áno, dve voľnochatové súdružky neznámym spôsobom vliezli dnu k tým 11 novým a nažívali si tam v láske a mieri.
AKO do frasa tam dokázali vojsť?? To museli tuho, pretuho túrovať svoje mikromozočky, aby toto dokázali, pretože sa tam mohli dostať jedine tak, že hlavou a telom nadvihli tú tkaninu, čo je 20 cm od spodku a proste…sieťová kocka je v rohoch zaťažená dlaždicami a búdkami so slamou a celé je to celkom ťažké, všetko neporušené…ja fakt nechápem.
A tá láska a mier, v ktorej si tam krdlik hovel??? Kebyže nemajú pekné, hladké perie, nerozoznám ich od zvyšku.
No a tak som v sieťovine nechala iba lazarov (4 ks) a zvyšok som pustila do chaty.
Tak, držím sebe aj im palce, o výsledkoch tohto etologického experimentu poinformujem v nedeľu, ale nemyslím, že by došlo k nejakej vražde.
Všetci žijú, nechýbajú im ani očné buľvy, ani nič iné.
Ale je tam jedna teroristka, ktorá kupodivu bola pod sieťovinou ako pena, hlavne slabšie jedince sa jej pracú z cesty. Neklovú sa, teda myslím si to, lebo klietkové súdružky už takmer nemajú lysiny po sebe, až na pani Holoprdelku, ktorá ale tiež už zarastá.
Mám ďalšiu otázku- ak napríklad teroristku oddelím, nastúpi na jej miesto nejaká nová teroristka?
Akože, posunie sa nejak v hierarchii toho kŕdľa jeden vták na miesto druhého?
Na zimu im priestor ostane skoro rovnaký, akurát chatu zateplím. Svietiť im nebudem, hádam to zvládnu, vajíčka úplne nutne nepotrebujem, možno vezmem nejaké do práce, tým by sa ale aj svietilo, ešte uvidím. Možno niekoho z lazaretu si vezmem na zimu, ak sa mi nebudú pozdávať.
Znášajú obrie vajcia, tie nové, oproti mojim pôvodným dvojnásobné.
Myslím, že ex klietkové súdružky majú oštikané zobáky, zranená nie je žiadna, ale asi tam vie teroristka robiť tóčo. Oni sa neklovú, len ona nasrato niekam príde a ostatné sa jej berú z cesty.
Ale zase nie sú spolu dlho a je hnusná na tie z “jej” kŕdlika, na moje pôvodné nie, ale tie sú v kondícii a ostrieľané harcovníčky s výdržou endurance koňa 😀
Na zimu im priestor ostane skoro rovnaký, akurát chatu zateplím. Svietiť im nebudem, hádam to zvládnu, vajíčka úplne nutne nepotrebujem, možno vezmem nejaké do práce, tým by sa ale aj svietilo, ešte uvidím. Možno niekoho z lazaretu si vezmem na zimu, ak sa mi nebudú pozdávať.
Znášajú obrie vajcia, tie nové, oproti mojim pôvodným dvojnásobné.
Myslím, že ex klietkové súdružky majú oštikané zobáky, zranená nie je žiadna, ale asi tam vie teroristka robiť tóčo. Oni sa neklovú, len ona nasrato niekam príde a ostatné sa jej berú z cesty.
Ale zase nie sú spolu dlho a je hnusná na tie z “jej” kŕdlika, na moje pôvodné nie, ale tie sú v kondícii a ostrieľané harcovníčky s výdržou endurance koňa 😀
Zima jim vůbec nevadí, jen nebudou snášet vejce, ale zase si aspoň slepičky odpočinou a nevyčerpají se a na jaře bude snáška silnější.
Tak ja len, že v prepeličiarni vládne kľud a mier, Holoprdelku už neviem odlíšiť, lebo zarástla (je to to taký malý poškrabok, asi, heh) a Holokrčka tam už tiež má perie, tá trošinku kríva, ale už to nie je to úbohé a vďačné zvieratko, muhehe, keď som ju včera prenášala v ruke do výbehu, dosť razantne sa k tomu vyjadrovala zobákom 😀
Mám tam tri také svetlejšie kusy, majú takú farbu ako poštolka, aj ich tak volám, tak to sú úplné diliny 🙄
Žiaľ, jedna súdružka sa včera dokázala zhmotniť za ohradou a vybrala sa neomylne rovno do džungle vedľajšieho pozemku, bolo 35 °C, takže som po dvoch hodinách čakanie vzdala, oni sa kupodivu dokážu ak nie vrátiť, tak aspoň priblížiť cca k miestu, kde je kŕdeľ, ale včera som schytala pri zbere hrozna strašný úpal a nutne som potrebovala ísť domov si dať lieky a mokrú handru na hlavu. Kvôli horúčave zrejme aj súdružka bola kdesi pritisnutá v tieni a hlavne sa fakt vybrala preč úplne najhoršou cestou, pre mňa v podstate neschodnou, kvôli ležiacim vypíleným stromom.
To ma mrzí, no, tak ale aspoň neumrie v klietke, no.
P.S. Nechová/nechoval tu náááhodou niekto aj bažanty?