Sedí mi kvočna na vajíčkách a chci se zeptat, prosím, mám jí vajíčka kropit vodou když je zrovna z nich venku??? Sedí ve chlévě na suchém seně. Děkuji.
Napadlo mě to zcela logicky. Vím že vejce potřebují vlhkost aby se vylíhla a seno suché jako trní vlhké není a slepice se také na rozdíl od kachen nekoupou.
Z posledních zkušeností mám pocit že umělé líhnutí v líhni je víc než přirozené anebo mám špatné kvočny. Ale chovají se jako macechy, část vajec rozšlapou a jsou nespolehlivé.
Fakt slepice neumí plavat? Zkusím. Až bude teplo. Mají krátké tělo, takže těžiště na houby, ale jedna stará hnědá furt stojí ve vaničce, kde maj vodu k pití, dřív tam bydlela želva, třeba to cejtí… edit.: tak tady říkaj, že jo, sice je to jak bójka, ale už jdu vymýšlet, jaký bazének jim dám 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=j8-jZqVzz5Q
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.05.2024, 13:41:47
😉 není třeba, slepice dělá to co ji káže instinkt.
Letos mi hybridka vyseděla všechny kuřata z vajec co byly pod ní. Opravdu se o ně vzorně starala. Předloni a ani loni mi žádná kvočna na vejcích nevydržela, ať už amroksy nebo maransky.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 21.06.2024, 20:31:55
Tak to abych šla vysvětlit všem slepicim na dvorku neb ty klidně i v březnu když začne pršet vylezou ven, dřepí a čumí nebo se hraboší v mokrý hlíně. A zalezou až když nakadeřený koule (hedule a kočinky kadeřavý) jsou úplně durch a v pětinový velikosti😅🤣 akorát kohout to nemusí ale zas hlídá holky tak mokne s nima 😁
Podsada je i u peří? Jsem myslela, že jen u srsti.
No nevím, jak odborní jsou na Wiki, ale píšou “Vrstva prachového peří - Druhým typem ptačích per jsou pera prachová (plumae), jež u dospělých ptáků leží pod obrysovými a významně se podílejí na tepelné izolaci. Mají krátký stvol a jejich větve netvoří prapor.”