Díky za odpověď, a vy si myslíte co, jestli se můžu zeptat?
Když ono pro mě jako pro začátečníka je těžké odhadnout správnou míru zoohygieny. Mám pocit, že bych kuřatům mohla měnit podestýlku klidně několikrát denně.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zkušených, zda kuřata očkujete Livacoxem, nebo jestli jsou podle vás vhodnější jiná opatření proti kokcidióze.
Z toho, co jsem načetla na internetu, mi Livacox Q připadá jako taková jednorázová jistota, ale veterinář se tváří, že jsem blázen, když ho chci kupovat pro 30 kuřat, a že doživotní imunita určitě ne.
Tak jak?
Většina malochovatelů vám tady řekne, že správná zoohygiena a žádné očkování.
Když ono pro mě jako pro začátečníka je těžké odhadnout správnou míru zoohygieny. Mám pocit, že bych kuřatům mohla měnit podestýlku klidně několikrát denně.
Souhlasím s Kometou, správná zoohygiena je základ.
Jako podporu lze využít i podání probiotik, bylinných extraktů, či okyselení vody.
Určitě není potřeba čistit kurník denně, ale hodně záleží na tom, jak slepice prostor využívají a na jejich koncentraci.
Kuřatům jsou teď 4 dny, tak právě prostor využívají docela intenzivně. Dospělé slepice mám už pár let, kurník mají velký, ten denně nečistím. Ale u malých kuřat nevím a nedokážu úplně zabránit kontaktu s jejich slepičinci (a časem ani se slepičinci dospěláků). Tak jsem si říkala, že bych s Livacoxem měla o jednu starost méně. Každopádně díky za rady 🙂
Já malejm v odchovně do 3tejdnů měnil hobliny co dva dny.. Při každý výměně průmyslovým vysavačem vysál i ten drobnej bordel, ať to zbytečně nezobou.. Na dně a bocích sem měl lepenku z kartonový krabice(po 3tejdnech sem odchovnu nemusel ani mejt, jak byla čistá). Do vody zhruba v 8mým dnu začínám přidávat acidomid, v počátku tak cvrknout(cca 1/5 doporučovaný dávky) do 1L napaječky, postupně přidávám víc, teď ve 5tejdnech jim dávám tak ½ doporuč. Pod krmítkem rámeček s pletivem(na dalším kartonu, při čištění vyhodit a nahradit novým), aby se směs co vyhážou z krmítka nemíchala s trusem na podlaze a neměly k tomu přístup.. Krmím směsí bez antikokcidik.. Teď máme 5tejdnů a už rajtujou venku, tak sem zvědavej, jestli nás to nepřepadne.. Loni se mi tenhle postup osvědčil, letos uvidíme..
Já si myslím totéž, co chovatelé nade mnou. Žádné očkování.
pravda je někde. ono to totiž není vůbec jednoduché, s tou vakcínou. zjednodušeně.
ano, imunita je doživotní, ale pouze pokud!
ta vakcína je živá. jsou to živé opravdové ooocysty opravdových kokcidií. nakazíte si kuře. už to nemusí být úplně jednoduchý, když to občas nějaký zoufalec dá do vody, tak kuřata jak nemají spotřebu vody tak oocysty klesnou na dno nádoby a co? nenakazí se.
ale dobře. podáte vakcínu správně. tak je nakažený kuře, ale ono si neudělá imunitu během jednoho cyklu, těch cyklů musí být několik, takže to kuře musí být po dobu minimálně jednoho týdně lépe 2 týdnů v prostředí, které umožňuje cyklování oocyst.
mno a to je problém. na roštu se to nestane. v suchém prostředí se to nestane. příklad, já když mám kuřata tak jsou na hoblinách v kleci po morčatech a co? čistím to. takže tam prostě nějaká vakcinace, chacha, vyhozený peníze. to by člověk musel vydržet nečistit, ale to by musel mít taky větší odchovnu, že? aby to nebyl úplně hnůj. amoniak vadí, hodně sucho taky.
zároveň ale ta zoohygiena taky zamezuje cyklování terénních oocyst, že? takže žádné oocysty, žádná kokcidióza.
jediný caveat je, kam pak s kuřaty. když je hrknete na dvůr kde je obr infekční tlak, tak to je lepší nějak zvládnout tu vakcinaci v odchovně.