Zdravím všechny zkušené chovatele rybiček.Máme doma malé akvárko a před dvěma dny jsem ho po dvou letech přestavovala.Přivezla sem si ze Slovenska z písáku nové kameny,které jsem dukladně vydrbala a vyvařila.No naplnila sem nádrž vypustila rybky a voda se mi začala zkalovat a jedna mečovka mi zašla.Nevím čím to je,že se ta voda kalí(nové kameny vesměs ve křemen)Kontrolovala sem pH je na 7,1,tak nevím,jestli to není tím.V knize nemůžu najít kolik by asi tak mělo být.Poradí mi někdo co s tím?Předem díky.
pH 7,1 je v klidu - problém bude někde jinde. Tipnul bych si na následek té přestavby nádrže - byla kompletní? To jako vytrhat rostlinky, vyprat písek "do běla", úplně vyčistit sklo; a ihned po znovuzprovoznění nádrže vypuštěny rybky - které jsou také ihned vydatně krmené?
V takové "překopané" nádrži biologická rovnováha prakticky neexistuje (byla kompletně zrušena) - z krmení, výmětů rybek apod. uvolňované odpadní produkty nemá kdo (bakterie, nálevníci,...) spotřebovat. Resp. má kdo, ale děje se tak silně nevyváženě - tu se rychle namnoží jeden typ - pak umírá a z jeho rozkládajících se těl žije jiný typ,... (zákaly jakoby "mléčné"). Je-li tomu tak, je potřeba počkat až se to usadí (až se časem obnoví jakási biol. rovnováha) a zatím: - omezit krmení (u dospělých ryb týden, 10 dní o hladu nic nepokazí), vzduchovat + filtrovat, vodu raději moc neměnit (ovšem není-li to už hodně akutní - výměna vody tyto biologické zákaly totiž zpravidla podpoří - nová dávka minerálních látek,... - "visí-li" ovšem již ryby u hladiny, nic jiného nezbývá). Možno přidat nějaké látky obecně brzdící růst prvoků či mikroorganismů - buď některá léčiva (typu akriflavin - to ovšem u zdravých rybek nedoporučuji) nebo látky typu rašelinných extraktů.
Anebo rybky dát mimo (do jiné nádrže) a do akvárka hodit trochu velkých perlooček (Daphnia sp.) - tyto zvířata filtrují z vody řasy apod. a tím se živí - "vyfiltrují" časem i to akvárko. A pro příště: vyvarovat se kompletním přestavbám nádrže. mnohem lepší je průběžně odkalovat dno, průběžně měnit vodu a zauvažovat o větší nádrži (v malém akvariu se sebemenší problém stálá fatálním - čím větší objem vody, tím snáze se to "srovná" samo). Robin.