Dobrý den, k mému problému, dojila jsem ve školním statku kozu, která měla zánět a od té doby mám k mléku (kozímu) odpor. Jak si získat zpět důvěru ke kozímu mléku? Máme dostávat mléko od souseda co má kozu, řekla jsem mu že budeme mít zájem ale..
manžel s dcerou jej nikdy nepili a už předem je odsoudili, že to nedaj do huby. Jsme zvyklí pít mléko kravské krabicové, tak mě napadlo, že bych je zpočátku mohla začít přimíchávat do krabice, třeba nikdo nic nepozná. Obávám se, že když řeknu zde je kozí mléko, tak z principu je nebudou pít. Jak se naučit pír kozí mléko?
Problém je v hlavě 😀. I krávy mají záněty, takže jste měla kliku,že jste nedojila krávu. Valná většina lidí nerozezná čerstvě nadojené kozí mléko od kravského. Dokonce lidem kteří jsou zvyklí na krabicák , nechutná čerstvě nadojené kravské. Kdysi jsem dělala test mlék, nalila jsem do skleniček kravské,krabicák,kozí a ovčí. Jen u ovčího mě podezírali,že jsem tam nalila Tatra mléko,jinak se netrefil ani jeden.
Smíchat v krabci je nápad už někoho před vámi. Prý to pomohlo. Kozí má méně laktózy, takže se dá dobře skrýt třeba do melty s mlékem, kterou sladíte. Dá se cukru podle chuti, jinak se to ztratí. A po čase už nikoho ani nenapadne, že to mléko je kozí a nějaké divné a že by ho teda radši nepili.
Druhá věc je, proč ho chcete od souseda kupovat, když ho nikdo u vás nemá rád, dokonce k němu máte odpor.
Odpověď na příspěvek uživatele roklanka z 10.05.2024, 18:53:29
Upřímně, informace, že kravské mléko má málo železa, ve mně moc důvěry nevzbuzuje. Pokud vím, tak jediné mléko s nedostatkem železa je prasečí. Proto se novorozeným selatům injekčně aplikuje.
Méně o 10% znamená , že když má kráva např. 4,5 % laktózy, tak koza 4, 05 %. Doufám, že jsem to spočítala dobře.
Tak já o tom železe slyšela už před 50 roky,ale to jsem ještě netušila,že budu někdy kozy chovat. Jak se kdysi říkalo,koza je krávou pro chudé. Děti odchovávané na kozím mléce měly nedostatek železa. Ale nechci si hrát na odborníka,jen mě to nepřekvapilo.
Problém je v hlavě 😀. I krávy mají záněty, takže jste měla kliku,že jste nedojila krávu. Valná většina lidí nerozezná čerstvě nadojené kozí mléko od kravského. Dokonce lidem kteří jsou zvyklí na krabicák , nechutná čerstvě nadojené kravské. Kdysi jsem dělala test mlék, nalila jsem do skleniček kravské,krabicák,kozí a ovčí. Jen u ovčího mě podezírali,že jsem tam nalila Tatra mléko,jinak se netrefil ani jeden.
Tak to mi neříkejte, že to nepoznají. Kozí chutná a voní úplně jinak než kravské. Já to tedy určitě poznám podle chuti. Pokud ne, střeva by to následně hodně rychle poznala. 😆 I rozeznám mléko od Jersey a od “normálních krav” typu Čestr, Holštýn. Ta tučnost je tam hodně znát. Ovčí jsem nikdy nepila.
u kozího hrozně záleží. u některých koz je bez toho čmuchu a je skoro jako bílé kravské. taky záleží na tom, kde se dojí, když na dojírně tak nesmrdí, když ve stáji, tak načichne.
Dobrý den, k mému problému, dojila jsem ve školním statku kozu, která měla zánět a od té doby mám k mléku (kozímu) odpor. Jak si získat zpět důvěru ke kozímu mléku? Máme dostávat mléko od souseda co má kozu, řekla jsem mu že budeme mít zájem ale..
manžel s dcerou jej nikdy nepili a už předem je odsoudili, že to nedaj do huby. Jsme zvyklí pít mléko kravské krabicové, tak mě napadlo, že bych je zpočátku mohla začít přimíchávat do krabice, třeba nikdo nic nepozná. Obávám se, že když řeknu zde je kozí mléko, tak z principu je nebudou pít. Jak se naučit pír kozí mléko?
Já bych to zkusila nalít to krabice od krabicáku, počkat, až si nalijou a napijou, a počkat na reakci. A pak to kdyžtak vybalit. Maskovaní by se nemuselo vyplatit, pokud by jim způsobilo bouřlivou střevní reakci. Vím o čem mluvím, na kravském mlíce jsem závislá takřka od narození, ale kozí nemůžu. Pouze přetvořené v jogurty, sýry atp.
Tak to mi neříkejte, že to nepoznají. Kozí chutná a voní úplně jinak než kravské. Já to tedy určitě poznám podle chuti. Pokud ne, střeva by to následně hodně rychle poznala. 😆 I rozeznám mléko od Jersey a od “normálních krav” typu Čestr, Holštýn. Ta tučnost je tam hodně znát. Ovčí jsem nikdy nepila.
Nehodlám se přít. Rozeznat mléko od Jerseyky snad dokáže každý a znám hodně lidí,kterým nechutná a ještě je odrazuje barva. Chuťové pohárky mám v pořádku,to bych se nemohla živit v minulosti jako kuchař. Za váš rychlý krok jistě nemůže kozí mléko,ale něco jiného,neboť kdyby tomu tak bylo,bylo by velmi vyhledávané.
Nehodlám se přít. Rozeznat mléko od Jerseyky snad dokáže každý a znám hodně lidí,kterým nechutná a ještě je odrazuje barva. Chuťové pohárky mám v pořádku,to bych se nemohla živit v minulosti jako kuchař. Za váš rychlý krok jistě nemůže kozí mléko,ale něco jiného,neboť kdyby tomu tak bylo,bylo by velmi vyhledávané.
Já se s vámi nepřu, chraň bůh! Pouze se podivuji, protože mě obě mléka mi přijdou diametrálně odlišná. A tím jsem taky ohledně kvality svých chuťových pohárků skončila. 😁 Co myslíte, že je tedy na vině ohledě nesnášenlivosti kozího mléka? Já to osobně beru tak, že na něj nejsem zvyklá. Stejně tak jako ti krabicákoví konzumenti na opravdové kravské. Jenom jsem ještě nebyla schopná za ta léta si zkusit na něj zvyknout.
Odpověď na příspěvek uživatele Jozefčík z 10.05.2024, 22:59:16
na vině ohledě nesnášenlivosti kozího mléka? Já to osobně beru tak, že na něj nejsem zvyklá
Je to zvláštní, protože kozí mléko je hypoalergenní. Kupují si ho lidi, kterým nedělá dobře kravský kasein (nevím proč, ale ten kozí můžou) + pomáhá při atopickém ekzému i astmatu.
Asi jste výjimka potvrzující pravidlo.
Já teda dokážu pít syrové mléko od všech přežvýkavců, chutná mi a nemám problém.
u kozího hrozně záleží. u některých koz je bez toho čmuchu a je skoro jako bílé kravské. taky záleží na tom, kde se dojí, když na dojírně tak nesmrdí, když ve stáji, tak načichne.
Ono je to kus od kusu a dokonce laktace od laktace.
Měli jsme kozu u koní - vynikající mléko. Někteří odvážnější návštěvníci ochutnali a nevěřili, že je opravdu kozí - nepoznali rozdíl. Tatáž koza na další laktaci - už to nebylo ono. A její dcera “nebylo ono" od začátku. Stejné krmení, stejné ustájení.
Já se s vámi nepřu, chraň bůh! Pouze se podivuji, protože mě obě mléka mi přijdou diametrálně odlišná. A tím jsem taky ohledně kvality svých chuťových pohárků skončila. 😁 Co myslíte, že je tedy na vině ohledě nesnášenlivosti kozího mléka? Já to osobně beru tak, že na něj nejsem zvyklá. Stejně tak jako ti krabicákoví konzumenti na opravdové kravské. Jenom jsem ještě nebyla schopná za ta léta si zkusit na něj zvyknout.
Zcela upřimně mě nenapadá jediný důvod k nesnášenlivosti kozího mléka ,tedy snad jen jedno vysvětlení že vám tělo říká, aby jste se na boj vykašlala. Na druhou stranu víte o přírodním prostředku na eventuální problémy s vyměšováním.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.05.2024, 08:21:11
Kozí a kravský kasein ma rozdílné složení..proto je kozi lépe stravitelný pro lidi,hlavně děti..můj vnouček kravské mléko moc nemůže…celá naše rodina(včetně koček🐈,Betynky🐕 ,slepic🐔)pije mléko kozí, dělám tvaroh i sýr..🙂
Nejenom kaseinem,ale i tukem . U kravského vystoupí tuk na hladinu a u kozího jen malá část je na hladině,převážná část zůstává v mléce. Proto je třeba odstředivky u kozího mléka.