Dobrý den, mám dotaz na ty co chovají ve větším množství. Vůbec ovcím nerozumím, proto se ptám. Denně chodím kolem většího stáda ovcí, teď jsou jehňátka. A ovce hynou, letos mi přijde a ne jen mě, ale dalším, co tudy chodí…ve velkém. Jsou vychrtlé, trčí jim páteře, chodí po kolenách a ráno už tam leží vyskládané, mrtvé na odvoz. Někdy jedna, někdy i tři za noc. Někdy snad(doufám) žádná, ale letos už bych řekla, že to bude kolem 15kusů. Je něco jako eklampsie u ovcí? Nebo to dělá nějaké začervení? Mám už hrůzu kolem projít, viděla jsem jednu z ovcí v agonii😢
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 05.05.2024, 17:21:42
Vychrtlé ovce, ze kterých trčí páteř a chodí po “kolenou”, to nebude eklampsie (jako jo, být může u každé kojící samice, i lidské, ale tady to na to nevidím). Nahlásit na KVS? Co je to za “chovatele”? Takové lidi fakt nechápu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.05.2024, 08:28:00
Ano, tedy nejsou na pastvě, tam je vloni převezl až, když měly už všechny jehňátka. Letos se to nějak protahovalo asi tím počasím a jsou pořád ustájené. Jestli se ovcím dává i něco jako granule to nevím, já vidím jen jak se krmí na balíkách.
Povolejte veterinární správu, ať to prověří. Nemusíte spoléhat na nějaké dojmy, od toho máme odpovědné úřady, které mají procesní postupy pro prověřování takových situací. Mohli by zajistit ukončení trápení nakažených zvířat a včasnou léčbu těch zachránitelných, případně jinak zasáhnout. Rozhodně není v pořádku, že tam hromadně hynou zvířata.
Dneska se zkusím zeptat naší vetky, jestli o tom něco ví. Tedy chtěla bych se zeptat, jenže jsem tam vždycky v takovém stresu, že si nejsem jistá, jestli si vzpomnenu🙄