- Příspěvek #224000
- Nahlásit
Tak jasný, ale stejně, kolikrát se ani nezeptali jestli ho vůbec mám. To mě zarazilo.
Tak jasný, ale stejně, kolikrát se ani nezeptali jestli ho vůbec mám. To mě zarazilo.
Teď jsem ještě přemýšlel a podle mě je to jedno, že chovatel není úřední osoba, protože to povolení není doklad totožnosti, ale doklad oprávnění k nějaké činnosti. Pokud je v mé odpovědnosti to prodávat jen těm co povolení mají tak ho podle mě vyžadovat můžu. Možná se pletu, nejsem si tím rozhodně 100% jistý, ale dává mi to tak smysl. Jako určitě bych nechtěl ještě občanku abych si ověřil (k čemu tu pravomoc rozhodně nemám), že to je jeho povolení - i ta pravděpodobnost je hodně minimální, že nebude jeho.
Každopádně je daný, že je smějí chovat jen dospělí (18+), smím to prodávat jen dospělím a pokud mi přijede nějaký mladík u kterýho si nebudu jistý tak občanku nemůžu chtít, ale to povolení je jediný způsob “jak si to ověřit”.
Možná teď mluvím z cesty, ale takhle to chápu já.
Je vaše svobodné rozhodnutí prodat věc za jakýchkoli podmínek (pokud neodporují zákonu, tj. třeba alkohol nezletilému). Vy si můžete klidně vymínit ve smlouvě, že než prodáte hada, chcete vidět chovatelské zázemí. Nebo právě ty doklady. Klidně si můžete vyžádat i občanku na základě smlouvy o prodeji. Protože prodej je svobodný akt dvou svéprávných osob, můžete se mezi sebou dohodnout na čemkoli, a pokud to obě strany akceptují, je to smlouva. Na smlouvě o prodeji auta jsem měla čísla občanek a navzájem jsme si je ověřili. Normální věc.
Kde zákon explicitně nevyžaduje, aby prodejce ověřoval nějaké skutečnosti u nabyvatele (zbraň - zbrojní průkaz, alkohol, cigarety - zletilost…), tam můžete prodat do značné míry cokoli komukoli.
Ano, pokud by se prodej řešil přes smlouvu tak si tam můžu stanovit takové podmínky. Jenže pokud bych prodával přes smlouvu tak si troufnu říct, že bych byl jediný v ČR který by to takhle dělal (co se týče prodeje plazů - bez registrace CITES apod…). Možná někdo prodává třeba Krajty Královské přes smlouvu, ale nikdy se mi to nestalo a nikdy jsem neslyšel, že by to někdo dělal například u běžných druhů plazů či i jedovatých. Je otázka jestli bych někdy něco prodal tímto způsobem kdybych vyžadoval předložení povolení k chovu či jiný dokumenty a ještě přes smlouvu. Každopádně je to ve výsledku úplně jedno, protože jsem si takovou situaci chtěl ověřit / zjistit jak to nějak funguje a dostal jsem odpověď od plzeňské KVS. Z ní chápu to, že Skeeve měl pravdu. Očividně nemůžu vyžadovat předložení povolení k chovu od chovatele / kupujícího, ale pokud chci tak si to můžu ověřit na příslušné KVS budoucího chovatele.
“Obecně platí, že k chovu druhů vyžadující zvláštní péči je legislativně nutné povolení místně příslušné veterinární správy. Vy jako chovatel, který má pravomocné rozhodnutí o povolení chovu jedovatých hadů, by jste měl přesouvat (darovat, prodat) tyto hady pouze do registrovaných chovů, tak jak to je určené v rozhodnutí. Ověření, zda-li má budoucí chovatel povolení k chovu druhů vyžadující zvláštní péči si jako neúřední osoba můžete ověřit na příslušné veterinární správě, kam budou zvířata přesouvána.”
Smlouva se uzavírá i ústně. A pokud řeknete “já ti to neprodám, když mi neukážeš občanku” a druhý řekne “tak to nechci”, tak jste ji svobodně neuzavřeli, pokud druhý řekne “tu máš občanku a peníze”, tak jste smlouvu svobodně uzavřeli za vzájemně odsouhlasených podmínek.
To by na burzach nikdo nikdy nic neprodal timto stylem
To ano, ale upřímně na základě odpovědi od KVS mi už přijde zbytečný se v tom dále rýpat a rozebírat to takovým způsobem. K ověření mi stačí jméno a kraj - tyto dva údaje dostanu snad vždycky v prvních dvou SMSkách popřípadě telefonátem. Jméno sdělí vždycky ze slušnosti a řeknou i kolikrát město / kraj kde bydlí (buď sami nebo když se zeptám) kvůli osobnímu předání. V tu chvíli si to jednoduše můžu ověřit na příslušné KVS. Ten člověk o tom nemusí ani vědět, já budu mít čistou hlavu, že jde jedinec / jedinci jdou do povolaných rukou a všichni jsme spokojeni. Než si to zbytečně komplikovat a přímo na kupujícího si klást podmínky, co mi má ukázat / předložit. Principově mi to přijde jako když zaměstnavatel chce čistý trestní rejstřík nového zaměstnance. V mém případě to v podmínkách nástupu měl každý zaměstnavatel, ale přinést to chtěl jen jeden. Ti ostatní zaměstnavatelé si mě možná ověřili sami - nevím, ale pokud ano tak mě museli obejít a já o tom taky nevím.
Jinak děkuji za Vaše poznatky. 👍