Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 06.05.2024, 12:53:15
A snad každý rok nějaký chovaný jedovatý někoho uštkne, takže procentuálně je to daleko nebezpečnější koníček než řízení auta.
Tak riziko smrtelného (doloženého) úmrtí po uštknutí jedovatým hadem(jakýmkoliv nejen chovaným), činí za rok celosvětově 0,00228%. Údaje potřebné pro výpočet úmrtí po uštknutí hadem chovaným v zajetí jsem nedohledal. Logicky budou řádově nižší. Na druhou stranu v exponovaných a méně civilizovaných oblastech světa nemusí být hlášené počty odpovídající.
Odpověď na příspěvek uživatele Skála z 09.07.2024, 08:01:02
V článku žádný detaily a hned se bude probírat zákaz chovu?
Pokud bychom si hráli na vyšetřovatele tak v článku je napsáno “V době zásahu záchranářů u chovatele už byla podle informací Novinek jedovatá zmije „uklizena“ zpět v teráriu, záchranáři tak nemuseli čelit významnému riziku.” - takže had byl zajištěn což je úplně super. Pokud i daný chovatel měl povolení což asi i jo. Tak proč by se to mělo nemco dále zakazovat nebo podmínky zhoršovat?
Už vidím jak někde sedí ten člověk na úřadu, mačká obnovení stránky na Novinkách každých 5 minut aby zjistil zda někoho neuštknul jedák aby mohl podmínky zhoršovat a spoustu lidí jen tak nasrat. To nebudu zmiňovat kolik lidí by tam muselo sedět aby mohli všechno zhoršovat a zakazovat koníčky.
Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna lidi z KVS i veterináři co provádí kontroly jsou naprosto normální lidi. Uvědomují si ti riziko a ví, že se jedná pořád jen o zvíře které může kdykoliv zaútočit. Jestli bude vše nasvědčovat tomu, že to byla prostě jen nehoda která se může stát úplně každému tak se měnit nic nebude. Kdyby se vždycky něco měnilo / zhoršovalo když se stane nehoda tak už dávno je třeba zákaz ježdění aut v dešti / na mokré vozovce. Možná nějaké doporučení padne pokud došlo k nějakému pochybení.
Teď už jen můžeme doufat, že se z toho dostane hlavně kvůli svým blízkým, ale i následnému vysvětlení jak se to stalo. Abychom i my měli trošku lepší představu co by se mohlo dít než okamžitě dělat jednoznačné závěry a třeba se i zkusit vyvarovat z jeho chyb. 😉
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 14.07.2024, 14:49:05
No kontroly lvs a tera zvířata. To by se daly psát romany. V Budějovicích byl velmi zajímavý případ, mladá psychicky narusená holka a jeji přítel měli na bytě několik fakt nebezpečných jedáků. On měl povolení. Pak se odstěhoval i s klíčema od tera a jí je tam nechal at se stará. Neb se vědělo že jí tam jeden chcíp a ona začla zvířata dost zanedbávat, hlavně psychouska která si nenechala pomoct tak se volala kvs a policajti. A vysledek? Jo mate to v poho, zazadejte si o povoleni… jeji tehdy uz ex byl totiz s cajtama jedna ruka… co na tom ze tam byl krokous v pidi tera, co na tom zr hadi ve srackach a bez vody… nezajem ze strany vsech.
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 14.07.2024, 21:32:00
To, že úřady věci přehlížejí / neřeší se stává a mohl bych dát taky spoustu příkladů a nejen z chovatelství. Je to smutné pro ty zvířata každopádně.
Kontroly KVS se od regionu samozřejmě liší a někdo přes půl republiky to měl nějak a já úplně jinak. Mně osobně mi neseděly nějaký rozměry a další drobnosti a paní mi řekla, že mám 30 dní na nápravu (to mi volala asi po 4 dnech od kontroly) a ještě ona to musí zkontrolovat dřív aby stihla udělat administrativu (takže týden). Tudíž jsem měl vlastně z 30 dní jen 19 na nápravu (sehnat tera, vybavit a udělat ty drobnosti) jinak bych měl problém. Na mě šli tvrdě, ale dalo se všema normálně domluvit. Poskytli všechny informace co jsem potřeboval naprosto v klidu a bez nějaké arogance.
Jinak by mě zajímal konec toho příběhu jak to dopadlo. 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Skála z 04.05.2024, 21:02:30
😀..Já ti dám jednu dobrou radu,nikde se už nevyjadřuje,je to na úrovni opice.O hadech nic nevíš,o jedovatých už vůbec ne a ještě urcujes diagnózy,průběh a trvalé následky jako kdyby se nejednalo o velmi nebezpečné zvíře .Jsi kolosální blb a nic se nezmění na tom,co napíšeš.
V článku žádný detaily a hned se bude probírat zákaz chovu? … Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna lidi z KVS i veterináři co provádí kontroly jsou naprosto normální lidi. Uvědomují si ti riziko a ví, že se jedná pořád jen o zvíře které může kdykoliv zaútočit.
Lidi z KVS můžou být jací chtějí, bohužel to na nich nezáleží. Jak jsme si tady již mnohokrát s veterináři i lidmi z praxe potvrdili, legislativu nevytvářejí lidé z SVS nebo jiné úřednictvo. Ti jen provádějí, co jim zákon ukládá. Zákony tvoří politici a bohužel velmi často lobbisté. A ví bůh, co ti vymyslí. Když si bude dle nich lid žádat… vidíme to na té legislativě denně.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.08.2024, 08:27:59
“Lidi z KVS můžou být jací chtějí, bohužel to na nich nezáleží.”
Níže jsem napsal.
“Kontroly KVS se od regionu samozřejmě liší a někdo přes půl republiky to měl nějak a já úplně jinak.”.
Ano, zákony nepochází od SVS, ale oni ho uplatňují / kontrolují. Pokud je ten veterinář normální tak nějaké přehnané / nedůležité věci “přehlédne” a řešit to nebude. Pokud je bude uctívat tak už teď by se to mohlo považovat za šikanu. Jak jsem dále psal “Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna lidi z KVS i veterináři co provádí kontroly jsou naprosto normální lidi.”, je to jen moje zkušenost a dostal jsem i pár dopisů z úřadu životního prostředí kde jsem se s pánem taky normálně domluvil a sám mi vyšel stříct. Kdyby uctíval zákon tak jsem mohl mít i pěkný problém a pokutu bych možná platil ještě teď (jsem to trošku přehnal - zas takový průšvih to nebyl), ale jak mi sám řekl, sám je taky chovatel tak chápal moji situaci a dostal jsem jen napomenutí.
Když do toho zamíchám i trochu politiky, tak zákony si dokážou vymyslet sami i bez nějaké pomoci médií, že se někde stala nehoda. Je to obdobné jako s aktivisty a osobně pochybuji, že nějaký politik pořád zamýšlí jak chovatele jedovatých hadů naštvat nesmyslným zákonem když odvětví chovatelství je dost široké - lidoopi, kočkovité šelmy, ptactvo, mnoho a mnoho dalšího.
Vzhledem k tomu, že od nového roku přijdou v platnost nové dodatky v zákonu pro chov krokodýlů a jedovatých hadů které jsou za mě spíše pozitivní a krásně tam mají v tabulkách nadefinovaný rozměry terárek podle velikosti chovaných jedinců, tak bych řekl, že veškerý zákony co vydají nejsou jen špatné za účelem někoho naštvat.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 02.09.2024, 23:22:12
Nevím jak to dopadlo, ani Krimi Plzeň k tomu nic už nedodala pokud vím. Vzhledem k tomu, že byl stabilizovaný tak podle mě to přežil určitě. Zkusím pak napsat kamarádovi jestli o něm něco neví. 😃 Vím, že mi psal asi 45 minut potom co vyšel ten článek a pak, že jde hledat dál když jsem to já nebyl. Pak se mi už neozval, ale možná zjistil o koho se jednalo. Takhle brzy ráno ještě spí takže mu napíšu později. Popřípadě zkusím bývalého kolegu, jeho přítelkyně dělá doktorku v Lochotínské nemocnici tak třeba ona by věděla no. 😃
Jinak k tomu ušknutí naší Zmije jsem trošku smutný, protože tak poslední měsíc jsem si sem tam dělal výlety, že bych chtěl najít Zmiji a zatím jsem nebyl úspěšný. 😃 Kouknul jsem se potom i na iNaturalist kde byly viděny a zacílil jsem přímo na ty lokace (kolem Rokycan) a stejně nic. Našel jsem krásný brouky, žáby, všechno možný, ale prostě ne to co jsem chtěl.
Jeho zdravotní stav nevím a v článku se o tom nepíše, ale už se ví, že neměl platné povolení chovu a čeká ho trest - viz článek.
Upřímně jsem čekal, že je nás Plzni více tich legálních chovatelů než jen necelých 10. 😃
„Většinou jsou napojení na zoologickou zahradu a se zvířaty obchodují. Je na jejich odpovědnosti, aby je prodávali jen tomu, kdo má povolení, zakázané to však nemají,“. Já si myslel, že prodej jedovatých hadů se smí jen těm kteří to povolení mají a žádná výjimka. Já se toho budu pořád držet, ale nevím jak jsem na to přišel. 😃 Z části mi to vysvětluje to, že vždycky kam jsem jel si pro jedáka tak poctivě jsem si vzal povolení od KVS, ale prodávající to moc nechtěl, buď se nezeptal vůbec anebo prostě stačilo říct “jo”. 😃