S tím by vám měl poradit váš chovatel, pokud jste si pořizovali kočku na chov.
Případně veterinář poté, co absolvujete před připuštěním zdravotní vyšetření kočky.
Pokud se jedná o klasickou vesnickou kočku, tak nejvhodnější doba je nikdy a je nejlepší nechat kočku vykastrovat. Pokud chcete koťátka, teď je zrovna doba, kdy jich je všude plno nechtěných a útulky začínají praskat ve švech. Nevidím důvod množit další.
Je to jak píšete klasická vesnická kočka. Ale je chována tak, že se netoulá ani nemůže utíkat za kocoury, drží se doma + na dvoře ze kterého se nedostane - vysoké zdi. Je loňská ze srpna, takže za nedlouho ji bude rok. Chtěli bysme ji jednou dopřát koťata a potom vykastrovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Dadaj19 z 05.05.2024, 10:46:18
Chápu, že to je na vesnicích asi stále běžná záležitost, ale dopřávat kočce koťata není úplně dobrý nápad. Těch koťat je každý rok neskutečný množství, kterých se lidi zbavují. V tom lepším případě je pohodí u útulku, v tom horším se stále usmrcují způsoby, ze kterých mi není úplně dobře. Každý rok je těch koťat obrovský množství a útulky/spolky mají problém je udat. Kočka může rodit 3x - 4x do roka.
Jsem moc ráda, že chcete kočičku nechat vykastrovat.
Krom tohoto etického hlediska a přemnožení koček obecně - proč chcete nechat kočku zabřeznout? Pro ni to žádné plus nemá, kočka netouží být mámou. Co potom budete dělat s koťaty, když jich bude mít 10 - 12 ? Kočka nemusí mít dost mléka, aby je všechny zvládla nakojit, je potom nutné koťátka dokrmovat na lahvi. Zvládnete potom u všech do odběru veterinární péči? Základní očkování a odčervení by mělo být minimum(Stejně tak by měla vyšetření podstoupit kočka i kocour před nakrytím). Dokážete všem najít vhodný domov, kde se o kočku postarají a kde ji nechají později také vykastrovat? V nejhorším případě může mít kočka komplikovaný porod při kterém může i uhynout.
A taky, budete si jistý, že kocour, kterého byste vybral, bude opravdu zdravý (může přenášet různá onemocnění nebo genetické vady, na které se chovné kočky testují) a nepříbuzný? Nad tímto vším je nutné se zamyslet.
Pokud vás opravdu nic nepřesvědčí, počkejte alespoň do roku a půl, nechte předtím kočku vyšetřit, požadujte vyšetření i od kocoura a hlavně už před nakrytím si sežeňte dost vhodných zájemců o koťátko. Zajistit veterinární péči, správně koťátka socializovat a zajistit jim dobré domovy je vždy odpovědnost chovatele.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 06.05.2024, 08:28:34
na internetech, většinou je uváděno 1 - 8 koťat, někde 1 - 10, a s tím, že maximálně 13 v jednom vrhu. Já osobně jsem odchovala 0 koťat, jelikož mám kočky kastrované.
Ano, běžně se to bude pohybovat mezi 3 - 6 koťátek, ale výjimky existují.
Edit: schválně jsem procházela veterinární stránky, ne zájmové blogy, tak to beru jako validní info. Plus u psů to asi bude podobné? Většinou je nějaký průměr do těch cca 6 štěňátek. Naše chovatelka má teď taky 10 prcků - čekala jich prý max 8 🙂.
Já myslím, že Tenurri to napsala skvěle, jen dodám, že koťata můžou od matky až ve 12 týdnech. Koťata jsou super, ne že ne, ale je to taky pěkná řehole, teď mám doma 6 kousků,kolik toho sežerou, je až neskutečné, nestíhám krmit a měnit záchod a jaká je to demoliční četa.Snad se rozhodnete správně
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 06.05.2024, 08:45:29
na internetech, většinou je uváděno 1 - 8 koťat
Na internet si píše každý, co chce. Nejsem chovatel, ale kolem zvířat a koček se pohybuji, takže statisticky 3 - 5 koťat. 10 - 12 si někdo vycucal z prstu (nebo si to spletl s prasnicí🙂, tam je to norma), to by ta kočka ani neukojila a neuživila.
10-12 koťat je fakt sci fi. V dobách kdy se nekastrovalo se u nás rodívalo xy koťat. Max ve vrhu bylo 7 a to jen párkrát. Normání je 4 nebo 5. A že by se narodila jenom 2? Tolik štěstí mít zadavatelka nebude. V 9 měsících už se může kočka mrouskat a to že ona nemůže z pozemku neznamená, že se kocouři nedostanou k ní, když budou cítit a slyšet říjnou kočku. Takže už bych ji nechal vykastrovat a na nic nečekal. Aby kočička nežla sama, vzal bych, až budou k mání, jednu odrostlou tříměsíční kočičku. Mladá zvířata si na sebe snáze zvyknou. A kdyby si nesedly, tak na tom pozemku si mohou sobě vyhnout (a nebo poradí Klára😀). Kočička by ale v té době měla být vykastrovaná, aby si tu bolest nespojila s tím kotětem.
10 koťat měla mívala občas naše peršanka a ukojila. Běžná kočka má 3-5 koťat. Koukala jsem jestli peršanky mají hodně koťat a ne, bylo to specifikum kočky.