Tak se ozývám s updatem. Kočičce byl diagnostikován zánět žaludku. Dostala v injekci atb a od středy dáváme atb - prášky. Jedná se o Clavaseptin. Celou dobu vše ok, akorát teď se mi zase pozvracela ☹️ Budeme muset zřejmě znovu na veterinu.
Veterinář kočičku prohmatal - říkal, že má zvětšené uzliny a plynatost v bříšku. Také se ptal na stolici, která je kašovitá. Ten zánět by měl být vidět ve výsledcích krve?
Odpověď na příspěvek uživatele Aneta120 z 02.05.2024, 18:03:03
Nahmatat se dají jenom povrchové uzliny a to nevím, jak by souvisely se zánětem žaludku. Ano - bakteriální zánět by se projevil zvýšeným počtem neutrofilů, alergický zase eosinofilů. A to SONO a RTG už proběhlo?
Já teda nevím, ale ta diagnóza mi přijde pořád taková polovičatá. I ta vyšetření.
Odpověď na příspěvek uživatele Aneta120 z 02.05.2024, 19:13:52
V tom případě berte tu dg. s veeelkou rezervou.
Clavaseptin je to, co možná znáte u lidí jako Amoksiklav, Augmentin atp. Tedy širokospektré ATB. Konkrétně já začnu průjmovat už tak po užití 3 tablet, a na zvracení je mi také.
A ano, zánět by se zjistil ze základní biochemky. A kdyby se udělal krvák i s diferenciálem, tak budete mít ještě víc info.
Odpověď na příspěvek uživatele Aneta120 z 02.05.2024, 19:13:52
Takže už asi měsíc něco léčí a neví co (prdnout ATB umí každý). Bez základného vyšetření to ani vědět nemůže. Metoda pokus omyl - no, s tím bych se rozhodně nespokojila. Proč s tím sonem a RTG otálí? Však byste to zaplatila, ne? Vy jste zákazník a on poskytuje službu.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.05.2024, 20:13:52
někteří veterináři to tak mají…když jsme museli na veterinu a naše vetka přes kočky tam nebyla, tak taky chtěli na vše dávat antibiotika bez vyšetření, že je to ASI tohle. Tak jsem se ptala jestli by se to nedalo ověřit i nějakým vyšetřením, že se mi moc nelíbí cpát do zvířete léky jen tak. Koukala na mě divně, nakonec se ale udělaly rentgeny a kocour měl zánět horních cest dýchacích. Potom říkala, že většinou ty atb zaberou a že lidi to chtějí u koček většinou co nejlevněji, tak ty vyšetření ani nenabízí a dělají se, až když klasická léčba nezabírá.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.05.2024, 09:52:39
Ano, to je samozřejmě špatně a k takovému veterináři bych nechodila, pokud bych měla možnost jít jinam. Dle informací zadavatelky údajně mluvil o tom, že se SONO a RTG udělají kdyžtak příště, kdyby toto nezabralo.
Občas je nutné, aby si majitel zvířete taky trochu “dupnul” a ta vyšetření si vyžádal hned. Většina lidí veterináři věří a nebudou se s ním dohadovat o tom, kdy má udělat jaké vyšetření, ale zeptat se, jestli by se to nedalo udělat hned, obzvlášť, když to trvá delší dobu, je na místě. Pokud mám já jako majitel špatný pocit z toho, že veterinář možná neudělal úplně maximum a snaží se nás odbýt bez pořádného vyšetření, tak se (ve vší slušnosti) ozvu, že bych raději nejdříve řešila vyšetření a následně až vhodnou léčbu. A že já mám fakt problém se “ozývat” když se mi něco nelíbí…ale jakmile jde o zvířata, tak se raději donutím, než si potom doma vyčítat, že se neudělalo dost a měla jsem se ozvat.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 03.05.2024, 10:05:15
Tak nějak. Protože oddalováním vyšetření se může něco prošvihnout + každá další návštěva je pro zvíře zbytečný stres.
Takže zaplať pánbůh za mé dvorní veterinářky a dvakrát zaplať pánbůh, že se v medicíně trochu orientuji. Takže k doktorům většinou chodím už s diagnózou nebo aspoň jejím nástřelem. Ještě mě nikdo nevyhodil.🙂
Ale chápu, že laik věří, že je jeho zvíře v dobrých rukou. Nemá to jak poznat.
Děkuji všem za vyjádření. Máte pravdu. S kočičkou nikdy žádné potíže nebyly, takže je tohle moje premiéra. Nejsem žádný odborník, věřím tedy doktorovi, že dělá, co umí. Co se týká jiných testů, sona či rtg - Určitě bych to zaplatila. Na poslední návštěvě v úterý jsme se na RTG i ptali - zda by nebylo od věci ho udělat. Bohužel, byl si jistý, že je to zánět žaludku. Zřejmě není, kočička dnes opět zvracela a celý den mi skoro nejí. Myslím, že kdyby to byl ten zánět, atb by už zabraly a hlavně by jedla. Jinak je ale bez problémů, hraje si, honí laser, běhá po bytě.. Chystáme se opět na veterinu. Dr. mluvil i o nových odběrech. Ať udělá klidně všechny testy na světě, jen ať už je v pořádku a opět jí a nezvrací ☹️.
Rozbor stolice se dělal - myslím ten na Giardie a Tritrichomasis?
U nás starší kocour také neměl průjem pouze zvracel, a kdyby se to neprojevilo u mladšího průjmem (a to jsem měla kocoura vyšetřeného “diagnoza lačné zvracení” než jsem si přinesla malého.)
První veterinář, mi nabídl pouze Famosan, a s tím, že problémy jsou způsobeny krmení syrovým masem (neboli snažil se prodat granule.) Pak jsem šla k zdejšímu veterináři, ale ten provedl pouze běžný rozbor, který nic neprokázal. Teprve, až pak jsem našla doktorku, která dokázala odhalit příčinu a kocoury vyléčit. (Bohužel má pouze omezené ordinační hodiny, tak mám i běžného veterináře pro případ náhlých problémů)
Jo, ty jsme měli - žádného z veterinářů nenapadlo udělat rozbor z té jednodenní stolice, pouze sběr, který nikdy nic nenašel.
Podle mého buď cizí těleso, jelikož protizvracející léky nezabírají a kočka stále zvrací. Navíc mi stále nejde do hlavy ta kašovitá stolice. (nemohou to být paraziti?)
Ps. jinak od listopadu - starší kocour bez zvracení, pouze měl jednou průjem (něco mu nesedlo). A mladší sice před dvěma týdny zvracel, ale to hlupák vydíral, jelikož chtěl tuňáka a dostal čerstvé kuřecí maso (došly mi konzervy)