Pokud kupujete ve zverimexu zrniny, tak je větší pravděpodobnost, že vám budou plesnivět, protože jsou zrniny špatně skladovány. Já dám zrniny do kýblu zaleji vodou, tak aby voda přesahovala 1cm nad zrniny. Takhle nechám 24 hodin zrniny. Pak scedím a důkladně propláchnu, nechám okapat a vysypu zpět do kýble, za dalších 24 hodin, už jsou vidět klíčky a během těch 24 hodin zrniny promíchám, ale už neproplachuji.
Nakličuje se ponejvíc pšenice, oves, slunečnice, kukuřice. Nejprve je třeba důkladně proprát od prachu, potom se nechá alespoň 12 hodin ve vodě. Nakonec je nejlépe na sítu nechat klíčit, kukuřice je hodně tvrdá, nechá se máčet déle. Čím častěji se proplachuje, tím je riziko zkvašení menší. Naklíčené se dá dobře uchovat v ledničce, při nižší teplotě tak rychle nekvasí. Při povávání zkontroluj čichem, jestli je vpořádku. Až ptáci začnou snášet vajíčka, přestaň podávat do vylíhnutí mláďat. Přeji chovu zdar.
Já jsem nakličoval jak v nakličovacích miskách, tak na velkých sítech a musím říci, že nejlépe to nakličuje v kýblu, nebo nějaké jiné podobné nádobě. Pokud jsou zrniny čisté je netřeba je vícekrát proplachovat. A naklíčené doporučuji podávat do posledního sneseného vajíčka a ne do prvního sneseného.