A proč vlastně kůzlata nemůžou pít z misky? Je to kvůli úhlu krku a nebo se to nenaučí?
Kůzlátko má křivé zadní nohy
A hříbata to umí?
Si představuju, že je to podobně jako u lidí .
Že savci potřebují v první fázi života sát.😊
A k jiné koze se dát nedají ?
No hříbata to umí (resp. jsou toho schopná, musejí se to pochopitelně naučit) a dokonce se to hojně doporučuje, aby se příliš nenavázala na člověka a neosvojila si nějaké odchylky od sociálního koňského chování…
zaverecna_prace.pdf (theses.cz)
Koně a vše o nich :D - Plemenitba a odchov hříbat - Péče o osiřelé hříbě (estranky.cz)
Buggyra:A proč vlastně kůzlata nemůžou pít z misky? Je to kvůli úhlu krku a nebo se to nenaučí?
Když jsme měli kůzlata k přikrmování,tak jsem je naučila pít mléko z kyblíku přes prst a normálně se krmila z kyblíku.A když jsem krmila od narození,tak z láhve dostávala asi 3 týdny a pak už také pila z kyblíku.
A hříbata to umí?
Nás ve škole učili, že když pijou mláďata přežvýkavců z kyblíku, tak mají hlavu dole a neudělá se jim ten správný čepcobachorový splav a mléko pak teče do bachoru místo do žaludku. A v tom bachoru se nestráví a to je špatně.
Ale zkušenost acher to vyvrací.
Jj,přesně tak..koza je přežvýkavec.. má čtyři žaludky...je velice důležité,aby kůzlata mléko sála způsobem,co nejvíc podobným,jako od matky..
Acher píše,že po třech týdnech mléko z kyblíku...to bych neriskovala..
Ehm, omlouvám se, ale já musím - žaludek je jenom jeden. To předtím jsou předžaludky (bachor, čepec, kniha), kde je jiný druh sliznice a jiný způsob trávení.
Jj,máte pravdu,je to tak 😀
V tom případě se to dá udělat jako s telaty mléčného skotu - kyblík s dudlíkem 🙂 Pro telata už se kyblíky prodávají hotové, ale pro kůzlata jsou ty cecky nejspíš moc veliké, tak by se muselo uzpůsobit, případně vyrobit domádo. Ale teda pro mě představa, že běhám šestkrát denně krmit tři nenažrance… já bych hlavně nemohla, protože zaměstnání…
Přikrmovali jsme z kyblíku kůzlat desítky, pár i odchovali na láhvi a kyblíku ,dokonce jsme měli nechanou i kozu takto odchovanou a žádné problémy neměli. Je tedy fakt, že nepijí z kyblíku na zemi, ale v ruce. Takže v úrovni hlavy.
A to je ono! V úrovni hlavy.
Aha, takže stačí jim tu misku nebo kyblík s mlékem zavěsit prostě do vyšší polohy a bude to fungovat 🙂
Ano. Tak, jak to mají u těch telat.