Vy máte Lantus v lednici? Mě vetka řekla, že do prvního “otevření” v lednici, ale pak už jen při pokojové teplotě. Že prý tvoří v chladu krystaly a je to tam pak rozptýlené nerovnoměrně. Ale mimo lednici může být jen měsíc. Takže po měsíci i nespotřebované zlikvidovat a vyndat další ampuli, aby byla zajištěna účinnost.
Vypadávání srsti - může to být po Leukeranu?
Vidíte! A mně kladla na srdce lednici, a dtto v lékárně. Ale před aplikací ohřát na pokojovou teplotu.
Něco ke skladování inzulinu:
Nesvědčí mu horko ani zima
Teplota je pro skladování inzulinu klíčová. Aminokyseliny, ze kterých se moderní inzulin vyrábí, jsou náchylné na výkyvy teplot. Ideální teplota se pohybuje mezi +2 a +8 °C. Neotevřené jednorázové pero lze skladovat i při pokojové teplotě, ale maximálně měsíc. Po otevření je potřeba pero skladovat do 30 °C a inzulin spotřebovat do čtyř týdnů. V lednici můžete inzulin uložit třeba do zásuvky na zeleninu nebo kamkoli do spodní části. Inzulinová pera mají většinou trvanlivost okolo pěti týdnů, při vyšších teplotách jejich trvanlivost klesá. Otevřenou náplň do pera už do lednice nevracejte. Lahvičky s náplní do inzulinových pump do ní naopak vrátit musíte. Předtím, než budete plnit zásobník pumpy, je ale nechte chvíli venku. Ideální teplota při plnění nebo vpichu je pokojová. Příliš ochlazená látka by vám mohla při aplikaci způsobit bolest. Navíc studený inzulín více pění, než ten, který se blíží pokojové teplotě. Při plnění zásobníku se tak snáze vyhnete nebezpečným bublinkám.
Nesmí zmrznout
Svůj účinek inzulin ztrácí i v příliš velkém chladu, rozhodně by neměl nikdy přejít mrazem. V chladném počasí se doporučuje nosit inzulinové pero nebo pumpu blízko u těla pod oblečením, abyste tak předešli přemrznutí nebo přílišnému ochlazení obsahu. Chladný inzulin lze rozehřát třeba v dlaních… ale pozor i na slunce.
Tak hlásím, že po dnešní glykemické křivce jsme oficiálně bez inzulínu 🎉
Takže teď se vracíme na začátek a začínáme řešit průjem 🤦 Zatím to není taková tragédie a vzpomněla jsem si, že pár let zpět jsem měla super zkušenost s přípravky od Energyvet, takže zkusíme ještě tuto cestu.
V tuto chvíli už jsem do něho nacpala vše, co jsem měla doma, takže už nám došel aptus i attapectin. Dnes jsem sháněla všude možně něco jiného, než smectu (i když v případě nouze bych ho něho dostala i tu) a nakonec v xxl zoo shop aspoň enterozoogel. Tak přeci jen uvidíme, jestli k němu nezískám důvěru a zrovna kocourovi nepomůže.
Mmch, dnes glykémie z krve nepřekročila hranici 4, nejméně měl ráno v osm - děsivých 2,8 a po celou dobu vypadal úplně v pohodě. Dokonce si hrál s kouskem plastové pásky a to už jsem ho neviděla dlouho si hrát. Začala jsem pochybovat o funkčnosti přístroje, ale mně naměřil 6, takže asi opravdu reálné hodnoty.
Moc gratuluji. Ani nevíte jak moc jsem ráda. 🤩🥳
Já jsem řešila podivné vysoké hodnoty na glukometru. Takže jsem objednávala nové pásky i ty glukózové roztoky. No dnes krásných 8 na veterinárním a kontrola 6.5 na lidském. Spadl mi velký šutr ze srdce, už jsem měla strach, že jsme zase na začátku a inzulín nám přestal fungovat. Takže pokud můžete hrňte sem nějaké pozitivní zprávy, ať si udržíme tuhle optimistickou vlnu😄
Wau, tak to je paráda. Úlevu chápu, nastavovat vše od začátku s jiným preparátem 😱
My už to měli celkem najeté, takže jsem zjistila, že by to (až na ty případné odjezdy z domu) vlastně pro mě nebyl takový problém, jak jsem si vždycky myslela. Ale jsem upřímně ráda, že se vysadit povedlo, i když jsem byla dost skeptická. A první, kdo úplné vysazení zmínil, byla Fikovnice 💐
Pořád měřím glykemickou křivku a stále jsme pod čtyři. Střídají se hodnoty 3,5 a 3,8. Ten Lantus fakt drží dlouho. Poslední jednotku měl včera v pět ráno.
Odberryho…já to tušila a moc gratuluji!!!🌻
Lantus fakt drží extrémně dlouho, Fidovi 48h!!!!😲
Hodnoty máme aktuálně stabilní mezi 6 a 7, takže také OK.
Tak dnes v pět ráno 4,4 a před hodinou 4,2 😀
Průjem zatím držíme relativně na uzdě pomocí enterozoogel, vysazením Felixe ve šťávě a nahrazením Felixem s želé a 2x denně probiovet. Nevím, co z toho zabírá nejvíce, ale stolice je teď více formovaná (už to není kravské lejno)…hádám, že v tomto má nejvíc prsty enterozoogel, který odčerpá zbytečnou tekutinu. V týdnu mají přijít ještě dva preparáty od Energyvet.
Zbylí dva kocouři stále bojují s rýmou, nejmladší sei už vyhýbá. Za chvíli jim potřebuju dát prášky a mlaďoch nezvěstný. A to jsem ho nezačala ještě mučit s čištěním zubů …při návštěvě veteriny s rýmou mu Dr. objevila červené dásně a až na mandle rudé fleky 🤦
Tak co je nového?
U nás novinka asi žádná, vyjma toho, že jsem tedy přešla na ten Lantus á 48 hodin. No, a uvědomila jsem si, že Fido se nejvíc cukal, když inzulín nebyl dostatečně ohřátý. Přiznávám, že jsem nevěděla, že aplikace nedostatečně ohřátého inzulínu je bolestivá!😔 Takže teď jej nechávám ohřát na pokojovou teplotu delší dobu před aplikací…a Fido ani nemrkne.
Jo a ještě by mě zajímalo: Jak/kam jste dávala použité jehly a stříkačky? Mně je nechtějí v naší lékárně vzít.
Na sběrný dvůr do nebezpečného odpadu. U nás je na to speciální nádoba.
Jinak my plujeme na vlně “teď je klid a daří se nám”. Ráno glykémie 17-19, odpoledne po 12-cti hodinách po aplikaci 6-8. Takže po dloooouhé době zoufalství a beznaděje plujeme na růžovém obláčku 😄
Já dávapa stříkačky sestřičce od mého obvodního doktora 😀
My zatím v remisi, od středy jsem neměřila, ale prý mám 2x týdně namátkou kouknout, jestli to neleze nahoru.
V tuto chvíli jsme zvládli zkrotit i průjem….teď už dávám jen 2x denně probiovet a zatím se drží. Jen se začala šířit plocha bez chlupů. Dr. by začala proti bleší terapií (vzhledem k tomu, že jsem z něho tahala klíště, nemůžu blechu vyloučit…i když jsem nenašla ani bleší bobečky). Prý to vypadá, že si to způsobuje sám přehnaným olizováním. No, já ho viděla max pucovat kolem zadnice. Ale nejsem doma pořád, takže ani to nemůžu vyloučit.
Hlášení: Včera po 48h od poslední aplikace Lantusu jsem Fida opět změřila a hodnota: 6,9!!!👍 Pak jsem mu Lantus píchla, ale jemu tedy evidentně drží hladina celé ty dva dny… Je to úžasné!!!🍀 Dle měření se nedostává ani do hypo- ani do hyper- stavů, jsem moc ráda!!!🍀
To je hodně velká paráda!
U nás teď zatím žádné změny (což je dobře). Sousedovic ohařka s nimi odjela na chalupu, takže Klífa mohl po dlouhé době “demeven” a náramně si to užil. Zde už kouká, že začíná hřmění, teď už nás voda vyhnala domů 😻
Objevila jsem Klífovi v puse něco, co tam nepatří. Vypadá to jako krevní sraženina po vytržení stoličky. Zuby má vytrhané od podzimu, zůstaly mu jen špičáky.
Držte palce, ať to nic není. Zítra volám na vet, ale protože budu chtít rovnou k naší kočičí doktorce, budu ráda, když nás vezme tento týden. Mezitím se to pokusím vyfotit (dnes dva pokusy neúspěšné)
Nechcete sem postnout foto?
Jinak palce a pěsti držím!!!
Edit: O fotu píšete; nějak mě vyčerpal hokej!🤣
Dnešní pokus o fotky 🤔
Ledviny má v pořádku?
kometa:Ledviny má v pořádku?
Při posledních odběrech (netuším už kdy byl naposledy, letos měl krev branou min.5x) byly OK. Ale i cukr měl nejdřív dobrý a za tři týdny cukrovka 🙈
Jsme objednaní na příští pátek ráno, rovnou na lačno, aby ho mohla sedovat a prohlédnout pořádně. Napadlo mě, jestli to třeba nemá opravdu podlitinu ze snahy kousat granule, ale já ho u granulí neviděla min. měsíc. Snad to fakt bude nějaká blbost. Nevím, jestli bych dala ještě nějakou jobovku. Teď byl chvilku klid a já už si zaplatila týden dovolené v Itálii 🙈 Po pěti letech sezení doma už to potřebuju 🙈
Jinak odběry proběhnou také příští pátek. Plus i sono střev, jak to vypadá po vysazení kortikoidů. Teď bere jen probiovet od Energyvet a Sporimun.
A ty cyklospriny můžou podpořit růst zhoubných buněk (to se stalo prvně i nejmladšímu, že než jsme začali snižovat, tak mu na uchu začal růst mastocytom). Takže v tuto chvíli asi musím počítat se vším.
Tak máme po kontrole. Stran střev….místy stěna zesílená, ale žádná tragédie. Bude-li klinicky bez průjmu, nebudeme řešit a pokračujeme v nastavené léčbě.
Cukr stále stabilní. Odběr krve (chtěla jsem tu B12) budu vědět, až ho laboratoř zpracuje.
Útvar v puse : 4mm velký erytematózní stopkatý útvar. Kocoura zaintubovala a rovnou odstranila a kauterem vypálila bázi. S největší pravděpodobností neškodný epulis, ale nechala jsem pro jistotu poslat na histologii. Takže až to tam zpracují (nezeptala jsem se kdy, ale odhaduji jeden až dva týdny), tak budu mít jistotu, že to bude v cajku 😀