Dobre odpoledne preji, chovam andulky uz velmi dlouho, je to takovy muj milovany konicek uz 14 let. Nicmene bych poprosila o radu zkusenejsich-mohl by mi nekdo poradit, jak urcit pohlavi velmi mladych andulek (tyto maji vsechny kolem mesice a par dnu cca)? Uz pomalu zacinaji vyletat z budky a jsou ve fazi, kdy se zacnou pomalicku osamostatnovat od rodicu. Rada bych se posunula v teto znalosti. Nekdy pocitove mne prislo (i co jsem se docetla ruzne po internetu), ze samicky jsou trochu hlucnejsi, pripadaji mi, ze trochu vice stipou v situaci, kdyz je beru do ruky a neni jim to uplne prijemne. Samecci mi prijdou klidnejsi a to stipani je spis takove male nebolestive stisknuti. Sleduju krouzky kolem nozder (pokud by se jevily bile, mely by to byt samicky,ze?) Pak si nejsem jista v teto fazi- cele ruzove ozobi znaci samecka? Tmave ozobi uprimne moc nevim… Straky se pry urcuji velmi obtizne..?
Kdybyste meli jakekoliv dalsi tipy a rady, budu moc rada!
Prikladam fotky mych prvnich letosnich andulek, pripadne je zkusim vyfotit detailneji,pokud by Vam prisli nevyhovujici.
Souhlasím s Vámi a myslím si že 4 bude také samec.
Jinak moje zkušenost z chovu andulek. Chovám podobně dlouho jako Vy a před vylétnutím andulek z budky pohlaví neurčuji. Také jsem to zkoušela, ale barva ozobí se měnila ze dne na den. Jen u některých jedinců je vidět pohlaví už v budce (byli to pokaždé samci), ale najisto až po výletu z ní. Nemá to dřív cenu. No a co se týče určitých chování co jste vyčetli že by mohlo ukazovat k jistému pohlaví. Tak to by u mě nefungovalo. Všechna mláďata se u mě chovají stejně a protože jsem bytový chovatel, tak si mláďata z budky beru pravidelně do ruky a hraji si s nimi. Takže pak ze mě nemaj strach a chovají se podobně. Typické je honem rychle najít kout či škvíru a co nejrychleji tam zalízt, aby mě nebylo vidět ideálně. Tak se u mě chovají anduličky po vyndání z budky.
Odpověď na příspěvek uživatele Marie z 09.04.2024, 14:41:59
Dobrý den,dejte foto rodičů,vidím tam opalina,podle rodičů se jejich pohlaví může určit se stoprocentním výsledkem,ale jen někdy,podle toho jak je sestaven rodičovský pár.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka z 10.04.2024, 12:27:25
Mockrat dekuji za odpoved! S hledanim tmaveho mista a aby panicka nesla videt - ano, to delaji porad 😀 s chovanim asi mate pravdu. Jen mi ze zkusenosti prislo, ze samecci jsou klidnejsi a kdyz jsem je z budky vytahovala, nedohadovali se se mnou tolik jako samicky. Nebyli tak vyhukani. Coz mi zatim i podle Vasich reakci, co by miminka mohla byt tak prijde…ale je to pravdepodobne jen subjektivni pocit… 🙂 moc dekuju!
Odpověď na příspěvek uživatele Santi z 10.04.2024, 10:08:57
Moc dekuju, ten jsem tu uz videla, ale prave jak jsou malinky, tak mi to tolik nepomohlo. Tento zaklad tak nejak znam (nebo alespon si to myslim 😁). Tak uvidime, co z nich vyroste 😊j
Odpověď na příspěvek uživatele Marie z 11.04.2024, 13:56:45
Zdravím,takže mláďata 1,3,7 jsou stoprocentní samičky,otec štěpí na opalino a modrou,tak všechna opalinová mláďata jsou vždy samice,jedná se o dědičnost vázanou na pohlaví.🙂
Zbytek jsou techto rodicu: modra samicka na prvni obrazku , zlutomodry samcek na obrazku druhem
Tady to nesouhlasí,dva opalinoví ptáci nemohou mít rovná mláďata,buďto andulky snesly do druhé budky,nebo je to důkaz cizoložnictví,to je u andulek běžné,proto se čisté linie odchovávají od sólo párů v jedné kleci.Pokud by ta modrá rovná mláďata byla po tom zeleném samci štěpitelném na modrou a opalino a bude jednofaktorově štěpit,tak ta rovná mláďata budou samice,pokud zapářil tu modrobílou opalinovou straku.Podumejte o barvách co doma máte a zadejte do genetické kalkulačky,tam to vyběhne lépe na procenta,ale musíte znát na základě kontrolního páření jedno a dvoufaktorové ptáky,pak je teprve výsledek přesný.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele AAA z 11.04.2024, 16:38:11
Moc dekuju! O kalkulacce sem jeste neslysela, super tip 🙂 je pravda, ze na zacatku se tak šolíchali mezi sebou (samečci asi nevěděli kterou si vybrat)… A u samicek to pote byl problem i s budkama (lezli si navzajem do bude a provokovali, pak se to ustalilo s prvnimi vajicky). Tahle varianta mne kazdopadne vubec nenapadla, prislo mi,ze jsou si pak docela verni… ale nejsem doma 24/7… zajimave, dekuji 🙂
Posilam aktualnejsi fotky z dneska a detailnejsi. (Fiaolovou uz nepridavam, dneska si pro ni prijdou novi majitele a je jim jedno co to nakonec bude 🙂 )
1.souhlasim a bude samecek, 2.samicka, ale nejsem si jista 3.mi prijde jako samecek, 4.samicka, 5.take soulasim se samickou s vetsi jistotou