Já si vzpomínám na jeden starý díl “Výměna manželek”. Rodina měla tuším labinu a ta měla doma klec a doma v ní musela být, protože páníček nechtěl, aby se pes volně pohyboval po bytě, neboť všude chlupy atd…a žádný jakože aby něco neničil v jejich nepřítomnosti, prostě vyvenčit, možná nějaká prochajda (ale žádný tůristi to nebyli) a šup domů a hned do klece. Paní se tam hájila tím, že jim chovatelka řekla, že takto je to ok, že je to jako by byl pes v boudě. No hrozný…
No a teď klece obecně. A teď nebudu zmiňovat klece otevřené, kam si může pes zalézt kdy chce a jak chce…
Já jsem odpůrce klecí. Na druhou stranu třeba štěndo, pokud ho na klec přivyknu…třeba přes ní hodím deku a nechám odkrytou jen čelní stranu a štěndo tam běžně chodí jako “do boudičky” udělat hajinky….tak nevidím problém, že ho tam zavřu a doběhnu si do večerky pro rohlíky…abych nemusela dávat zábranu do obýváku…neboť všechny kabely neschovám a abych nemusela dát zábranu na schody, aby tam malý štuc nelezl…třeba můj chrťák do klece taky chodil jako štěnítko hajat a já jsem ho tam zavřela, když hajal, neboť mojí dceři byl cca rok a abych nemusela mít oči na stopkách, jestli nepůjde budit štěňátko…
Myslím, že i třeba v případě nějaké nemoci, kdy potřebuju pro psa klidový režim a potřebuju mít jeho pohyb pod kontrolou, tak se dá klec využít.
Umím si i představit, že si pořídím psa..třeba z útulku.. s nějakým destruktivním chováním v nepřítomnosti majitele…a to asi nevyřeším ze dne na den…ale když ho zvládnu naučit na pobyt v kleci, tak pes bude v bezpečí.
Nebo mám nějakýho hyperaktivce a potřebuju ho naučit odpočívat…tak zase…můžu naučit na klec…a naučit ho odpočívat tímto způsobem. Já třeba něco podobnýho dělám, když hlídám psa dcery, to je taky takovej aktivista…tedy nemám klec, ale dám zábranu do obýváku a pak má pes k dispozici jen chodbu…takže když je čas odpočinku, tak ho takto omezím na prostoru, tím pádem omezím podněty a pes si za chvilku lehne a chrní.
Ale prostě si neumím představit, že nechám psa zavřenýho v kleci třeba 8 hodin a teď opravdu v kleci, kde se pes může byť nějakým omezeným způsobem….
Ono se často argumentuje tím, že pes tu dobu, kdy není majitel přítomný stejně prospí…no tak to je více či méně pravda…ale třeba moji psi se během dne přesunují…nějakou dobu spí na chodbě, pak se přesunou do obýváku…bílá madam to jde třeba i zalomit do postele v ložnici…neleží celej den na jednom místě.