Napíšu svůj názor a zkušenost, souhlasit s tím samozřejmě nemusíte.
Kdo nezažil, že to jeho konkrétnímu psu může pomoci, asi si to vůbec neumí představit.
Klec považuju za nástroj, který se dá použít dobře i blbě.
To, co se často popisuje - zavřít psa do klece a odejít, i když pes klec ničí a vyvádí v ní - to mi opravdu nepřijde v pořádku. Pes by měl projít výukou, jak se v kleci chovat, a ta výuka může u někoho zabrat pár minut (např. někteří to okamžitě pochopí), u někoho potrvá déle.
Velikost klece - Pes by se do ní měl pohodlně vejít, aby si mohl lehnout jak potřebuje, vstát, otočit se, atd. Na doma mám velikou klec, kam by se náš pes vešel klidně třikrát, cca třetinu prostoru vůbec nevyužívá. Cestovní klec třeba do hotelu máme menší, aby byla přenositelná. Pak mám i přepravku do auta, ta je ještě menší.
Proč a jak klec používám? Finn zvládá pobyt osamotě s obtížemi, u předchozího majitele se to naučil řešit útěkařením. Dnes po roce samotu sice nějak zvládá, už jen výjimečně dojde až na zvukové projevy nebo ničení, ale stále není úplně v pohodě. Chvíli spí na gauči, pak se přesune ke dveřím, zase chvíli spí, ale taky klidně celé hodiny kouká, rozhlíží se, je nervózní, čeká, jde čmuchat ke dveřím, jestli už konečně jdeme, atd. Pobyt v kleci jsem ho začala učit cca před rokem po mravenčích krůčkách, v intenzivním kontaktu s trenérkou.
Teprve někdy teď jsme dospěli k tomu, že v ní dokáže být osamotě nějakou podstatnější dobu bez nežádoucích projevů. Takže jsem ho začla v určitých případech dávat do klece, většinou pokud mám být pryč méně než 5 hodin - jednak proto, že to je prostě součást tréninku, zvykání a zlepšování jeho schopnosti samotu zvládnout, a jednak proto, že se nám zřejmě z důvodu háraní fen v okolí občas vrátilo náhodné ničení věcí. Využívám aplikaci s webkamerou, takže během práce občas mrknu, jak se mu daří.
Popravdě mi připadá, že v kleci ten čas začíná trávit klidněji, než když je na volno. Je to ale stále otázka procesu.
A mým hlavním cílem používání klece je, aby byl schopen v ní přečkat samotu i v nějakém hotelu, v kempu, v chatce, v prostorách, ze kterých by sám pohodlně dokázal odejít s použitím svého útěkaření (např. zamčená chatka pro něj není argument).
Ještě to maličko porovnám s jízdou v autě - od začátku jezdí v přepravce a nemá s tím nejmenší problém, ochotně do ní sám skočí, zvládá v kuse několika hodinovou cestu. Když jsme jednou jeli v cizím autě bez přepravky, pes v kufru, neustále vymýšlel, co zajímavého by se v tom autě dalo dělat, neustále v pohybu. Je to jen příklad, ale k podobnému efektu slouží i klec doma. V té přeprave nic nevymýšlí, leží, odpočívá, a to by měl ve výsledku dělat i v kleci.