Aktuálně: 3 775 inzerátů209 073 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

První medobraní

goro
goro 27.04.2024, 18:15:49 xxx.xxx.0.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.04.2024, 12:22:10

🤔…za desať dní ochladenia (15.4.-25.4.) klesla hmotnosť úľa o 7 kg… kde si tam videl pokles 30kg?

Anonymní (neregistrovaný) 27.04.2024, 20:32:56 xxx.xxx.4.22

+ to co nedonesli(odhad kvetení řepky).

goro
goro 28.04.2024, 08:55:40 xxx.xxx.0.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.04.2024, 20:32:56

Sorry…nikdy pri včelách nekalkulujem s tým “co by bylo kdyby bylo…”😉 

Tom50
Tom50 04.05.2024, 20:49:43 xxx.xxx.139.252

Tak přes katastrofické fňukání anonyma a počítání ztrát toho, co by býval mohl MOŽNÁ mít, mi dneska došlo, že snůška pokračuje a je velmi dobrá. Ve čtvrtek jsem na stan, kde je 13 vč, dokázal přidat NN medníky jen šesterým, z toho byla 4 vč tak pěkná, že dostala třetí medník. Dneska zbytek = 7 vč, včera tu mělo pršet (a nepršelo), a já práci odložil na dnešek. Dnes šly třetí medníky zase na 4 vč. Podíval jsem se ze zvědavosti, co udělaly dvoje za 48 hodin. Medníky jsou asi ze třetiny plné, 4 M na prostředku povytažené asi napůl a zalité sladinou. Řepka je od toho stanoviště asi 900 metrů a prostředek pole asi 1.400 metrů a už dokvétá, pole začíná zelenat. Tudíž je to asi med z klenů. Hlohy tu jsou, ale ne mnoho a z těch tak pěkná snůška být nemůže.

Za necelý týden budu muset vytáčet první medníky. Dalo by se už zítra, jenže tu má od pondělka 4 dny vydatně (konečně!!!!) pršet a tak s tím zítra nezačnu. Někomu se to může zdát divné, ale vytáčení nemám rád a odvíčkování bytostně nenávidím.

bohemia.gall (neregistrovaný) 11.05.2024, 12:29:27 xxx.xxx.29.125

Taky budu muset…vůbec se mi letos nechce, tak zatím přidávám nástavky..

drvodelkafialova
drvodelkafialova 11.05.2024, 17:49:25 xxx.xxx.171.178

Pro dnešek hotovo. Jeden úl se vyrojil , ten tedy nic moc, pak celkem málo ve třech pozdních odděleních, ty byly na jaře slabší.  Z osmi zbývajících 110kg. 😀

Tom50
Tom50 12.05.2024, 10:32:01 xxx.xxx.139.252

Někde, možná ještě ne Ifauně jsem vysvětloval jak se počítá SPRÁVNĚ průměr, pokud nechce člověk lhát sám sobě.

Loňský oddělek musí do jarní snůšky dorůst a tudíž se musí počítat. Vyrojené to samé. Takže vy výnos musíte dělit i těmi, co nic nedají a dokonce i uhynulými. Zkuste to přepočítat správně a pak výsledek nebude tak oslnivý.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.05.2024, 11:31:25 xxx.xxx.171.178

Ale, co už. Já to četla, stejně mám radost. Ty oddělky jsem dělala extrémně pozdě a ještě nanesou,neměly pořádně zalepeno. Navíc mám radost, že se o vytáčení postarali mladí, protože já jsem na pár měsíc mimo provoz.  

Jasně,  vždycky může být líp, ale taky hůř .

Jsem spokojená😜

Tom50
Tom50 12.05.2024, 16:00:41 xxx.xxx.139.252

Ale jistě, nejen vám jsme chtěl jen připomenout jak to správně počítat. On je to výsledek velmi dobrý. Jsem v malinkém spolku, je nás jen asi 15 a med mám snad jen já. Asi letos nebude mít jarní med každý a tak gratuluju.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.05.2024, 18:21:19 xxx.xxx.171.178

Děkuju😀 já jsem hlavně nadšená, že se zapojila rodina.     Bála jsem se že nebudou mít čas, třeba je to naláká na včelaření. To by mě smířilo i s utrženou achilovkou.

Oni jim tam nechali i hodně zásob, kdyby bylo škaredě.

Tom50
Tom50 13.05.2024, 09:58:00 xxx.xxx.139.252

Sice je můj medník asi 15,5 kg a tak by mělo být z 15 vytočených 230 kilo medu. Mám ale jen 180 kilo. Je to ze dvou důvodů. Ze 3 vč nešlo nic vzít, prostě je v medníku jen v souších, M sotva povytáhly a ulily plodiště medem, skoro se tam neploduje, velmi ubylo včel kvůli zastavení plodování v 11 dnech až katastrofální zimy. Ano, všechna 3 vč byly pozdnější oddělky, prošly ale srpnovou selekcí, kdy byly zrušeny ty, které byly “bez jiskry”, jak by řekl Tom4. Jak je vidět, moje selekce nebyla úplně dobrá. Protože jeden, také loňský oddělek dal bedny dvě! 

Protože mám ale i bedny vysoké jen 11 cm, kde je asi jen 10,5 kg, těžko se počítá průměr tak, že to beru “na bedny”. A taky vím jistě, že jsem některá slabší vč nebral a neotevíral a tak skutečnost bude ještě slabší. Přesto mám tedy průměr, počítáno dle drvodělky, 15, ale skutečný je 12. Ve víc než polovině je ještě jedna bedýnka, ale nebylo to dost zavíčkované a tak to čeká na další kolo vytáčení. Zbývá mi vytočit, přesněji projít 25 vč a mám co dělat, bolí mě i svaly, o kterých jsem neměl tušení, že je mám.

Zatím jsem velmi spokojený, jen to vytáčení mě se.e a to i s odvíčkovacím strojem. V mém věku - nemám žádné zvedací zařízení (a nechci mít) už bych vytočit 40 vč i s pomocí nedokázal. Přesněji, udělám cokoli je potřeba, ale brzy se unavím a nevydržím a další den (dneska třeba), místo práce píšu moudra vám sem. To je moje forma odpočinku.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.05.2024, 10:08:44 xxx.xxx.171.178

To je skvělý výsledek. 

Já už teď vím o řadě chyb, kterými jsem včelám zkomplikovala snůšku,  příští rok to napravím. Stejně jsem zvědavá, jak se to letos bude ještě dál vyvíjet.

romaning
romaning 28.05.2024, 16:08:46 xxx.xxx.112.219

S neděli jsme vytáčeli po jednom nástavku od kmenových včelstev.  Stalo se, že v některých krajních (souších) už byl med zkrystalizovaný a tak nešel vytočit.  Odhadem tam zůstala asi ¼ až ⅓ medu.

Uskladnil jsem tyto rámky s tím, že je pak použiji do KK. Může být?

Je nějaká cesta, jak tomu předcházet? Nebo jsem jen moc otálel s vytáčením?

Obrázek
Tom50
Tom50 28.05.2024, 19:22:39 xxx.xxx.139.252

Letos je podivný rok, to jarní desetidenní ochlazení já patrně nepamatuju. Med, který stihly nanosit před ochlazením už byl prostě moc dlouho v úle a jarní med tuhne rychle. Řepkový dokonce za tři dny! Ale tohle řepka nebyla. Letos se jarní med choval jako medovice, nezavíčkovaný měl 17 a taky méně %. Prostě bylo potřeba vytáčet co nejdřív. Taky mám dost tuháče, jsou rámky komplet zazděné. U mě to ale nebyla třetina.

Zda odvíčkované nechat do KK nevím, nedělal bych to. Nevěřím, že aby to vydrželo šest neděl odvíčkované bez nasáknutí vzdušnou vlhkostí, i kdyby to nezačalo kvasit, hrozí vytékání nebo silné vykapávání z do použití uskladněných rámků.

Já to ihned vracím do včel v domnění, že tím, že je to odvíčkované to vyberou, přepracují a zakomponují do nového medu. Ale při psaní mě napadá, někde to je už asi 10 a víc dní, že jsem se nepodíval, co s tím provedly. Neoznačil jsem si kam jsem to dal, vždy jen asi třetinu rámků v NN a tak vlastně nevím kam vlézt a nevím, které rámky v tom kterém nástavku to byly. Je to ale inspirace se na tpo zaměřit abychom věděli, co vlastně s těmito tuháči dělat když se to bude opakovat. Počasí se mění ve smyslu klimatické změny a tudíž se dá očekávat, že se tohle bude dít častěji. Já to nepamatuju a když  budeme mít kliku, byl to extrém a nebude se opakovat.

Ano, otálel jste s vytáčením, ovšem to nemohl nikdo vědět, že to bude tuhnout v rámcích a určitě nejste zdaleka sám. Takto ztuhne řepkáč když se nevytočí a otálí se třeba měsíc. Takže takové ty kecy o vytáčení až v říjnu, nebo koncem července = jednou za sezonu, jsou jen z cizákova opsané bludy, které u nás nemůžou fungovat. A navíc je tu ještě jeden faktor, proč vytáčet včas, proč vytočit každou snůšku i kdyby to někde v rámcích neztuhlo. Založím na to vlákno. Mám za to, že jsem to už na IF i na OF psal, ale tady na CHZ asi ne.

Jo a romaning, ten obrázek je tak nádherný, že by měl jít do učebnice!!! Vše nové, čisté, panenské, no radost se podívat. Jste šikovný nejen na kreslení výkresů, jste šikovnej chlap a já vám děkuju za moje vnitřní zadostiučinění, že jsem  se tu roky nesnažil zbytečně. To, co je na vašem obrázku by měla být meta, o kterou bychom se měli všichni každoročně snažit.

Hlavně si všichni povšimněte, jak za oušky rámků je jen ten jediný milimetr na každé straně (má být přesně u Blaníku 1,5 mm, pouhý milimetr má Langstroth). To je jedna z nejpodstatnějších věcí, drtivou většinou “umělců” ignorovaná! 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.07.2024, 12:03:11 xxx.xxx.0.154

Tak jsem už na konci s vytáčením. Letos to u nás bylo díky průběhu počasí horší.  Javor, Lípa, akáty, částečně i řepka pomrzlo.  Na včelstvo mi to vychází v průměru 30kilo.  Zachránila to pohanka a musím říct s něčím ji včelky namíchaly a výsledek je vynikající. 

Já jsem spokojená. Díky tomu že stihly nějakou jarní snůšku mám medu sice méně, ale je. Bavila jsem se známým, má včely asi o 5km dál a od 8 včelstev má 50 kilo.

Martin83
Martin83 20.07.2024, 08:40:07 xxx.xxx.124.177

Dobré ráno.

Tak to je super výsledek ne? V jaké nadmořské výšce bydlíte? Jak tady u nás pozoruji myšlení některých mladých bl.ců místo toho, aby na zahradě vysadili nějaké ovocné stromy tak trend je opačný. Z ovocných stromů totiž světe div se padá na podzim listí z toho vzniká “bordel” ten třeba uklízet tak raději vysadí tůje atd. Oni by nejraději vykáceli všechno z čeho něco padá třeba i do bazénu. Takže za chvíli budeme rádi za 10kg medu za sezónu🙂. Sekačka na trávník, která kosí defacto nonstop čili zelená plocha z čehož včely mají prd.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.07.2024, 09:25:48 xxx:xxx.3f2a:7565

Taky dobré ráno. Bydlíme na Mělnicku, takže nadmořská výška 215m. níž už to snad ani nejde🙂.

Jo s těmi stromy máte pravdu. Hlavní starost je, aby listy nikam nepadaly, aby je nedej bože nemuseli hrabat. 

Naštěstí všichni takoví nejsou. U nás je vyhoda že všude kolem jsou obří vrby - pozůstatky po košíkářských firmách, vrby jsou navíc porostlé plaménkem plotním, který asi nedává nektar, ale spoustu kvalitního pylu ano.. V sadu máme asi 200 stromů a včelky mají v doletu cca 1200m les a obří park, který má chráněné mokřadní louky. Hodně tu rostou akáty. Všude podél cest jsou nasázená stromořadí - směs javorů, lip a vzrůstných ovocných stromů jako jsou třešně, jeřáby a vysokokmeny jabloní. Bohužel pole jsou využívána takovým tím až průmyslovým zemědělstvím, hodně obilí, kukuřice, řepa, brambory. Teď poslední dva roky naštěstí začali s pěstováním pohanky a míň sejí řepku, to je pro mě docela štěstí. 

Louky tu jsou málo a když tak hodně poničené s málo druhy rostlin. Meze tu v podstatě nejsou, ale teď začali s obnovou polních cest a okolo dělají docela široké neobdělávané pásy. Pár let to potrvá, zatím tam samozřejmě vyrazila jen lebeda, ale časem se určitě vrátí i nějaké zajímavé rostliny. Zatím tam zkouším vysévat různé druhy, abych to trochu zrychlila. 

goro
goro 22.07.2024, 22:04:07 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 19.07.2024, 12:03:11

…mne sa pri fľaškovaní hlavne páči u mňa farba a chuť tohto posledného medu…😉

ale ⅓ plástov nešla vytočiť 😢

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.