Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 07.04.2024, 00:29:00
Nojo no, oni se prostě pastevci do hustě zabydlené oblasti nehodí.
Ta “reaktivita” na psy je vrozená vloha.
Odnaučit je to, je podobně těžký jako zakázat retrívrovi vodu, nebo pointrovi vystavovat nebo borderce čumět na vás takovým tím hypotizujicím pohledem nebo našemu Framíkovi koukat na oblohu, jestli tam není nějaký velký dravec, který by odnesl naše čerstvě narozené jehně, které nemáme.🤣
Asi jediná možnost je, pořídit si psa, u kterého ty vlohy už trochu vyhasly, třeba kavkazáci se za posledních třicet let hodně změnili, změkčili. Jako, pořád nejsou žádný ořezávátka, ale rozdíl velikej.😅
Já Vaší Ginuš úplně vidím někde u stáda, podřimuje na pahorku, když uslyší z dálky vlčí vytí, zbystří, trochu si to obejde, naloví si nějaký myši, sežere mršinu sviště, večer dostane trochu mlíka nebo syrovátky s nalámaným chlebem , leží chvíli u ohně, ne úplně blízko u ovčáka a pak se vrátí ke svý práci.☺️
Přemýšlím, co je pro pastevce odměna. Potřebují mít něco na starosti, někoho chránit. Potřebují velký prostor, potřebují volnost, pak takový pocit sounáležitosti a jednoznačnost.
Můj první kavkazák byl šťastný, že jsme měli kozy a koně, trávil s nimi hodně času. Ven chodil vlastně jenom proto, aby mě chránil , jináč by prostor neopustil, když byla otevřená vrata, neodešel . Hodně nás sblížily dlouhé výlety, hlídal stan a měl úkol. ☺️
Nosil v civilizaci koš a měl pevné vodítko z horolezeckého lana, naučila jsem se dobře používat páku.🤣
Nikdy neuznal, že složité situace za něj řeším já, Desenský ani Šusta by s ním nic nesvedli.😅
K dětem, ženám, fenkám, štěňatům a domácím zvířatům byl něžný, některé psí samce a některé muže chtěl zabít . Zabil hodně koček a dvě lišky u nás na zahradě.
To mi bylo líto.😞
Domácí kočky byli pod jeho ochranou.
Holt pastevci, no..