- Příspěvek #196110
- Nahlásit
Marie,
mám dva královské pudly, nenapadají se doma, ale ta jedna útočí na vybrané kusy venku v okolí obydlí. Jako málo zkušená jsem probírala situaci jak tady, tak ještě jinde mezi těmi, co už vědí. Odpovědí mi bylo ve stručnosti toto:
Napadání druhého psa se agresorovi netoleruje.
Vy musíte domácnost moderovat tak, aby situace nenastávaly = kdekoli, kde je k tušení nějaké třenice (místo na gauči, misky, úzký prostor, vaše blízkost) musíte dirigovat tak, abyste určila kdo kam a jak půjde, nenechat to na nich.
Na agresorku pověsit couračku a v případě, že vyletí, okamžitě stáhnout k sobě, dát jí do povelu (stačí sedni) a houknout na ni ve smyslu, že takhle ne. A třeba ji pak odvést vedle…
Úspěšná cesta vede jen přes disciplínu = pokud dosud pudlice fungovaly “tak nějak” bez výcviku, musíte začít cvičit alespoň pár základních (místo, sedni, ke mně… ap.).
Slova “nech toho,” “přestaň”, případně dlouhé věty nefungují.
Při cvičení poslušnosti používat odměny.
Přeji, ať se daří, naše saň venku bohužel už musí v našem teritoriu chodit zatknutá na stopovačce, jak je nevyzpytatelná, nicméně se daří částečně její vzteklé výbuchy korigovat právě naučenými povely a disciplínou. Sami zdaleka nejsme na konci cesty (naopak, občas mám pocit, že dokola jen začínáme, ale nejde to jinak…)