Očkování koček proti vzteklině?
Je vhodné očkovat kočky proti vzteklině, když se nechystají cestovat Do zaharničí?
Přestěhovali jsme se na vesnici a kamarádi nám dali kotě. Je mu teď něco kolem tří měsíců. Chci se optat, v kolika a čím je nutno začít s očkováním? Nerada bych něco prošvihla, ale mám doteď zkušenost jen ze psem. Díky S.
Vemte kotě a jeďte s ním k veterináři. Ten vám kotě prohlídne a rovnou řekne, co a jak.
Jak rádi Buggyra, veterinář kotě prohlédne a řekne co a jak, já svá zdravá koťata ockuju první v 9 týdnů, druhé očkování ve 12 týdnu, ale kotě musí být zdravé, bez rýmy, průjmu, čisté oči a bez parazitů. Z domova odcházení po 14 týdnu, plně očkované
Očkování koček proti vzteklině?
Je vhodné očkovat kočky proti vzteklině, když se nechystají cestovat Do zaharničí?
No, ze zákona nutné kočku očkovat není. Jako vzteklina a tak…to bych kočku ani neočkovala.
Ale naše kočky (i když nechodí ven) necháváme očkovat Purevax RCPCH (VIROVÁ RHINOTRACHEITIDA A KALICIVIRÓZA, PANLEUKOPENIE, CHLAMYDIÓZA). Poraďte se se svým vetem.
Já nechávám kočky přeočkovat 1x ročně. Willyho jsme občas ven brali na vodítku. U kočky, co chodí ven bych asi s očkováním vůbec neváhala a u koťat taky ne.
Já teda nechala očkovat a odčervovat vždycky jenom koťata. U dosplělých bytových kocourů to považuji za zbytečné.
Ale je to jenom můj názor.
Je vhodné vůbec očkovat?
kometa:Já teda nechala očkovat a odčervovat vždycky jenom koťata. U dosplělých bytových kocourů to považuji za zbytečné.
Ale je to jenom můj názor.
Oprava - dospělých.
Tak já se v tom nijak nešťourala. Obě chovatelky očkovaly kočky co rok (jasně, chovné, tam je asi to riziko větší) a od veterináře mi bylo doporučené to samé.
Psa taky neočkuji pouze proti vzteklině, ale má i tu multikombinaci.
Co se týče odčervení, kočičí bobky nosím sem tam na koprologii (kotě jsem odčervovala dle doporučení), psa jsem teď odčervovala (štěně) dle schématu od veterináře. V dospělosti taky budu nosit bobky na koprošku a nebudu do něj zbytečně cpát odčervovák.
Děkuhji za odpovědi. Mám 2 kočky a přes den jsou venku a na noc doma. Odčervuji a nechávám očkovat ten Purevax. Ano není povinnost očkování proti vzteklině u koček. Ale některá kočka ulovila netopýra a u těch se občas vzteklina vyskytne, tak jsem myslela jestli by to očkování nebylo preventivně vhodné? Nicméně četla jsem i to, že se některým po očkování může udělat kožní sarkom.
Ano, postvakcinační sarkom se u koček vyskytuje.
Zvážit, co je větší riziko, jestli rakovina nebo vzteklina. Odpověď těžká.
Já vzteklinu očkuju jen kvůli cizině a to vakcínou Purevax Rabies, měla by být spešl pro kočky
Citace Metropole Vet
Purevax Rabies je první vakcína proti vzteklině pro kočky bez adjuvans.
Adjuvans je chemická látka, makromolekula nebo celé buňky některých usmrcených bakterií, které zesilují imunitní reakci očkovaných zvířat na podaný antigen. Používá se jako složka vakcín nebo při produkci protilátek z imunizovaných zvířat.
Použití adjuvant ve vakcínách, především hydroxidu hlinitého vyvolávajícího silnou lokální zánětlivou reakci,bylo identifikováno jako jeden z rizikových faktorů pro vznik postinjekčních (postvakcinačních) fibrosarkomů u koček.
Absence adjuvans ve vakcínách PUREVAX® významně snižuje riziko výskytu této maligní neoplazie.
jo, když očkovat proti vzteklině tak rekombinantní a ne inaktivovanou vakcínou, kde vadí ty adjuvanty. ze stejného důvodu je špatný nápad očkovat nejmenovanou trojkombinací české provenience, která je taky jen inaktivovaná.
problém je v tom, že naprostá většina koček nepotřebuje vakcínu proti vzteklině vůbec.