Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 14.08.2024, 16:47:50
V odkazu jsem psal že není dobré kombinovat vs a mezistěny. Při premeteni platí zásada, buď jenom vs, nebo jenom mezistěny, nebo jenom souše. Při kombinaci souši a mezistěn (vs) hrozí v téhle době neochota nebo omezení stavby.
Jinak k premeteni je vhodný červenec, teď už je skoro pozdě. Stavět budou při podněcování max do konce září. Kolik postaví tak záleží na místních podmínkách, sile včelstva a péči včelaře. Jinak pyl není dobré přidávat formou souše před premetenim, ale až po postavení toho co je třeba. Smetenec se chová jako roj, všechno si opatří nové, včetně pylu.
Díky. Mě jde o střídání M a VS, ne souší, to je mi jasné. Ale kdysi, když jsem to zkoušel, mi někdo poradil, že aby se vč nezhroutilo je jistota dát jednu souši s mladým plodem a matkou.
Ano, už je pozdě. Pořád nemám výsledek Mg rezonance a proto prodlení. Taky za dva týdny pořád neubylo včel. Opakuju, já takovýhle rok za 60 let nepamatuju a neznám ani z vyprávění předků.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.08.2024, 21:56:36
Postaví na VS plásty se zásobními buňkami a dělničinou. Trubčinu teď stavit nebudou. Ale zásobní buňky včelstvo v dalším roce využije na trubčinu, takže pokud ji uprostřed plodiště nechcete, radím použít pouze MŠ
Odpověď na příspěvek uživatele Další liberál z 14.08.2024, 18:46:43
Včely nestaví zásobní buňky uprostřed plodiště ani na volné stavbě. Zásobní buňky staví vždy na okrajích nebo co nejdál od česna. Prostě tam, kde přirozeně ukládají zásoby. To je zákon včel. Pokud jim do toho nehodí vidle včelař nevhodným zásahem.