Bohemia gall: Pěkné to je, jenom do prvního čištění po vyvaření. Taková drážka na druhou stranu.Pár horních mám a nevidím u volné stavby žádný rozdíl od rovných. Pro včely i včelaře prakticky k ničemu.
Taky moc nechápu co píšete. Vyvářím v 50 l hrnci na PB hořáku - chtělo by to větší “kotel” ale mám improvizaci co dům dal a bohatě mi to stačí a dělám to i kolegům. Nic nijak nemusím čistit. Rámky jen uschnou a bez šahnutí jdou zase do včel.
Prostě hořák z Tesca v akci za 380 kč, 10 kg bombu jsem měl a hrnec po mámě je starý přesně jako já = 68 let a slouží, protože dřív se věci dělaly kvalitně aby vydržely. Svojí improvizací jsem ušetřil nejméně 10-15 litrů za kotel na tavení voští. Někteří si umí poradit a vystačí s málem, jiní holt mají dost peněz.
https://www.kukacka.cz/varic-pb-1horak-s-ventilem-5-5kw-heavy2/413410v?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzby1BhCQARIsAJ_0t5OytZZweNnKLXoHjzhgnTTgvdcrX8XnBxaaEGJcBu_efxaKsagEYtsaAr5FEALw_wcB&utm_campaign=prc_campaign&utm_dscnt=395024134103748&utm_medium=prc&utm_source=google-merchant
hořák se dá koupit za slušnou cenu a ne za toto
hrnec je Sfinx, ovšem dnešní cena mě poslala do kolen. Pravda, máma si hrnce velmi cenila a tak asi byl drahý už tenkrát
https://www.kaufland.cz/product/397640829/?kwd&source=pla&sid=52971166&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_id=19019429882&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzby1BhCQARIsAJ_0t5MsgNfgPBQJDXYFvQXiwWs2top_xxzLAPYQsgJpeecil0GwXySPnk0aAu-CEALw_wcB
Celé jsem to instaloval na nálezové štokrdle z chalupy zadarmo. Hořák je pod hrncem excentricky, aby se mi to “pod břichem” vařilo a varem kypící voda odnášela košilky ode mě a pak lze vyndavat rámky z relativně čisté vody a tudíž nejsou zamatlané.
Vedle stojí na jednoplotýnkovém elvařiči (ze smeťáku) parní vařák s lisem, do kterého velkou sběračkou z hrnce přendávám kaši z košilek, vody, nečistot a vosku.
Pařák je komunistický, ještě se dá koupit na Bazoši za 3-4 tisíce, není nutný AKV za 25 a víc! Tady varuju před jednoplášťovými nesmysly, poznají se že nové jsou pod asi 22-25 tisíc. Vařák musí být dvouplášťový.
-----------------------
Dočištění je jen když to bylo už sežrané a zdá se mi, že je pro mě rychlejší rámek nově zadrátkovat než se crcat se šponováním starých drátků (a jejich čištěním).
HL bez Téčka nefungují na VS, pak se včely snaží začít stavět na hraně HL a tudíž nechtějí začít uprostřed ní.
Ještě snazší, než vyřezávání Téčka nebo dokonce frézování do “stříšky”, je na HL zespoda po prostředku přibít malými hřebíčky řeznickou špejli. Je jen 30 cm a ničemu nevadí, že je na každé straně asi 4 cm bez vedení. Díky i jen špejli už staví správně a špejle tam vydrží do konce životnosti rámku. Nuta v HL pro mezistěnu je nesmyslný relikt minulosti. Pak se rámek vaří asi 4x a spíš déle než když je bříško s “ploutví”.
Stačí horní drátek dát tak pod HL tak jak je vysoká M, kterou dělají moc malou. Norma vznikla v době, kdy HL byla tlustá 15 mm, dnes se dělá 12 mm a já jí dělám už jen 8 mm a bohatě to stačí. Dříve taky byla SL hranolek 10x10 a proto se dělá M vysoká jen 27 cm. Plánuje se, že se M prověsí aby se dole neopřela. Já jí ale stavím na SL aby dole nebyla vůbec žádná fuka, chci dílo a ne 18 mm mezery. Ano, asi polovina M se mi zvlní. Blbě to vypadá, ale ničemu to nevadí a na nějaké vibrace nevěřím, je to hloupost, ony si včely poradí.
Polopatě. M zavěsím do rámku tak, že je horní drátek tak max 5 mm od horního okraje mezistěny a nad M k bříšku loučky chybí asi 10 i víc mm (M nejsou nařezané přesně) a včely to vždy dostaví správně. Horní drátek tedy nijakplást nevyzutužuje, je tam jen místo zalití M do vyfrézované nuty v HL. Ovšem začátečníky varuju (koumesové, někteří, myslí, teoretizují a pak jsou zklamaní), že nesmí dát horní drátek třeba 20-30 i víc mm pod horní okraj M. Pak se vždy stane, že se zahřátá M ohne dřív, než jí nahoře přistaví a včely tam pak udělají nebetyčné kra.iny.
Taky drátkuju nerad. Ale horní drátek místo zatavení M v nutě je mnohem méně práce než čistit nutu. Vyvařit jí kloudně nejde, zdržuje to, jak píšu výš a stejně se úplně vosk nevyplaví a musí se to vyškrábat.