Konečně jiřičky na starém stanovišti ve třech hnízdech, dávali si letos na čas.
Vlaštovky
U nás hnízdily vždy 1 až 3 páry. Zateplovali jsme ale barák a na zateplených domech si prý jiřičky hnízda nestaví; řekl mi kdysi jeden ornitolog. V tom případě mám v plánu jim koupit umělá hnízda, to jejich cvrlikání by mi chybělo. U sousedů jich je celá kolonie, tak jim snad nějaké ukradnu/přetáhnu.
Tak nevím, na našem zatepleném baráku si jiřičky hnízda staví. Pravda, letos ještě nepřiletěly a jejich hnízda okupují vrabci.
Tak to budu jedině rád.
U nás si staví také na zateplené fasádě to se mi nezdá že by se jim to nelíbilo. Ale kdyby náhodou tak kupte tato hnízda:
https://www.jezirkabanat.cz/dvojite-hnizdo-pro-jiricky---drevobeton/produkt/8690/30/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21170338931&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw88yxBhBWEiwA7cm6pc2UyJR_OVO8x082uT0EJ4_URgcwf0zT0oMKEhDQzZ0CsfCl-2drzRoC9E0QAvD_BwE
Poučný obrázek kdyby v tom měl někdo zmatek
Tak dnes si jiřičky začaly opravovat torzo spAdlého hnízda. Jde jim to docela “od ruky”. Je to teda ale na jiném objektu, než na tom zatepleném.
Jo a 6 párů vlaštovek už hnízdí, jeden má už týden mladé. Sedmý pár staví hnízdo.
..tedy,to musi být švitoření 😀,tolik vlaštovek!!...my máme,jako obvykle, páry tři 👍…myslím,že prvni pár který přiletěl, už má vajíčka a vlaštovička začala sedět 🤗
U nás 3 páry. Jeden už dýl sedí, musí už proběhnout líhnutí. Druhý postavil čerstvě hnízdo a už také sedí a třetí teprve staví hnízdo ikdyž už měl loňské asi se mu nelíbilo.
Tak mi tu létají tři vlašťovičky . . . Myslela jsem, že nic - nové hnízdo (za to loňské spadlé) nepostavili, druhé staré neopravovali . . . Předevčírem ráno po příjezdu z noční jsem do chatky nakoukla a na zemi bylo bohužel už mrtvé mládě. Bylo už docela velké - už mu rostla brka na křídlech. Tak doufám, že v hnízdě ještě nějaká mláďata mají . . .
Z jednoho hnízda máme 4 vylétlé vlaštovky ale druhé je záhadou. Rodiče tam létají už dýl jak týden krmit a v hnízdě není stále nic vidět ani slyšet. Buď jsou tam jen tak 2 nebo jsou nějaké divné a nerostou.
Naše vlaštovky🙂
Krása!
Před zateplením a ve starém sklepě taky hnízdily. Po ránu jsem “kontrolovala”.
Hezký je jak se naučily vletět do chlívku otvorem velikosti cihly. Původně jsme jim otevírali půlvrátka, ale všimla si jich kočka a loni dvě mladé chytla, mrcha. Tak létají jen okénkem, tak na ně nemůže.
Pár obrázků…
Eh…..
Jo, na té druhé fotce je velmi nasířená vlaštovka. Mně se líbí ta Jardovo třetí - nevím proč mi naskočila scéna z filmu Den nezávislosti.
🙂
Já bych chtěla vědět od nějakého ornitologa kolik dnů ještě musí rodiče mladé vlaštokvy dokrmovat po vylétnutí z hnízda než budou sami lovit.