DADU:U mě ještě nic . . .
Taky tak.
Dneska ve chlévě první vlaštovka. Nezapomeňte otevřít okénka, ať mají kde bydlet.
U nás také..přiletěl párek vlaštovek..
U mě ještě nic . . .
Tak moje vlašťovičky už asi nepřiletí . . . 😢 Loni se jim nedařilo - jediné hnízdo jim spadlo, čtyři mladé sice vykrmily, ale nějakou dobu po vylétnutí jsem postupně dvě mladé našla na zahradě mrtvé . . . 😟 No a staré už asi nedaly cestu
K nám se vrátil jeden pár vlaštovek koncem března, do kurniku.. zůstal, a už spravují hnizdo..dva páry vlaštovek přiletěly asi před 10ti dny,loni hnizdily v maštali..ale zatím nezůstaly.. občas se objeví, zaletí do maštale, posedí tam na odpočívadle u hnizda, potom se zvednou,udělají nade dvorem pár okruhů a zmizí..tak uvidíme 😀
DADU:U mě ještě nic . . .
Taky tak.
Ještě mají čas, opozdilci přilétají v průběhu května. Tohle chladné počasí je zdrží určitě, počkAjí pod Alpami.
Jestli jim chcete pomoct, přilepte 10 cm pod stropem kousek střešní latě.
Ke zdi v okolí hnízda nesmí být opřeno/postaveno nic, co by jim evokovalo usnadnění přístupu pro predátory.
DADU:Tak moje vlašťovičky už asi nepřiletí . . . 😢 Loni se jim nedařilo - jediné hnízdo jim spadlo, čtyři mladé sice vykrmily, ale nějakou dobu po vylétnutí jsem postupně dvě mladé našla na zahradě mrtvé . . . 😟 No a staré už asi nedaly cestu
Nezoufejte, pořád je tady méně než polovina vlaštovek, hlavní přílet ještě nebyl. Pořád máte velkou šanci že se k vám vlaštovky vrátí.
Tak na začátku tohoto týdne dorazil “starý” pár vlašťoviček 😀 Vzhledem k počasí to ale lehké vůbec neměly. Doufám, že letos se jim hnízdění povede lépe, než loni 🙂
K nám přiletěl starý pár vlaštovek včera ,do maštale,a vypadá to, že už zůstane 👍😀…v kurníku už máme vlaštovky asi měsíc,opravily si hnizdo a občas v hnízdě nocují spolu😀
K nám dorazily další dva nebo tři páry. Jeden novej je jistej, další v tom hemžení nade dvorem jen odhaduji; uvidím časem dle obsazenosti hnízd.
Vlaštovky přilétají klidně do plky května ale to je nejzašší termín, kdo je tedy ještě pořád nemá na svém hnízdišti nezdoufejte.
U nás v podhůří Krkonoš jsem zatím nezaznamenal přílet vlašťovek, ale např. v Opočně již pilétly.
Dvůr Králové - dnes poprvé jsem je viděl v továrně - hnízdí tu pod stropy, kvůli teplu atd bývá v teplejší části roku skoro pořád otevřeno, mohou se volně pohybovat
U nás, v Polabí, jsou už asi 2 týdny a vesele si přestavují hnízdo 😉
Tak k nám se do maštale vratily dva páry vlaštovek..jsou veselé,opravují hnizda.. určitě jsou to ty naše 😀..
..včera navečer dostala Betynka na zadek..slyšela jsem hrozny křik našich kosů,co mají hnízdo v hustém, pichlavém smrku na dvore ..přistihla jsem Betynku,jak neco morduje..bylo to kosí mládě 😭..bylo pozdě, nepřežilo 😭😭
Bohužel, kosata opouštějí hnízdo dřív, než umějí pořádně létat. Obranná strategie - pořád lepší, když zahyne jedno, dvě než když predátor vybere celé hnízdo. Betynka holt poslechla své instinkty.
..jj, je to drsnosrstý jezevčík s geny lovce..jinak je to zlatíčko 🤗…co se dá dělat..za čas kosi zahnízdí znovu..
To nemusí být zrovna jezevčík. Prostě je to šelma. Už jsem psala - mám domácího kocoura s přístupem jenom na balkón a stejně má už pár zářezů - včetně dvou netopýrů. Nemůže za to, jak ho vybavila příroda.
Přesně tak..pořád jsou to šelmy a to ostatní pro ně, je jen lovná zvěř, kořist..to máte tedy kocourka velice šikovného 😀..způsob lovu , číhání na ptáčka..ale toho netopýra musi chytit v letu…i těm našim kočkám se to občas podařilo…máme netopýry ve stodole, pod krovem 😀🦇🦇🦇🦇🦇