Naše 8,5 letá vychovaná bytová fenka začala dělat doma loužičky, hlavně po jídle. Na veterině dostala ATB (název nevím), že je to jasný zánět. Po pár dnech to přestalo, nyní opět dělá loužičky a venku “značkuje” jako pes. Protože jsou mladí na dovolené, byli na jiné veterině, kde byl odhalený problém - písek v močovém měchýři. Vet doporučil granule na tenhle problém, prý existují. Značku ani složení vet neřekl, ale granule na ledvinovou dietu to prý nejsou.
mám pocit, že je více druhů písku a kamenů - a tudíž i rozdílné diety.
Přesně, kámen by měl dát vet na rozbor a podle toho doporučit co přesně ve stravě změnit.
U nás byly stejné příznaky a podezření na ty mocove kameny (fenka 12 let), vet pak našel krev v moci ale žádné kamínky, na sono se nakonec ukázalo, že fenka měla v mechyri nádor. Teď už ho má 2 roky venku a od té doby je zase dobrá.
Děkuji moc a jak odebrat písek? Jaké množství moči je potřeba? Je ten písek vidět? Jakože odeberu, prohlédnu a nic nevidím, tak moč vyliji a příští to zkusím znovu? Asi jsou mé otázky stupidní, ale nikdy jsem se s tím nesetkala ani nikdo ze známých a náš vet je na dovolené.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 31.03.2024, 09:26:44
zkušenosti s diagnostikou u nás, kdy se struvity následně potvrdily, přepisuji info z dokumentace:
- sono + vyšetření moči kompletní (nejlépe ranní moč ne více jak 2 hodiny od odběru) + hematologie + biochemie
- následně vet informoval o tom, jaký přesně typ diety (označení granulí od několika výrobců) má pes mít, protože je jich dost. kupovat od něj jsme je nemuseli, dají se objednávat z eshopů. a bylo třeba nejdříve vyzkoušet dvoje, než mu ty druhé sedly.
ještě k té moči - odebírala jsem do misky a následně přelila do nádobky (pes byl fiflena). v rámci mililitrů to odhadnout nedokážu, odhadem tak do zkumavky obsahem je ideál (zbytek stejně vylejou).
zkušenosti s diagnostikou u nás, kdy se struvity následně potvrdily, přepisuji info z dokumentace:
- sono + vyšetření moči kompletní (nejlépe ranní moč ne více jak 2 hodiny od odběru) + hematologie + biochemie
- následně vet informoval o tom, jaký přesně typ diety (označení granulí od několika výrobců) má pes mít, protože je jich dost. kupovat od něj jsme je nemuseli, dají se objednávat z eshopů. a bylo třeba nejdříve vyzkoušet dvoje, než mu ty druhé sedly.
Vet na dovolené udělal sono a na písek přišel, doporučil “vhodné” granule, rozbor nedělal. Příští týden už bude konečně náš vet po dovolené, tak už víme, co je potřeba udělat. Naše první reakce byla, že se hned objednají nějaké ty “vhodné” granule. Což jsem si teď ověřila, že to nemá cenu, že se můžeme a nemusíme trefit.
Včera jsme byli na veterině, udělali sono a prozkoumali moč pod mikroskopem. Fenka dostala na 14 dní pastu Diaform -Unirary care (urolsyn paste-gel for dogs), která by měla kamínky rozpustit a za 3 týdny má fenka zase přijít na sono a se vzorkem moči.
Byli jsme před týdnem na veterině po dobrání pasty. Fenka má zánět močáku, prý ze zbylých kamínků/písku. Z mého laického pohledu pasta moc nezabrala. Fenka dostala antibiotika a k tomu spec. granule Trovet - Urinary Struvite (ASD). Prý jsou nejúčinnější a pokud nezaberou, bude potřeba vyndat kamínky a písek operativně.
Můžete zkusit přidat pejskovi k tomu všemu ještě lichořeřišnici s odstupem od ATB, třeba to přispěje k vylepšení stavu. 🤷♀️ Dává se 1 kapka na 1 kg psa. V Pze ji určitě seženete rychle. Z netu to trvá. Můj pes ji přijímá s chutí, když je to potřeba. Nakapu do dlaně a s chutí to vyblíže a když se někdy netváří, stačí přidat doslova kapku medu nebo přidat něco nasládlého, co Vaše fenka ráda..žďibec melounu apod. Lichořeřišnice je nakyslé chuti.
Zkušenosti se struvity u mopsle: musela podstoupit operaci, měla x velkých šutrů. Poté dieta (já teda barfovala), ale pokud budete dávat granule, tak klidně plus bych ale okyselovala moč - já na to dávala obyč. jablka, ty i chutnaly. Můžete taky zkusit. K tomu již výše zmíněnou lichořeřišnici, případně ještě celík zlatobýl. Toto vše jsem dodržovala několik let, dělala si vlastní kontroly pH moči a kamínky se nikdy nevrátily.
Včera kontrola u veterináře, PH kyselé dost, kamínky a písek odolávají spec.granulím, dostala další antibiotika na cca 10 dní. Po dobrání zase kontrola a pokud kamínky a písek budou pořád, operaci se fenka nevyhne ☹️.
Je zrovna téma pro nás…taky máme opět močicí problémy. ..pravděpodobně z koupáni.v po půjdem k vetovi. Už jsme to dvakrát absolvovali.po sonu vždy zkonstatováno.ze zvětšená sliznice a zánět mocaku…já hned dávám urinal akut…