Tak mám špatnou zprávu o mém včelaření. K zeslábnutí několika vč došlo až nyní, zjistil jsem to na jednom stan s 26 vč včera. 2 slabé “záložní matky” nemají ještě medník. Ovšem u 4 loňských oddělků, které před týdnem pukaly vešvech, vše to jsou třicítky, ubylo včel. Nastal efekt rámku vyššího než 30 cm a mě se to na třicítce stalo asi prvně, kvůli tomu jsem zrušil Sedláčkovu míru vysokou 34,7 cm. Včelstva nacpala med na vysoké rámky, už ho víčkují a plodují na třetině rámků dole a ani ne na všech. Letošní postavené M - 1-2 ze 4-5 zanesly medem. Medníky úplně ignorovaly, u dvojich tam nebyla včela, u dalších dvojich obsedla jednu nebo dvě souše a stejně velmi nařídko. Co je podivné je, že se vůbec nechtějí rojit, samy sebe omezily a nestaví ani misky a to snad v tuto dobu nepamatuju. Misky nestaví ani kmenová včelstva. I trubčiny je na vysokých SR málo, z asi tak 20% letos stavěly dělničinu a i jí tam zakládaly. To taky nepamatuju.
Jednu matku jsem usmrtil. Nezbylo, než její plodrámky rozdělit jiným. Včelami jsem posílil (brigádou) jiné slabší vč. Ze 4 takto slabých vyšlo 12 vysokých rámků bez plodu a z deseti je nad jedním vč nad mřížkou medník. Zbylá vč dostala souše na zakladení, otevřený plod tam byl na 1-2 rámcích. Nazval bych to kolapsem, jak by to pokračovalo nevím. A zda moje opatření pomůže taky netuším, nemám s tímto žádnou zkušenost. Mám jen kalkul, který nevím zda vyjde, že včelstva prohandlování plodu a včel nějak vybudí k vyšší aktivitě a přidání plodu ze zrušeného vč navýší počty včel ve zbylých natolik, aby se vrátila na původní sílu.
Kolega s Blaníkem dává třetině druhé medníky a v době špendlíků si stěžoval na rapidní zeslábnutí včelstev. Já vč na druhý medník mám ze zmíněných 26 pouze dvě a i tam jsem ještě počkal. Druhé stanoviště se 14 vč je celkově asi o 4-5 dní opožděné, co mě čeká tam se dozvím o víkendu.
Ze všeho, co tu píšu, by se mohlo zdát, že mě jde vše samo a vše mám skvělé a naprosto bez problémů. Tak to je velký omyl. A proto když někdo méně zkušený dopadne některý rok hůř a nebo špatně, měl by si uvědomit, že i dílčí neúspěch ke včelařině patří.
Horší (zatím) je, že vůbec netuším, kde jsem udělal a jakou chybu. Nejsem soudruh a už vůbec ne z NDR a přesto chyby dělat umím.
A i kdyby se později ukázalo, že to byl vliv vnější, mě po tolika letech včelaření by překvapit nemělo vůbec nic! A tudíž je tou chybou to, že jsem neuměl rozpoznat zádrhel. Nevím, jak zjištěný zádrhel řešit, ale já žádný nerozpoznal.
Přece jen se vracím abych něco připsal. Dostal jsem před asi dvěma týdny “podivný” dopis od mě neznámého, ale také Podblanického včelaře o tom, jak majitelé agrochemie zuřivě brání prostřednictvím EU a našich orgánů záíkazu nějakých postřiků a prolobovávají si už několik let odklad zákazu. Nerozumím tomu, nevím zda je to nějaká konspirace či provokace a nereagoval jsem. A dnes by si měl každý uvědomit komu v naší zemi patří 80% agrochemnie a kdo má tudíž max zájem ty sra.ky po polích stříkat co nejvíc. Ale ač cizák, má nejvyšší preference a zse bude zvolený…
A ABY BYLO ÚPLNĚ JASNO, najděte si tady můj článek o neonikotinoidech a o tom, jak a s jak dlouhým “odkladem” zhoubně působí na včely. V jiném vláknu sem dám ten dopis, kterému, přiznám se, ne úplně rozumím.