Z mojí zkušenosti nehraje roli pohlaví, ale je to pes od psa….pes i fena může být totál závislák na jednom členu rodiny, ale také nemusí. Taky je nutno si říct, co je myšleno slovem oblíbenec. Často se stává, že pes či fena zbožňují vícero např. paničku, protože je rozmazlovací, při vaření z ní “padají” mňaminky, víc mazlindá…prostě poskytuje mnoho příjemných věcí, ale pak při procházce naopak poslouchá více páníčka, protože třeba tenhle konkrétní páníček je důslednější. Taky se stává, že jeden člen rodiny leze psu pomalu do zadele ve snaze, aby ho měl pes nejraději, ale pes si pak jako svojí modlu vybere někoho, kdo mu tu přízeň nedává tak okatě najevo….
Je ale pravda, že někteří psi bývají takoví “mamánci”, prostě paniččin chlapeček, ocásek. Přijde mi, že je to tím, že pes je v podstatě chlap a je prostě jednoduchej (bez urážky) a tak mu možná víc vyhovuje, že se s ním panička víc crcá…obecně mi přijde, že my ženy máme s chlapem prostě větší trpělivost a jsme takové “ó pečovatelky”. často i psí samci jsou ke “slabšímu ženskému pohlaví” větší gentlemani.
No a teď tady máme kapitolu samu o sobě, což jsou feny. No a co je fena…fena není jednoduchá…je to ženská, takže už z podstaty je to vychcandíra vychcandírovatá, manipulátorka neskutečná, šmajchlířka vychytralá. Pokud není mentálně postižená nebo nějak retardovaná, tak to má doma přesně zmáklý a povětšinou moc dobře odhadne, že ten přísnej tvrďák páníček není zas až takovej tvrďák, když se k němu móc šikovně a roztomile přitulánkuje, když mu dá něžňoučkou pusinku a když ho bouřlivě a nadšeně vítá…neboť to páníčkovi pohladí to jeho mužský ego a ta potvora psí si ho tak pěkně omotá kolem prstíku…tedy pardon drápku a pak jí projde i vražda…a když je holka extrémně šikovná, tak i taková panička, která VÍ o co jde, neboť je taky ženská a není padlá na hlavu, tak to tý feňuli nezbaští, jen si tak s úsměvem pomyslí “Komedie jedna….”, tak zírá, co všechno psice dokáže vymyslet a někdy to je fakty na respekt a klobouček dolu, to bych možná nevymyslela ani já, takovou nehoráznou manipulaci s chlapem. Na druhou stranu, pokud má paničku, kde si holky sednou, tak s ní dokáže vytvořit super dvojku a super tým a ve své podstatě pak můžou soutěžit, která je v té manipulaci větší mistr. A páníček je spokojenej, protože JEHO MÁ PŘECI TA FENA NEJRADĚJI.😜
No a pak tady máme takovou samostatnou skupinu psů…tzv. psi jednoho pána. Ale tam je to trochu o něčem jiném…tam je to z mého pohledu o přirozeném respektu, pes si defakto sám vybere v rodině tu svojí jedničku. Jo znala jsem pána, co si pořídil středoasijce a no a pesan si vybral jeho partnerku, hodnou droboučkou, rozmazlovací paní. Nicméně i takový pes má povětšinou velmi milující vztah k celé rodině, tam jde spíš o to, koho je případně v té které situaci ochoten poslechnout.