mno. tělo je ze 70% tvořeno vodou. ale je to voda slaná, plavou v tom rozpuštěný sole a rozpuštěný sole = ionty. a není to nějak náhodný, musí jich tam plavat správný množství - koncentrace musí být správná a to nejen celkový počet solí ale i zastoupení jednotlivých iontů. prostě dá se změřit koncentrace sodíku, draslíku, vápníku, chloru i vodíkových iontů nebo třeba bikarbonátu a všechny musí mít správné rozmezí. a to platí pro krev a pro vodu co je uvnitř buněk odlišně, v krvi jsou jiné ideální hodnoty než v buňce.
no a aby to tak bylo, na to spotřebovává organismus neustále obrovské množství energie, všelijaké možné buňky mají ve svých membránách všelijaké pumpy, které přesouvají ty ionty tak, aby výsledná koncentrace všude byla správná.
no a když se tohle nedaří, tak je to ten iontový rozvrat.
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 20.03.2024, 08:23:46
Dafi sem chodí chvíli, tak myslím, že se dá prominout, že téma je na psech. Já například přispívám z telefonu, na kterým se mi ale nezobrazuje sekce “ostatní” asi bych to taky loupla na psy (když ty lidi ze psů znám), a jak psala balu, můze to být užitečný i u psa.
ale tím,že tady pár lidí ví něco o zdraví,tak jsem to prostě napsala sem,že dotaz týkající se člověka nepatří sem,mi bylo tak nějak jasný,když jsem to psala….