Já bych teda doporučoval např.
Vladimír Malík - 1000 rad drobnochovatelům
Jiří Havlín - Domácí chov zvířat.
Knihy jsou dostupné za rozumnou cenu na webu “Trh knih”
Dobrý den,
prosím poraďte dobrou knihu pro úplný začátek chovu slepic. Malý “dvorkový” chov pár kusů na vajíčka, žádné velké ambice 🙂.
Děkuji!
Já bych teda doporučoval např.
Vladimír Malík - 1000 rad drobnochovatelům
Jiří Havlín - Domácí chov zvířat.
Knihy jsou dostupné za rozumnou cenu na webu “Trh knih”
Já jsem pro Drůbež na vašem dvoře
Já jsem přesvědčený, že jakákoliv kniha týkající se chovu slepic, nemusí být stará 40 a více let, se bude hodit. Pokud nemáte žádnou zkušenost a znalost, určitě vám pomůže pročítat i zdejší diskuze a různé webové stránky týkající se chovu slepic různých plemen. Kdo ví, třeba vás nějaké plemeno osloví a už to nebude jen o pár vajíčkách.
Já si dovolím taky doporučit ↓ 😄
Anonymní:Já jsem pro Drůbež na vašem dvoře
Dneska jsem si ji koupil použitou za 60,-Kč + 75,- zásilkovna.. Autorka tady má články a jsou mi pěkně čtivý, tak si snad i přes zhoršující zrak dobře počtu..
Paráda, všem moc děkuju, postupně se na ně podívám. Překvapilo kolik toho je a tak trochu nevím kde začít. Tak hledám co se osvědčilo zkušenějším.
Asi by neměla být moc stará a nevím jestli dát přednost těm českým autorům.
Pekáč doufám ještě nebude potřeba 🙂.
A jistě že to může dojít dál než k chovu pro pár vajec, uvidíme jak se to vyvine, potřebuju někde začít 🙂
Jak zde bylo doporučeno, pročítat diskuze a sehnat si knihu “Drůbež na vašem dvoře”. Je naprosto super. Žádná jiná knížka mi v začátku nedala tolik informací o slepicích jako tahle. Je to stručné, věcné a pro začátečníka si myslím že ideální. A ještě doplním, že by bylo dobré se podívat i na články o drůbeži tady na Chovzvirat.cz. Najdete tam hodně informací do začátku. Také není špatná Kniha Chov drůbeže, Glenn Drows. a “odpočinková” Co nevíme o slepicích.
Tak už ji mám taky doma, za 130,- v krásným stavu.. Jedna věc se mi tam ale nelíbí, a to vlhkost 60-75% při líhnutí slepic.. To je podle mě strašně moc..
JardaPecival:Tak už ji mám taky doma, za 130,- v krásným stavu.. Jedna věc se mi tam ale nelíbí, a to vlhkost 60-75% při líhnutí slepic.. To je podle mě strašně moc..
Nevím, v jakém kontetu je v publikaci uvedena vlkost při líhnutí slepic 60-70% r.v. Pro vlastní průběh je dobré v líhni mít vlhkost mezi 45 až 50% do 18. či 19. dne inkubace. Pak se může zvýšit, ale zcela jistě stoupne, když se začnou klubat kuřátka na těch 60% a při dolíhnutí posledních naklubaných vajec je možné vlhčením mít až těch 70%. Pokud se líheň neotevírá, ta vlhkost většinou nastává průběžně sama při osychání vylíhlých jedinců.
Ještě doplním. Nebyl jsem důsledný při čtení příspěvku a přehlédl tabulku v publikaci. Proto se domnívám (z literatury i ze zkušenosti), že vlkost u kura domácího je mnou popsána správně a v publikaci chybně. Stejně tak teplota pro líhnutí japonských křepelek vyhovuje, jako u kura domácího, včetně vlhkosti…
jo012810:Ještě doplním. Nebyl jsem důsledný při čtení příspěvku a přehlédl tabulku v publikaci. Proto se domnívám (z literatury i ze zkušenosti), že vlkost u kura domácího je mnou popsána správně a v publikaci chybně. Stejně tak teplota pro líhnutí japonských křepelek vyhovuje, jako u kura domácího, včetně vlhkosti…
Máte pravdu to je strašně vysoká vlhkost, správně je kolem 45% během líhnutí a 60 v dolíhni.