Plánuji koupi papouška, nejvíce by se mi líbil asi arantiga jendaj. S papoušky jsem úplný začátečník, je pro mě vhodný? Chtěla bych papouška "přítulného" a aby se v budoucnu naučil alespoň trošku mluvit. Někdo mi říkal, že se naučí mluvit jen příslušníci jednoho pohlaví, ale nezdá se mi to. Co je na tom pravdy? A jak se mám na tento přírůstek do rodiny nachystat? Klec atd. jsou samozřejmostí, myslím spíš jestli tenhle druh nemá nějaké speciální potřeby.
Jediné co bych vám mohl doporučit je koupě ručně dokrmeného jedince, na pohlaví zas až tak moc nesejde. V době odběru musí být pták nebojácný, krotký, měl by se nechat i od vás po nějakém čase stráveném u chovatele vzít na ruku/ do ruky /. Pokud bude vykazovat nějakou plachost nebo strach i z chovatele, od koupě odstupte a počkejte na nějakého jiného někde jinde. Řeči typu on zklidní, on zkrotne jsou z větší části bláboly napomáhající prodeji. A protože se jedná o aratingu, a předpokládám že jste míň zkušená, jistě byste si vychovala spíše řvouna než to, o co vám jde. Hlavní rada tedy je NEUKVAPOVAT SE. Papoušky, sice jiné druhy, dokrmuji také, tak vím, že je rozdíl mezi ručně dokrmenými a určenými k dalšímu použití v chovu a mezi ručně dokrmeným a určeným pro dráhu PET mazlíčka. U aratingy asi také nebrat přirozený odchov pod rodiči. Zdravím a přeji šťastnou ruku při výběru. Cone