Hoodně bych pátrala, co je to za zvíře a jestli ho chci. Z jakého chovu, je ten chov nějak veterinárně sledovaný? Vyptala bych se příslušného veterináře, jestli tam nejsou nějaké potíže. Kůň by mohl být dovezen? Jak, kdy, odkud? Jestli východ, tak otočka na patě a nazdar, a ještě bych to nahlásila.
Je asi levný, ten koník, co? No, aby nebyl zadarmo drahej.
Doklady se dají dodělat, ale… to by bylo to poslední, co by mě v tu chvíli zajímalo.
Koně bez papírů jsem kupovala v r.2012, od té doby se mohlo mnohé změnit. Tenkrát to fungovalo tak, že jsem kontaktovala registračního komisaře, kterého jsem našla zde: http://www.uek.cz/kontakty.htm, vyberete si dle své lokality, přijede, koně popíše, očipuje, zašle na ÚEK a Vám pak přijde modrý průkaz. Kolik to tenkrát stálo si vůbec nepamatuji, dnes budou ceny stejně jinde, ale žádná částka z které bych se hroutila, to nebyla. Pokuta žádná, naopak komisař byl rád, že se někdo ten bordel snaží dát dohromady. Kupovala jsem koně za směšnou částku, kterého jsem znala, na doporučení vetky, která na něm 5 let jezdila. Věk neznal nikdo, kůň nebyl očkovaný ani odčervovaný, majitelé byli holt hajdaláci a nějaký papíry považovali za zbytečný. Z tohoto bezpapíráka se stal můj životní kůň, to nejlepší, co jsem zatím v koňském světě potkala. Někdy to může mít i happy end. Bohužel, většinou to spíše končívá, jak popsaly ženy výše.
mohu se přidat, kam se v rámci evidence nejlépe obrátit v případě, že sem nenašla svého mlaďase v online UEK? Papíry máme, čip máme, popis od komisaře dostal, v Belgické plemenné knize Zangersheide je též…