Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.03.2024, 12:55:11
Kometo, se omlouvám, ale….. jenže :
-vy nevíte, když takhle reagujete, zda nepíše to dítě - viz dnešní případ a pokud ho takhle osprchujete, tak se příště určitě přijde zeptat.
-vy nevíte, zda to prostě není člověk, který na tu češtinu zkrátka nemá. a nemá a mít nebude a pak je to stejné jako ve výše napsaném, osprchujete ho a krom toho, že mu to ublíží, už nikdy dál nikde nic nenapíše, protože se bude bát, že zas dostane sodovku. A přitom by klidně i rád psal líp.
Nezměníte to, jak se lidi k rodnému jazyku chovají, že leckdy z tuposti a nikoliv proto, že na to nestačí, píšou tak jak píšou, Vy to nezměníte, ani když 15000000000000000 x tady někoho sjedete. A při tom po 15000000000000001. sejmete nespravedlivě někoho, kdo si to nezaslouží.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.03.2024, 13:01:51
Rozumím.
Ale - už tady taky bylo - někdo se omluví dopředu, že je cizinec nebo dítě, to beru.
Moje kamarádka dyslektička - klidně do SMS napsala “přivez mi pitel ovsa.” Ale sama říká - vím, že jsem blbá. Takže, než něco vyšlu do světa, nechám si to zkontrolovat.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.03.2024, 13:08:01
Takže, než něco vyšlu do světa, nechám si to zkontrolovat.
???
No jako nedovedu si moc představit, že někde se na něco ptám v diskuzi a jdu si to třeba nechat kontrolovat od svého dítěte, manžela……… nevím, to by ten člověk moc neměl šancí se někde zapojit.
Nevím, ale upozorním-li někoho na hrubku, nebo nesprávné použití výrazu a podobně, myslím to dobře. Osobně si myslím, že uhlídat hrubky jako pitel, hmiz, či ony bili a podobné, není zas takový problém, stačí si otevřít word, nebo i výraz napsat do vyhledávacího řádku prohlížeče, oba na chybu upozorní. Pokud je autor dítě, či cizinec je pro něj upozornění edukační a pokud dospělý, rodilý mluvčí, tak vlastně taky. Udělat chybu není problém a přehlídnout ji též (jsem přesvědčen, že se to stalo nám všem a ne jednou), ale sdělení by mělo být jednoznačné a srozumitelné.
Proto by měli být schopni užívat správné názvosloví. Všichni asi víme, že občas je srozumitelný popis problému, s nímž se potýkáme, opravdu oříšek, zvládnutá gramatika a chovatelské názvosloví velmi pomáhá srozumitelnosti našeho vyjádření. Pak můžeme očekávat rychlou relevantní odpověď. Protože je-li používáno správných názvů, ač lidových, či regionálních nebývá zas takový problém odhalit význam slova.
Ale pokud si přečtu příspěvek třikrát a nejsem schopen jej jednoznačně pochopit, nemůžu jednoznačně odpovědět. Pak se do toho přidají anonymové “jantarové” a hejtři a je vymalováno.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 14.03.2024, 15:52:33
Oni zrovna v tomhle případě ti hejtri a jantarové byli jediní, kteří i přez pravopis byli schopni pochopit jádro sdělení a bez ponižování zadavatele odpovědět.
Takže závěr pro mne zcela jednoznačný, i nechápavý mentální retardant je schopen naučit se pravopis a na IQ mu to rozhodně nepřidá.