Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Máme tady dvě kuřata co jsou chromá jedno bylo slepé(to zemřelo) a některé mají nějaký prst nakřivo. Nevíte čím by to mohlo být? Naše líheň byla v pohodě když se líhli měla jsem je u sebe po plemenech a některé se vylíhli skoro všechny ale tyto jsou divné.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 07.03.2024, 18:11:00
Pokud máte v líhni více plemen a jen jedno se lihne a nějaké postižení, je pravděpodobné že se jedná o úzkou příbuzenskou plemenitbu. Ještě je možné že jde o vliv špatné vyzivy, pokud tedy pochází z jiného chovu
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.03.2024, 19:32:13
Též jsem nepochopil zadání. Hold jsem asi stár a používám archaický, nepoužitelný jazyk, nebo je autor jantar
Pro autora: Příčiny úhynu mohou být v původním hejnu (genetika, výživa, ale i věk například), skladování násadových vajec, špatném výběru násadových vajec (hmotnost, tvar) i podmínky líhnutí. Tyto příčiny se mohou i kombinovat a těžko se odhalují. Pokud by se vám podařilo dotaz přeformulovat, pokud možno ve spisovném jazyce českém, bylo by to pro dobro věci. A pokud by to bylo možno bez osobních invektiv, můžete očekávat i relevantnější odpovědi.
vůbec ale vůbec se s tím netrapte. po vylíhnutí se oschlá kuřata prohlédnou a kuřata, která mají viditelné vady se prostě brakují a dále nemá cenu nad tím dumat, pokud toho nemáte významné procento.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.03.2024, 19:32:13
Moc se omlouvám za to že jsem to špatně napsala. My doma máme kuřata a líhli jsme několik druhů slepic. Jeden druh(česká zlatá kropenka) se nám divné vilíhl. Mezi nimi byly dvě kuřata chromá, jedno slepé, několik jich má pokroucené prsty a asi 7 se jich nevilíhlo(dívali jsme se do vajíček)
Ta líheň je v pohodě ostatní druhy se vylíhli. Tak jsem se chtěla zeptat čím by to tak mohlo být
Pokud máte v líhni více plemen a jen jedno se lihne a nějaké postižení, je pravděpodobné že se jedná o úzkou příbuzenskou plemenitbu. Ještě je možné že jde o vliv špatné vyzivy, pokud tedy pochází z jiného chovu
Už jsem vám to psal. Hledat v případě Čzk jiny důvod je zbytečné
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 10.03.2024, 15:02:32
Mě taky - ale 2 chromá, 1 slepé, několik ? s pokroucenými prsty, 7 se nevylíhlo vůbec - je divné. U jednoho druhu. Když ta ostatní byla v pořádku. Jestli jsem to správně pochopila.
Ještě je otázka, zda nebyla násadová vejce Čzk kupována, pokud ano, zda měla čas se po cestě ustálit. Pokud ano, bude problém v rodičovském hejnu, krmná dávka, genetika, nebo i věk rodičů mohou mít vliv na kvalitu násadových vajec.
Mě taky - ale 2 chromá, 1 slepé, několik ? s pokroucenými prsty, 7 se nevylíhlo vůbec - je divné. U jednoho druhu. Když ta ostatní byla v pořádku. Jestli jsem to správně pochopila.
Odkdy má kur druhy? Snad plemena. Základní neznalost.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.03.2024, 20:13:04
Až tu dostanete nadáno za vyžadování přesnosti pojmů, taky se na to vykašlete, hlavně, že vám ostatní rozumí. Jinak ano, v reakcích byla řeč o plemenech, jmenovitě plemeno česká zlatá kropenka a ostatní. Ale vyžadovat pojem plemeno, bude tu hádka na tři stránky o tom, že jste tak akurátní hnidopich
Odkdy má kur druhy? Snad plemena. Základní neznalost.
Jenže “druhy” psala zadavatelka. Nejdříve tedy “plemena”, pak to změnila na druhy. Kometa napsala, že pokud jde o jeden druh (tedy myslela kura domácího asi, co já vím, co se u nás chová, bankivský?, ale jiné plemeno… protože pokud už tedy chceme být přesní, kur je rod, nikoli druh; kur má druhy - je ze stejné líhně ok), je to divné. Základka, co chceš.
A eště sem se dověděla, teď z wiki, protože o slépkách furt nic nevim, že kur domácí není druh. 😀 Nýbrž trinomické jméno. Mohli bychom zůstat u slepice?