Dobrý den, za jak dlouho je dobré vybílit chlév proti Čmelíkům a čím...
Čmelíci
Stanislav Procházka:Dobrý den, za jak dlouho je dobré vybílit chlév proti Čmelíkům a čím...
Sice nepíšete, co v tom chlébě budete chovat. Tak jen obecně. Každé ustájení zvířat vyžaduje udržovat přiměřenou čistodu a jednou za rok provést důkladné vyčištění, včetně vybílení-denzifikování. Čmelíci se zdržují většinou v různých mezerách a škvírách. Takže, je třeba minimalizovat jejich úkrty, případně je “zaprášit” křemelinou.
Také nepíšete z jakého materiálu Váš chlév je? Kamenný, zděný, dřevěný, jiný? Náš chlév, včetně kurníku je kamenný, čmelíky jsme likvidovali naposledy před třemi lety. Od té doby nebylo třeba. Vzali jsme je hořákem jednou za týden, cca 5 týdnů po sobě, aby byla zasažena všechna stádia vývoje čmelíka a pak vybílíme klasickým vápnem. Od té doby je klid. V případě, že to nelze provést a máte hořlavý materiál, tak jak píše uživatel nade mnou, odhalit mezery, škvíry, minimalizovat je a použít křemelinu. A vybílit samozřejmě je vhodné také, vápnem. Jak často? To záleží, jestli už jste “zamořeni” nebo je to prevence?