Aktuálně: 3 870 inzerátů207 418 diskuzních příspěvků18 216 uživatelů

Amazoňan modročelý

Ludva
Ludva 15.07.2008, 17:50:25 xxx.xxx.42.37
Dobrý den chtěl bych se zeptat jak velkou voliéru by měl mít pár Amazoňana modročelého a jestli se mu musí v zimě přitápě nebo ne. A je jejich chov a odchov náročný?
Ludva
Ludva 16.07.2008, 18:42:43 xxx.xxx.42.37
A jak silné pletivo maji mít. Jestli je někdo chováte pošlete mi fotku vašich svěřenců a voliéry ve které je chováte
Pepš (neregistrovaný) 17.07.2008, 15:44:22 xxx.xxx.42.37
Dobrý den mě by zajímalo jestli bych je mohl mít ve voliéře š - 100,d - 220,v - 200. Z té delky 220 je 100x100 vnitřní zálet a venkovní výlet je 120cm. Vnitří zálet je zateplen, ale nedá se tam přitápět. Mohl bych tam mít pár amazoňanů? jakou sílu by mělo mít pletivo Děkuji
Ludva
Ludva 20.07.2008, 12:57:25 xxx.xxx.42.37
Chová zvás někdo Amazoňany modročelý? Prosím vás vložte nějaké fotky voliér ve kterých je chováte abych měl nějakou představu jakou voliéru jim mám postavit a samozdřejmě vlošte foto svích amazoňanů děkuji
Peroqe
Peroqe 20.07.2008, 16:08:47 xxx.xxx.223.114
Pro chov těchto ptáků doporučuji pletivo o tl. 2mm. Kovová konstrukce je podmínkou. Voliéra by neměla mít určitě méně jak 3m, ale je to pořád to samé dokola - už jsem viděl spoustu chovatelů co odchovávají Amazoňany modročelé v klecích. Záleží na vás, kolik prostoru ptákům dopřejete.
Obrázek
Peroqe
Peroqe 20.07.2008, 16:15:11 xxx.xxx.223.114
Docela by mně zajímal názor ostatních na rozlišování jednotlivých subsp. tohoto druhu, tzn. aestiva x xanthopteryx ??
Obrázek
cone
cone 20.07.2008, 17:50:25 xxx.xxx.85.196
Ahoj Luboši, pěkní amazoňani, s největší praděpodobností aestiva. U určování podruhů, pokud se nejedná o přímé importy ze země původu, bych já osobně byl opatrný. Variabilita ve zbarvení i ve velikosti je obou poddruhů značná, a zvláště odchovy druhé a další generace můžou být vědomně či nevědomě vytvoření kříženci s typickými znaky pro některý poddruh. jinak jaký je tvůj názor na ptáky označované jako "bahia"? Našel jsem je nabízené v inzerci i s fotkami v holand. nabídce a mně připadali jako typičtí xanthopteryxové. I na iFauně proběhla zmínka o "bahia amazone", ale bez nějakého konečného verdiktu či vyobrazení.Zdravím Cone
Jinak větší velikost chovného zařízení jistě nemůže být na škodu, nedávno jsem byl u chovatele, co měl několik párů chovných žaků v 6m dlouhých voliérach a odchovává - a tady obzvláště chovatelé zastávají názor na vhodnost menších prostor.Myslím, že prozatím není evidováno seriozně dostatek srovnávacích údajů z odchovů v malých a velkých prostorách. Zastánci malých prostor dle mého zastávají většinou tento názor i kvůli financím na stavbu velkých voliér.
Peroqe
Peroqe 20.07.2008, 21:38:08 xxx.xxx.223.114
4Cone: Ahoj, hele co se týče rozlišení aestiva x xanthopteryx, tak je to velice komplikované, můj názor na věc je hodně podobný jako tvůj - v zajetí je již prakticky nemožné rozeznat jednotlivé subsp., protože jednotlivé určovací znaky se u kříženců prolínají. Donedávna jsem zastával názor (mimochodem totožný s názorem p. Šuly a německé literatury) a to, že čistá aestiva má červené ohbí křídel, kdežto u xanthopteryxe jakékoliv červené znaky chybí...Dnes jsem si po dlouhé době přečetl zase Vašíčka (vydání 1980 - Papoušci Nového světa) a zde uvádí, že nominátní subsp. má ohbí křídel čistě červené a xanthopteryx buď čistě žluté nebo žluté s červenými znaky => Vašíček vycházel z Forshawa a Arndta, kniha vyšla v době, kdy nedocházelo ke křížení v takovém měřítku jako dnes. Podle mého názoru velice spolehlivý zdroj. Letos jsem viděl nezávisle na sobě již dva páry xanthopteryxů, dovezených z Brazílie, ani jeden pár neměl čistě žluté ohbí křídel a ramena. Pokud si chovatel nevymýšlel nebo nebyl podveden dovozcem, tak je to pádný důkaz toho, že u xant. se může červená barva na ramenech vyskytovat. Tento fakt vyvrací teorii p. Šuly, neřeší však otázku rozlišení jednotlivých subsp. Nejlepším řešením je uspořádat expedici za ptáky do volné přírody - stát Bahia - území s největším výskytem subsp. xanthopteryx. Z toho vyplývá odpověď na tvoji druhou poznámku, Bahia Amazone je holandský název pro Amazona aestiva xanthopteryx, odvozený právě od státu původu. Amazoňan modročelý má jenom dvě subsp. a už i o těch se dohaduje jestli se opravdu jedná o dva poddruhy a nebo jenom o přírodní variabilitu.

Na obrázku jsou ptáci, kteří dle mého názoru bez diskuze xanthopteryxové jsou.
Obrázek
Ludva
Ludva 21.07.2008, 11:52:58 xxx.xxx.42.37
Takže se mi může stát že si koupím pár ale 1 amazoňan bude xanthopteryx a druhý aestiva
Ludva
Ludva 21.07.2008, 12:21:13 xxx.xxx.42.37
Jak dlouho chováš amazoňany? Jsou hodně nároční? Jsem slyšel že se vyškubávají a že mladý moc nevychovávají
cone (neregistrovaný) 21.07.2008, 12:52:51 xxx.xxx.85.196
Když projdete inzertní rubriky, tak se ukazuje , že odchovy jsou celkem časté, tím neříkam ovšem, že hnízdí každý pár. S tím škubáním to zas až takový problém není. Cone
bambam (neregistrovaný) 21.07.2008, 15:03:53 xxx.xxx.224.196
Luboši tak to jsem nečekal. Pěkně to rozjíždíš. Lorie teď Amazoňané. Fakt jseš dobrej.
Peroqe
Peroqe 21.07.2008, 15:15:32 xxx.xxx.223.114
Tito amazoňané nejsou přímo z mého privátního chovu, ale jsou umístěni na ptačí farmě v Chrastavě u Liberce, jejímž jsem "spoluzakladetelem" a na jejíž realizaci se podílím. Jinak svoji sbírku ptáků neplánuji rozšířit o amazoňany, více mě lákají plodožraví ptáci (tukani, ale také amazónci a eklekti). Letos bych rád vybudoval smíšenou voliéru se zastoupením zmíněných druhů.
Baz (neregistrovaný) 22.07.2008, 00:02:32 xxx.xxx.42.37
Dobrý den zajímalo by mě jakej rozdíl je mezi aestiva a xanthopteryx a co ty dvě slova znamenají
Milfis
Milfis 22.07.2008, 09:15:58 xxx.xxx.88.30
Luboš: Ahoj mam dotaz má ta "vaše" farma nějaký stránky nebo dá se na ní třeba podívat a kouknout co a jak tam chováte?
Peroqe
Peroqe 22.07.2008, 09:50:46 xxx.xxx.223.114
Milfajt: Ahoj, farma zatím žádné webovky nemá, ale už se na tom pracuje. Jinak osobní návštěva je samozřejmě možná.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.