Zdravím, chtěl jsem se zeptat, kdy by na tasemnice u kohouta měl zapůsobit fembendazol (v Panacuru). Mám u sebe pár dní odděleného nového loňského cca tříkilového kohoutka faverolky od kolegy. Zavšivený a začervený až hrůza. Ale pokud ho dám do pořádku, ještě bych ho i v chovu využil. S všenkama jsem už zatočil. Kolega má chovné prostory dost zaneřáděné a “odčervuje” prý pravidelně Helmigalem (také fembendazol)…možná už si vypěstoval rezistenci☹️.
V bobcích má kohout nezaměnitelné segmenty tasemnice. Má za sebou u mě 4 denní kůru Panacuru (1x denně část tablety odpovídající 20 mg/kg, do zobáku, včera večer poslední podání). Čekal jsem ode dneška (4 dny od podání první tablety) už nějakou účinnost (udávána v rámci jednotek hodin od podání), zdechlé adulty v trusu, ukončení vylučování segmentů…a on segmenty do dneška trousí stále. Uvidím, co bude dál, za 2-3 týdny kůru zopakuju. Uvažoval jsem o plánu B - ivermectin - ale ten tuším není účinný na tasemnici.
Měla byste prosím nějaký postřeh či doporučení - za jak dlouho (pokud vůbec) by mělo odčervení zabrat? Jestli už to dávno mělo nastat, tak vím kde jsem, a čas na alternativní plán…
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 02.03.2024, 19:37:19
Děkuju mnohokrát za reakci. Druhou dávku pak zkusím zdvojnásobit. A v mezidobí v žrádle budu podávat křemelinu, zda udělá nějaký efekt…měsičníma kůrama běžně řeším takto vlastní - vcelku zdravý - chov, ale na tohodle silně červivého chcípáčka jsem chtěl dát právě i něco razantnějšího, aby se rychleji spravil. Samozřejmě když to nikam nepovede, bude picnut. Chápu tedy správně, že při účinném a efektivním podání léku by z něj parazité měli odcházet už cca půlden od aplikace?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.03.2024, 01:12:30
to je s dovolením taková akademická odpověď.
ono totiž jasný, na tasemnice funguje prazikvantel. teď ale prakticky pro drůbež, ju? prazikvantel sharigan jen tak nikde nekoupí. léky s obsahem pouze prazikvantel jsou lidské na předpis v síle pro drůbež hodně nepraktické.
takže zbývají nějaké veterinární kombinace off label, kde ale zase při potřebné síle toho prazikvantelu fenbendazol brutálně předávkujete.
Tak zpětná vazba. Dvojité dávkování samotného fembendazolu (na cca 40 mg/kg) nezaznamenalo úspěch. Tak v pondělí večer jsem do něj tedy hodil půltabletu Cestalu - žvýkací tablety pro psy (v půltabletě 100 mg Fembendazolu, 72 mg Pyreneli embolas, a 25 mg Praziquantelum). Stála mě u místní veterinářky 23 Kč.
No a hned od úterka konečně bobky bez segmentů tasemnice. Takže snad prazikvantel zabral. Za dva týdny přeléčím, a pokud průběžně stále OK, už půjde ke zbytku hejna.