Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 02.03.2024, 20:59:30
V podstatě celá léčba započala přetaženými třetími víčky v prosinci, kdy jsem od začátku tvrdila, že si nemyslím, že jde o problém očí. Nejdřív ATB kapky do očí, když to nepomohlo, tak jiná mladá vet ordinovala celková ATB.
Až pak jsme se dostali k naší kočičí doktorce, která řekla, že to oči nebudou a bývá to spojeno buď se začervením nebo s problémem v zažívacím traktu.
Odebrala anamnézu….průjem cca 2x do měsíce, o kterém předchozí veti (ze dvou různých klinik) prohlásili, že to není problém. Tento “ne”problém má od doby, kdy jsme si ho přivezli. Teď je mu šest. Když to řekli nezávisle na sobě dva veti, věřila jsem jim.
Naše současná Dr ale řekla, že průjem, pokud k němu není důvod (dietetická chyba atd.) normální není.
Takže se šlo postupně…od nejjednoduššího dál. Odčervení Panacurem pět dní po sobě + poté sbírat stolici tři dny po sobě na koprologii. Plus odběr krve hematologie a gastro panel (právě z důvodu podezření na zánět střev).
Dle výsledků, které mi Dr volala, jsme si domluvily další kontrolu se sonem střev. Výsledky svědčily pro zánět…..vysoká hodnota B12 (asi 31 tis, kdy horní mez je asi 800 nebo 900), zvýšené hodnoty v gastro panelu a trochu zvýšené hodnoty štítné žlázy.
Mezitím proběhlo odčervení Panacurem. Sono ukázalo obr zánět, Dr prý toto viděla poprvé. Nasazena ATB cíleně na tento zánět. Název teď nevím, hledat se mi to nechce. Plus rovnou s odstupem fortifloru, aby podpořila obnovu mikroflóry, kterou ATB zdecimují. A k tomu gastro dietu ( v minulosti se svezl s mladším na analergenní, ale průjem 2x měsíčně byl stále, proto navrhla gastrodietu).
Ta mu nechutnala, takže jedl méně. Už další kontrolu měl malý úbytek na váze, ale řekla jsem, že jí méně (navíc měl trochu nadváhu), takže Dr řekla, že pokud tedy opravdu jí méně, nebude se tím hned znepokojovat. Stále jsme pokračovali v léčbě ATB a fortiflora.
Další kontrola měla proběhnout v úterý, ale v sobotu dostal nějakou infekci (viz. výše) a od té doby už to jelo. V sobotu jsme byli na pohotovosti. Jiná Dr se bála jakkoliv zasahovat do rozjeté léčby, takže dostal injekčně léky na horečku, nevolnosti a podporu chuti k jídlu.
V úterý u naší kočičí Dr zjištěn úbytek na váze celkem kilo za měsíc. Kocour odmítal jídlo, stranil se. Sono ukázalo výrazné zlepšení velkého úseku střev, ale kolem slinivky velmi nepřehledné. Některé úseky tlustého střeva stále velmi zduřelé. Jinde ale v podstatě normál. Domluveno krmit čímkoliv, co přijme, aby nabral sílu. Dva dny tedy běžné krmení (Purizon, Cosma) než přišlo analergenní, které v minulosti přijímal s chutí. Na tom je od 15.2.
Pro rozlišení IBD od lymfomu by byla třeba v podstatě břišní operace, kdy by se vzal dostatečně velký kus postiženého střeva pro poslání do laboratoře. Jenže to by nesměl pak do vyhojení (cca dva týdny) dostat kortikoidy a Dr měla (určitě oprávněné) obavy, že by se toho nemusel dožít. Takže navrhla, že by se dala jedině udělat biopsie v oblasti té sleziny, aby se vyloučilo alespoň něco (FIP, některé druhy bujení) s tím, že pak můžeme kortikoidy nasadit, ale po nasazení kortikoidů už nebude možné ten větší odběr provést.
Biopsie proběhla hned druhý den. Společně s odběrem krve (opět B12, gastro panel, slinivka a základní krevní obraz) a vyšetření trusu. Druhý den jsme jeli pro cílená ATB (nejdřív tablety, později obden injekce) na tuším týden. B12 klesla z 31 tis na 2 tis. Stále moc, ale výrazný posun k lepšímu. Gastro lepší, slinivka lepší. FIP nepotvrzená, vše co se dalo vyloučit, tak vyloučili.
V podstatě k průjmu by teď už důvod mít neměl, ale nemůžeme ho srovnat. Co jsem si přečetla o IBD a malobuněčném lymfomu, tak Dr postupovala správně. Jenže to bychom nebyli my, abychom nepřišli s nějakou komplikací.
Doufám, že jsem nic nepřeskočila. Těch kontrol bylo od prosince už tolik, že mi to splívá.